Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 5 Ιανουαρίου 2019

Λάθος επιλογή με επικοινωνιακά κριτήρια το «δημοψήφισμα» για τον ΧΥΤΑ Φυλής .


Ο πόλεμος είναι πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευθούμε στους στρατιωτικούς !  "Ζώρζ Κλεμανσώ" 
Παραφράζοντας την γνωστή ρήση του Γάλλου πολιτικού ηγέτη για τον πόλεμο,  θα λέγαμε πως και ο ΧΥΤΑ Φυλής είναι μια πολύ σοβαρή υπόθεση για να την εμπιστευτούμε στους επικοινωνιολόγους .

Αφορμή για αυτές τις σκέψεις μου έδωσε η πρωτοβουλία της παράταξης του κ. Αλέξη Κουλοχέρη σχετικά με το “δημοψήφισμα” για τον ΧΥΤΑ Φυλής.
Οι επικοινωνιολόγοι της παράταξης είχαν την φαεινή ιδέα να βαφτίσουν “δημοψήφισμα”   ένα απλό ερωτηματολόγιο για να δείξουν το ενδιαφέρον του υποψήφιου δήμαρχου και της παράταξής του για το θέμα της χωματερής.
Όπως γράφουν οι ίδιοι “με μοναδικό κριτήριο το συμφέρον της πόλης μας, εκφράζουμε, με αυτό το ψήφισμα δημόσια και συλλογικά την αγωνία μας για το παρόν και το μέλλον του τόπου μας”.
Ας  διευκρινίσουμε ορισμένα πράγματα λοιπόν ..
Πρώτον τα τοπικά δημοψηφίσματα που πλέον είναι και νόμος του κράτους ΕΔΩ, και είναι πολύ χρήσιμα εργαλεία που οφείλουμε να τα χρησιμοποιούμε σωστά και να μην τα ευτελίζουμε για επικοινωνιακούς λόγους.
Τα τοπικά δημοψηφίσματα δεν γίνονται για να εκφραστούν δημόσια οι αγωνίες , αλλά για να παρθούν αποφάσεις  και τις αποφάσεις τις παίρνουν τα θεσμοθετημένα όργανα της πόλης και όχι οι δημοτικές παρατάξεις.
Δεύτερον αυτό που ενδιαφέρει την κοινή γνώμη σήμερα , είναι οι θέσεις των υποψηφίων δημάρχων για το κλείσιμο της χωματερής και όχι η δημόσια έκφραση κάποιων αγωνιών.
Όμως ας δούμε λίγο και την ουσία του πράγματος. Αλήθεια τι   σημασία έχει αν υπάρχουν και κάποιοι κάτοικοι που θα ήθελαν να μην κλείσει η χωματερή; 
 Ακόμα και αν η πλειοψηφία των κατοίκων  ήθελε διακαώς  να παραμείνει η χωματερή και πάλι η χωματερή θα έπρεπε να κλείσει,  γιατί επηρεάζει αρνητικά την ποιότητα ζωής και την υγεία των ανθρώπων.
Είναι σαν να ζητάς από τους επιβάτες ενός  αεροπλάνου ή από τους ασθενείς ενός Νοσοκομείου , να αποφασίσουν κατά πλειοψηφία αν  θα πρέπει να επιτρέπεται το κάπνισμα στο αεροπλάνο ή στο νοσοκομείο. Αν σού έλεγε η πλειοψηφία των επιβατών  ή των ασθενών ότι θα έπρεπε να επιτραπεί το κάπνισμα σε αυτούς τους χώρους εσύ  θα έπρεπε να το επιτρέψεις;  Όχι βέβαια δεν θα έπρεπε.
Πέρα όμως και από αυτό .  Εφ όσων  η κ. Περιφερειάρχης και ο κ. Δήμαρχος λένε από μόνοι τους πως θα κλείσουν την χωματερή για ποιον λόγο θα πρέπει να ρωτηθούν οι κάτοικοι αν θα πρέπει να κλείσει;
Μα θα πει κανείς πως δεν τους πιστεύουμε. . Σωστά. Και λοιπόν; θα πρέπει να ρωτήσουμε τους κατοίκους αν θέλουν την χωματερή γιατί δεν πιστεύουμε αυτά που λένε οι κρατούντες;
Δημοψήφισμα θα μπορούσε να γίνει πολλά χρόνια πριν για να μην επεκταθεί ο ΧΥΤΑ από τα Λιόσια στην Φυλή ή ακόμα και για την Γ Φάση. Στην πολιτική το σωστό timing έχει τεράστια αξία.
Αλλά όταν έχουν γίνει μέσα σε δυο  χρόνια δυο νέες  επεκτάσεις για 5.000.000.000 τόνους σκουπιδιών (εκτός προγράμματος) και όταν έφτασαν σε σημείο να κρύβουν τις δικές τους μελέτες για την μόλυνση , για ποια Γ Φάση δικαιούται  να ρωτήσει κανείς;
Η γνώμη μου είναι πως οι υποψήφιοι δήμαρχοι στην Φυλή πρέπει να ξεκαθαρίσουν στον λαό και στους κρατούντες , ότι δεν υπάρχει περίπτωση να δεχτούν ούτε κατά ένα χιλιοστό του μέτρου την επέκταση του ΧΥΤΑ στην Γ΄ Φάση. Τελεία και παύλα. Όλα τα άλλα είναι κοροϊδία.
Υ.Γ Φυσικά δεν έχω τίποτα με τους επικοινωνιολόγους και  σέβομαι την επιστήμη τους και την δουλεία τους. Το λάθος είναι να διαμορφώνουν την πολιτική γραμμή οι επικοινωνιολόγοι . Αλλά για αυτό δεν ευθύνονται οι ίδιοι.. 
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς .




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου