Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 19 Νοεμβρίου 2019

Το τρομερό μυστικό που κρύβει η παλιά χωματερή , η omerta και το μεγάλο deal.





Οι φήμες και οι θάνατοι
Υπήρχε κάποτε μια φήμη πως στην παλιά χωματερή των Άνω Λιοσίων κάποιοι τυχοδιώκτες από την ανατολική Ευρώπη σε συνεργασία με κάποιους υπαλλήλους του ΕΔΣΝΑ έθαψαν στην παλιά χωματερή των Λιοσίων πυρηνικά απόβλητα .

Φυσικά το γνωστό κύκλωμα του ΕΔΣΝΑ δεν επέτρεψε ποτέ να μαθευτεί η αλήθεια  για  αυτήν την βρώμικη ιστορία . Οι άνθρωποι φρόντισαν να το κουκουλώσουν και αυτό όπως και πολλά άλλα.
Αυτό που δεν γινόταν  να κουκουλώσουν είναι πως τα επόμενα χρόνια 11  εργαζόμενοι στην χωματερή  πέθαναν από καρκίνο.  Φρόντισαν όμως και οι θάνατοι των 11 ανθρώπων να περάσουν  στο ντούκου σαν τυχαίο γεγονός ή σαν σύμπτωση . 
Έστελναν  ένα στεφάνι στις κηδείες , έριχναν και ένα δάκρυ και καθάριζαν .
Φυσικά δεν έγινε ποτέ καμιά έρευνα ούτε για τις φήμες , ούτε για τους θανάτους γιατί αν γινόταν κάτι τέτοιο θα έπρεπε να κλείσει η χωματερή.
Όμως οι ειδικοί λένε πως όταν υπάρχουν μεγάλες συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων αυτό δεν μπορεί να κρυφτεί όσα χρόνια και αν περάσουν.

Η μελέτη της ASPROFOS ENGINEERING
Το 2018 το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ανακάλυψε εντελώς τυχαία πως ο δήμαρχος της Φυλής κ. Παππούς είχε κάνει μια μελέτη για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ Φυλής και πως ανάμεσα στα άλλα ευρήματα βρέθηκαν μεγάλες συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων στον χώρο της παλιάς χωματερής που οι φήμες έλεγαν πως έχουν θαφτεί πυρηνικά απόβλητα!!

Σύμφωνα με τα ευρήματα των μελετών της εταιρείας ASPROFOS ENGINEERING που αποκάλυψε η εφημερίδα των συντακτών εδώ με πρωτοσέλιδο δημοσίευμα της στις 20/3/2018 και που είχαν αντικείμενο «την αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής» φάνηκε πως στον χώρο της παλιάς χωματερής εντοπίστηκαν ραδιενεργά στοιχεία και αυτό το γεγονός προκάλεσε σοβαρή ανησυχία στους μελετητές .

Πιο συγκεκριμένα από τις καταγραφές στο έδαφος στην θέση της παλιάς χωματερής , εντοπίστηκαν τα παρακάτω ραδιενεργά στοιχεία : Θόριο 232 (322 Th) , Ράδιο 224,226 (224|Rα, 226Rα) , Μόλυβδος 210 (210 Pb) , Τρίτιο(3H) .
Σύμφωνα με την μελέτη, « η επεξεργασία των συγκεντρώσεων των ανωτέρω ραδιενεργών στοιχείων έγινε μόνο για την θέση της παλιάς χωματερής , και υπήρχε  εκτενέστερη καταγραφή στο τεύχος της Ποσοτικής και Ποιοτικής Σύστασης των Αποβλήτων στους ΧΥΤΑ Φυλής.
Σύμφωνα με την ASPROFOS "οι συγκεντρώσεις των ραδιενεργών στοιχείων προκαλούν ακτινοβολίες πολύ μεγαλύτερες από την φυσικά ακτινοβολία με αποτέλεσμα την ανεπανόρθωτη βλάβη της υγείας όλων των ζώντων οργανισμών".
Η ASPROFOS πρότεινε  «περαιτέρω έρευνα στην περιοχή της παλιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας»που φυσικά δεν έγινε ποτέ. 
η omerta
Να σημειώσουμε πως την έρευνα αυτή την ανέθεσε ο δήμαρχος Φυλής κ Χρήστος Παππούς στις 13/10/2015 , αλλά ο ίδιος φρόντισε να αποκρύψει την ύπαρξη της έρευνας ως τον Μάρτιο του 2018 που έγινε η αποκάλυψη.
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ κυνήγησε το θέμα με κάθε τρόπο . 
Εμείς το δημοσιοποιήσαμε όπου μπορούσαμε , ζητήσαμε 3 φορές την παρέμβαση της κ. Δούρου η οποία σαν πρόεδρος του ΕΔΝΣΑ που διαχειρίζεται την χωματερή είχε όχι μόνο δικαίωμα αλλά και υποχρέωση του ζητήσει τις μελέτες .
Η κ. Δούρου δεν μπήκε στον κόπο ούτε να μας απαντήσει . Δεν είχε τι να μας πεί γιατί  όφειλε να ζητήσει αμέσως από τον κ. Παππού τις μελέτες της ASPROFOS ENGINEERING με αντικείμενο «την αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και «την αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων ΧΥΤΑ Φυλής» και χωρίς καμιά καθυστέρηση να ζητήσει περαιτέρω έρευνα στην περιοχή της παλιάς χωματερής από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας όπως πρότεινε και η ASPROFOS. 
Εμείς ζητήσαμε και την παρέμβαση των αρμόδιων υπουργών εσωτερικών και περιβάλλοντος και την συνδρομή της εισαγγελίας Περιβάλλοντος αλλά κάθε φορά πέφταμε σε τοίχο. 
Το θέμα έφτασε στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο από την κ. Σακοράφα και τον κ. Χουντή και στην Ελληνική Βουλή από τον κ. Αρσένη .
Τελικά με τα πολλά πήραμε εισαγγελική παραγγελία που ζητούσε  από τον κ. Παππού να μας χορηγήσει τις μελέτες και μάθαμε από τον υπουργό των εσωτερικών πως ο κ. Παππούς έχει ζητήσει προ 7μήνου ανάκληση της εισαγγελικής παραγγελίας για να μην μάθει κανείς το περιεχόμενο των μελετών !
Φτάσαμε στο σημείο να καταθέσουμε μήνυση για να τον
υποχρεώσουμε να δημοσιοποιήσει τις μελέτες και περιμένουμε να εκδικαστεί.
 
Το μεγάλο deal 
Ο κ . Παππούς λέει πως σε λίγες ημέρες θα ξεκινήσει το μεγάλο έργο του
Ενεργειακού  Πάρκου  με Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), που θα περιλαμβάνει χώρους αναψυχής και πρασίνου . 
Και που θα γίνει αυτό;
Θα γίνει στον χώρο της παλιάς χωματερής που οι φήμες λένε πως υπάρχουν τα θαμμένα πυρηνικά απόβλητα και που οι μελέτες δείχνουν αυξημένες συγκεντρώσεις ραδιενεργών στοιχείων ..
Πιο συγκεκριμένα ο δήμαρχος Φυλής μιλά για την «Μετατροπή της παλιάς χωματερής σε πάρκο φωτοβολταϊκών, ανεμογεννητριών, πάρκου νερού από τα στραγγίσματα των απορριμμάτων, αθλητικού πάρκου και πίστας moto cross».
Από ότι φαίνεται λοιπόν είναι δυο οι λόγοι που οδήγησαν τον δήμαρχο (και όσους άλλους γνώριζαν τα ευρήματα της μελέτης ) να την κρύβουν για τόσα χρόνια.
Ο ένας λόγος αφορά την ίδια την λειτουργία του ΧΥΤΑ και ο άλλος το project για το περίφημο ενεργειακό πάρκο.
Τα πράγματα είναι απλά. Αν είχαν αποκαλυφθεί αυτά τα ευρήματα θα χάλαγε το “κόλπο” με τα φωτοβολταϊκά στην παλιά χωματερή.

Το μεγάλο ερώτημα

Το ερώτημα είναι .: Είναι δυνατόν να δημιουργηθούν τέτοιες εγκαταστάσεις στην περιοχή της παλιάς χωματερής των άνω Λιοσίων δηλαδή σε ένα χώρο που σύμφωνα με τις μελέτες της ASPROFOS έχουν εντοπιστεί ραδιενεργά στοιχεία ;
Επιτρέπετε να πάνε εκεί άνθρωποι να εργαστούν εαν υπάρχει αυτή η αυξημένη συγκέντρωση ραδιενεργών στοιχείων;
Επιτρέπετε σε αυτόν τον χώρο να γίνουν αθλητικές εγκαταστάσεις και πάρκο αναψυχής;
Ο Δήμαρχος Φυλής έχει τους λόγους του να μην θέλει να μαθευτεί η αλήθεια για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ . Φοβάται μην χαλάσει το μεγάλο κόλπο με τα φωτοβολταϊκά .
Ο ΕΔΣΝΑ όμως δεν πρέπει να επιτρέψει να γίνει η παραμικρή ενέργεια στον χώρο της παλιάς χωματερής αν δεν προηγηθούν οι απαραίτητες έρευνες από την Ελληνική Επιτροπή Ατομικής Ενέργειας.
Κανείς δεν δικαιούται να θέτει σε κίνδυνο την υγεία εκατοντάδων εργαζομένων και χιλιάδων κατοίκων της περιοχής . 
 
Ο ρόλος των κινημάτων 
 Τα κινήματα που δραστηριοποιούνται στην περιοχή δεν πρέπει να επιτρέψουν στην μαφία των σκουπιδιών να ολοκληρώσει αυτό το έγκλημα .
Πρέπει να απαιτήσουμε να μην πλησιάσει κανείς εργαζόμενος την περιοχή της παλιάς χωματερής  αν δεν  γίνει πρώτα ολοκληρωμένη  έρευνα  από την επιτροπή ατομικής ενέργειας . 
  Είναι δική μας η ευθύνη . 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου