Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Ιουνίου 2018

Η κατάρρευση του ΧΥΤΑ , ο Μαρξ και η Virtual Reality .


Η κατολίσθηση  στους ΧΥΤΑ θεωρείται ένα ιδιαίτερα επικίνδυνο ατύχημα  γιατί ανάλογα με το μέγεθος και τον χρόνο  της κατολίσθησης μπορεί να χαθούν ακόμα και ανθρώπινες ζωές.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της κατολίσθησης  που έγινε και πάλι στον ΧΥΤΑ Φυλής το απόγευμα της Καθαρής Δευτέρας του 2003 όπου μετακινήθηκαν 800.000 τόνοι σκουπιδιών και χωμάτων και καταπλάκωσαν μεγάλο μέρος του ΕΜΑΚ , αλλά επειδή ήταν απόγευμα Καθαρής Δευτέρας δεν υπήρχαν εργαζόμενοι στον χώρο και έτσι δεν είχαμε θύματα.
Το τωρινό ατύχημα στον ΧΥΤΑ Φυλής δεν είχε το τεράστιο μέγεθος που είχε το ατύχημα του 2003 , όμως έχει και αυτό πολύ σοβαρές συνέπειες στην λειτουργία του ΧΥΤΑ.

Επειδή  δεν υπάρχει κανένας άλλος  χώρος (εντός ή εκτός της εγκατάστασης της Φυλής),  που θα μπορεί να υποδέχεται τα σκουπίδια ,  δεν μπορεί να γίνει ούτε κανονική αποκομιδή από τους δήμους , ούτε ασφαλής υγειονομική ταφή από τον ΕΔΣΝΑ.
Ένα μέρος των δήμων πηγαίνει τα σκουπίδια του στο ΕΜΑΚ (που σε αυτήν την περίπτωση λειτουργεί σαν σταθμός μεταφόρτωσης) και ένα άλλο μέρος στον σταθμό μεταφόρτωσης στο Σχιστό μέχρι να αποκατασταθεί η ζημιά για να μεταφερθούν ξανά τα σκουπίδια στον ΧΥΤΑ.
Τα σκουπίδια που βρίσκονται στο κομμάτι του ΧΥΤΑ που κατάρρευσε , μεταφέρονται σε τμήμα του ΧΥΤΑ που έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό προκειμένου να αφαιρεθεί βάρος από τον χώρο . Δηλαδή η κατάρρευση έχει προκαλέσει ένα κανονικό ντόμινο εντός και εκτός ΧΥΤΑ.
Κανονικά θα έπρεπε να γίνει τεχνική κατάρρευση  (γκρέμισμα) του όγκου που έχει το πρόβλημα και να μην γίνουν όλα αυτά που περιγράψαμε πιο πάνω.
Αλλά αυτό για να γίνει,  θα πρέπει ή να σταματήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών για καμιά βδομάδα , ή να υπάρχουν άλλοι χώροι που θα μπορούμε να θάβουμε τα σκουπίδια μας με ασφάλεια.
Τώρα  εκτός όλων των άλλων είναι βέβαιο πως θα υπάρξει  και ένα πολύ μεγάλο οικονομικό κόστος για τον ΕΔΣΝΑ το οποίο θα κληθούν να πληρώσουν οι δήμοι , δηλαδή οι δημότες.

Για όλα αυτά που περιγράψαμε -πολύ συνοπτικά)-  πιο πάνω,  η περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ δεν θεώρησαν  πως είναι σκόπιμο να ενημερωθούν  οι πολίτες της Αττικής.
Δεν θεωρήθηκε  σκόπιμο ούτε να απαντηθούν  οι ανακοινώσεις ορισμένων δημάρχων και μελών  του περιφερειακού  συμβουλίου . Δεν συζητάμε βέβαια για τα δελτία ειδήσεων αρκετών ΜΜΕ ή ακόμα χειρότερα για τα δελτία τύπου της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ.
Σαν να μην έγινε απολύτως τίποτα.
Ο Καρλ Μαρξ στην εποχή του έλεγε πως πραγματικό είναι αυτό που γίνεται . Στην σημερινή εποχή πραγματικό είναι αυτό που δείχνει η τηλεόραση.
Ακόμα και τα πιο σοβαρά ατυχήματα που έχουν πολύ σοβαρές συνέπειες  αν δεν παίξουν στην τηλεόραση είναι σαν να μην έγιναν ποτέ.
Έτσι οι διοικούντες έχουν το κεφάλι τους ήσυχο και δεν χρειάζεται να δουν το θέμα πιο σοβαρά αφού δεν πιέζονται από την κοινωνία που δεν γνωρίζει τίποτα .
Αυτός ο εφησυχασμός όμως  κατά κανόνα οδηγεί στο επόμενο ατύχημα που κανείς δεν μπορεί να προβλέψει τον χρόνο  το μέγεθος και τις συνέπειές του.
Αλλά δεν βαριέσαι..  Ποιος θα θυμάται τότε τι έγινε στο προηγούμενο ατύχημα ;  Είπαμε πραγματικό είναι αυτό που δείχνει η τηλεόραση..

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου