Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 7 Ιουλίου 2020

Δυσοσμία . Όσο κάθεται ο κερατάς , τα κέρατα του μεγαλώνουν ..



Η  σοφή λαϊκή παροιμία λέει  πως όσο κάθεται ο κερατάς,  τα κέρατα του μεγαλώνουν.
Ακριβώς αυτό έχουμε πάθει και εμείς που ζούμε στις περιοχές που είναι κοντά στη χωματερή της Φυλής . Τόσα χρόνια καθόμαστε και υπομένουμε το μαρτύριο δειλοί, μοιραίοι κι άβουλοι αντάμα που έλεγε και ο Βάρναλης.
Τώρα που ζόρισαν τα πράγματα με την δυσοσμία ,  απευθυνόμαστε στους επιθεωρητές περιβάλλοντος και στον ΕΔΣΝΑ προκειμένου να διαπιστωθεί τι είναι αυτό που προκαλεί το φαινόμενο.

Δικαιολογημένα διαμαρτυρόμαστε και δικαιολογημένα ψάχνουμε να βρούμε τον «ένοχο» για την δυσοσμία,  αλλά μήπως πρέπει να αναρωτηθούμε τι κάναμε τόσα χρόνια και εμείς;
Αλήθεια ποιος εμπόδισε  τους δήμαρχους της περιοχής να απευθυνθούν σε μια εξειδικευμένη  εταιρεία , ή στην  Ένωση Ελλήνων Χημικών,  ή στον Δημόκριτο , ή στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών  και να παραγγείλουν μια σοβαρή μελέτη για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ και την ταυτοποίηση των οσμών;
Ποιος εμπόδισε του δημάρχους της περιοχής να κάνουν ένα μόνιμο παρατηρητήριο ελέγχου της ατμοσφαιρικής ρύπανσης  ;
Κανείς δεν τους εμπόδισε . Απλά δεν έκαναν αυτό που θα έπρεπε να κάνουν . Φώναζαν κατά καιρούς και έβγαζαν ψηφίσματα κατά της χωματερής , αλλά αυτά που όφειλαν να κάνουν δεν τα έκαναν . Λάδι πολύ και τηγανίτα τίποτα που λέει ο λαός.
Για να το ξεκαθαρίσω . Είμαι απολύτως βέβαιος πως όλοι οι δήμαρχοι της περιοχής διαχρονικά (εξαιρουμένων των δημάρχων της Φυλής ) δεν ήθελαν  την χωματερή και δεν είχαν κανένα λόγο να κρύψουν στοιχεία για την μόλυνση .
Το ότι δεν είχαν τέτοια πρόθεση όμως,  δεν σημαίνει πως έκαναν και σωστά την δουλειά τους .
Η  κριτική για τα λάθη και τις παραλήψεις και των δημάρχων και όλων μας ,   γίνεται για να μην επαναλάβουμε  τα ίδια λάθη και κανένα άλλο λόγο.
Το φαινόμενο της δυσοσμίας σήμερα,  έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο.
Μόνο το 2005 είχαμε αντίστοιχο φαινόμενο τότε που τα ξεφτέρια του ΕΔΣΝΑ έφεραν στο αμαρτωλό ΕΜΑΚ τη λυματολάσπη . Σημείωση : ο ίδιος εργολάβος είναι στο ΕΜΑΚ από τότε..
Τότε ξεσηκώθηκε ο κόσμος και σταμάτησε η λυματολάσπη .
Τώρα τα ξεφτέρια του ΕΔΣΝΑ αποφάσισαν να φέρουν στο ΕΜΑΚ το σύνολο των βιοαποβλήτων της Αττικής και άρχισαν να μοιράζουν εκατοντάδες φορτηγά και χιλιάδες κάδους βιοαποβλήτων στους δήμους .
Μετατρέπουν το ΕΜΑΚ τάχα σε «πράσινο εργοστάσιο» για να επεξεργάζεται 200.000 τόνους βιοαποβλήτων τον χρόνο . Σημείωση: το 2019 επεξεργάστηκαν στο ΕΜΑΚ  7.500 τόνοι και πάλι είχαμε φαινόμενα δυσοσμίας .  
Οι δήμαρχοι σήμερα δεν δικαιούνται να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος .
Πρέπει να κάνουν οι ίδιοι δικές τους έρευνες για τα αίτια της δυσοσμίας  και να μην εμπιστευτούν τον ΕΔΣΝΑ .
Δεν θα βάλουμε τον λύκο να φυλάει τα πρόβατα . Μην ξεχνάμε πως  το μεγάλο ξεφτέρι του ΕΔΣΝΑ ο δήμαρχος Φυλής,  έκρυβε για 2.5 χρόνια δικές του μελέτες για την ρύπανση από την χωματερή .
Ο Δήμος Πετρούπολης καλώς ζητάει από το ΕΔΣΝΑ ταυτοποίηση των οσμών -γιατί πρέπει να φανεί ότι ο ΕΔΣΝΑ είναι υπεύθυνος- ,  αλλά δεν πρέπει να αρκεστεί σε αυτό .
Μέχρι να ολοκληρωθούν οι έρευνες για την ταυτοποίηση των οσμών (αν γίνουν ποτέ ..) το ΕΜΑΚ πρέπει να σταματήσει να λειτουργεί . Αυτό πρέπει να είναι το ξεκάθαρο αίτημα  των δήμων της περιοχής.
Οι δήμαρχοι της περιοχής οφείλουν να απαιτήσουν το κλείσιμο ολόκληρης της εγκατάστασης της Φυλής στην οποία συμπεριλαμβάνεται και το ΕΜΑΚ και ο μοναδικός στην Ελλάδα αποτεφρωτήρας  επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων.
Όταν λέμε να απαιτήσουν το κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής δεν εννοούμε να βγάλουν και άλλα ψηφίσματα  δημοτικών συμβουλίων  αλλά να κινητοποιηθούν οι ίδιοι και να κινητοποιήσουν και τον κόσμο της περιοχής .
Να μην κοροϊδευόμαστε.  Με ψηφίσματα δεν κλείνει η χωματερή .

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου