Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 17 Ιουλίου 2020

Μεσαίωνας ! Περιστατικό ακραίας εργοδοτικής αυθαιρεσίας στο δήμο Αγίων Αναργύρων – Καματερού .


Όπως καταγγέλλει το Δ.Σ του σωματείου εργαζομένων, την Τετάρτη 8-7-2020 ο αντιδήμαρχος κ. Νταούτης  με  χαρακτηρισμούς «πεζοδρομίου» επιτέθηκε στην πρόεδρο των εργαζομένων κατά τη διάρκεια περιοδείας που πραγματοποίησαν τα μέλη του Δ.Σ. του Σωματείου  στο χώρο του Αμαξοστασίου  με σκοπό την ενημέρωση των συναδέλφων τους.  
Την απαράδεκτη συμπεριφορά του αντιδημάρχου καταδίκασε και το δημοτικό συμβούλιο Αγ. Αναργύρων – Καματερού με ψήφους 21 υπέρ και 14 .

Στην  απόφαση του δημοτικού συμβουλίου σημειώνεται : «Το Δημοτικό Συμβούλιο Αγίων Αναργύρων-Καματερού καταδικάζει την χυδαία επίθεση του αντιδημάρχου καθαριότητας προς την πρόεδρο του σωματείου εργαζομένων στο Δήμο».
Μειοψήφησαν  οι δημοτικοί σύμβουλοι της διοίκησης , προσπαθώντας να παρουσιάσουν την επίθεση του αντιδημάρχου στην πρόεδρο του Σωματείου ως τυχαίο επεισόδιο και ως «άτυχη στιγμή».
Ο δήμαρχος κ. Τσίρμπας όχι μόνο κάλυψε την απαράδεκτη συμπεριφορά του κ. Νταούτη,  αλλά επιτέθηκε και στους συνδικαλιστές και τους δημοτικούς συμβούλους που επέκριναν την συμπεριφορά του αντιδημάρχου .
Το ερώτημα είναι το εξής: από πότε μπορεί να χαρακτηρίζεται ως «άτυχη στιγμή» η εργοδοτική αυθαιρεσία;
 Αν ο κ. Νταούτης δεν ήταν «εργοδότης» αλλά ένας απλός πολίτης  θα τολμούσε να μιλήσει με τόσο χυδαίο τρόπο όχι μόνο στην πρόεδρο του σωματείου αλλά και σε οποιονδήποτε εργαζόμενο του Δήμου;
Ασφαλώς και δεν θα τολμούσε γιατί την άλλη ώρα θα ήταν στο κρατητήριο για εξύβριση .
Το «δικαίωμα» να βρίζει και να πουλάει τσαμπουκά του το δίνει η εργοδοτική του ιδιότητα και τίποτα άλλο.
Για αυτό και μόνο το λόγο η συμπεριφορά του αντιδημάρχου θα έπρεπε να καταδικαστεί πάραυτα όχι μόνο από το δημοτικό συμβούλιο , αλλά και από τα συνδικαλιστικά όργανα και ιδιαίτερα από την ΠΟΕ-ΟΤΑ .
Δεν χωρούν δικαιολογίες εδώ.
Δεν έχει κανείς το δικαίωμα να συμπεριφέρεται έτσι , ότι διαφορές ή διαφωνίες και αν έχει με τον εργαζόμενο.  Ακόμα περισσότερο με τον συνδικαλιστή που δεν εκπροσωπεί μόνο τον εαυτό του αλλά το σωματείο ή τον κλάδο του.
Βεβαίως ο κάθε ένας  έχει δικαίωμα να διαφωνεί και να εκφράζει και δημόσια την διαφωνία του ακόμα και με τα συνδικάτα και τους εκπροσώπους τους.
Όμως το δικαίωμα να βρίζει και να προπηλακίζει εργαζόμενους δεν το έχει κανείς και δεν πα να είναι και αντιδήμαρχος και βουλευτής και πρόεδρος της δημοκρατίας.
Και το σημαντικότερο ..
Πρέπει να καταλάβουν όλοι - όχι μόνο τα συνδικάτα,  αλλά και όλοι μας - πως οι επαναλαμβανόμενες τον τελευταίο καιρό «άτυχες στιγμές» δεν είναι καθόλου μεμονωμένα περιστατικά αλλά  είναι σημεία των καιρών.
Έχουμε καθημερινά περιστατικά εργοδοτικής και κρατικής βίας που δικαιολογούνται ως  «άτυχες στιγμές» ή ως «υπερβάλλων ζήλος»  κάποιων μεμονωμένων αστυνομικών.
Περιστατικά εργοδοτών να χτυπούν υπαλλήλους για ψύλλου πήδημα  και αστυνομικών να τσακίζουν στο ξύλο διαδηλωτές ή και απλούς πολίτες που έτυχε να περνούν δίπλα τους.
Μας γυρνούν στις εποχές της φεουδαρχίας που ο φεουδάρχης είχε δικαίωμα ζωής και θανάτου  στους δουλοπάροικους .
Αν δεν αντισταθούμε σε αυτές τις συμπεριφορές και σε αυτά τα φαινόμενα η κοινωνία μας θα γυρίσει αιώνες πίσω. Θα  ζήσουμε σε ένα κόσμο όπου οι  οικονομικές και οι πολιτικές ελίτ  θα ζουν σαν φεουδάρχες και οι εργαζόμενοι  σαν δουλοπάροικοι .

Υ.Γ την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές δεν γνωρίζω τι θέση θα πάρει η ΠΟΕ-ΟΤΑ.
Για ένα πράγμα είμαι σίγουρος όμως . Αν στην θέση της προέδρου του σωματείου των εργαζομένων ήταν ο Πρόεδρος της ΠΟΕ-ΟΤΑ ή ένα άλλο στέλεχος της ομοσπονδίας,  θα είχαν γίνει (απολύτως δικαιολογημένα) διαδηλώσεις και απεργιακές κινητοποιήσεις.
Την ίδια στάση πρέπει κρατήσει η ομοσπονδία και στην περίπτωση του αντιδημάρχου του κ. Νταούτη . Καμιά ανοχή και απόλυτη καταδίκη αυτής της συμπεριφοράς.
Μια τέτοια στάση θα «βοηθήσει» και τον ίδιο τον αντιδήμαρχο να μην επαναλάβει το ατόπημα .
Επειδή είναι και νέος άνθρωπος στην πραγματικότητα καλό θα του κάνει . 
Από τα λάθη μας πρώτα «παθαίνουμε» και μετά «μαθαίνουμε». 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου