Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Ιουλίου 2016

Ξεπερνούν το ένα δισεκατομμύριο ευρώ τα ευρωπαϊκά κονδύλια για τη διαχείριση απορριμμάτων

Ευκαιρία ανάπτυξης για τις τοπικές κοινωνίες, τους Δήμους, αλλά και για έναν μεγάλο κύκλο επιχειρήσεων, αποτελούν τα κονδύλια που θα διατεθούν για τη διαχείριση αποβλήτων, κατά την Προγραμματική Περίοδο 2014-2020, καθώς ξεπερνούν το 1 δισ. ευρώ, ποσό που ενδέχεται ακόμα και να διπλασιαστεί κατά την πορεία, όπως ανέφερε ο κ. Νικόλαος Μαμαλούγκας, προϊστάμενος της υπηρεσίας «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη» (ΕΠΠΕΡΑΑ), στο φόρουμ με θέμα: «Πειραιάς και Διαχείριση Απορριμμάτων», οι εργασίες του οποίου ολοκληρώθηκαν πρόσφατα στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά.

Όπως τόνισε, για πρώτη φορά θα διατεθούν στην Ελλάδα, τόσο υψηλά κονδύλια για διαχείριση αποβλήτων, κάτι που αποτελεί ταυτόχρονα πρόσκληση, αλλά και πρόκληση σωστής αξιοποίησης σε ένα άλλο περιβάλλον, όπως αυτό της κυκλικής οικονομίας, με ελαχιστοποίηση της ταφής.

Ο προϊστάμενος του ΕΠΠΕΡΡΑ επεσήμανε επίσης, ότι οι περιφερειακοί σχεδιασμοί διαχείρισης αποβλήτων πρέπει να κλείσουν άμεσα, με ολοκλήρωση και εξορθολογισμό των προτεραιοτήτων τους, με ωρίμανση των μελετών και των προτεινόμενων δράσεων, καθώς, όπως προειδοποίησε, από το 2016 και μετά θα υπάρξουν εντατικοί χρηματοδοτικοί έλεγχοι.


Ο κ. Μαμαλούγκας υπενθύμισε τέλος ότι «τρέχει» ήδη από τον Απρίλιο, η πρώτη πρόσκληση υποβολής προτάσεων, ύψους 270 εκατ. ευρώ, που επιμερίζεται σε 23 τοπικές δράσεις. Από αυτά, τα 210 αφορούν διαδημοτικές συνεργασίες και 40 εκατ. αφορούν αποκλειστικά τα νησιά.
ΕΟΑΝ: Σημαντικά οφέλη από τον εξορθολογισμό του κόστους διαχείρισης

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ελληνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ), κ. Δημήτρης Πολιτόπουλος, αναφέρθηκε στον ετήσιο τζίρο της αγοράς διαχείρισης στερεών αποβλήτων εναλλακτικής διαχείρισης, που ανέρχεται περίπου στο 1 δισ. Ευρώ, στις απαιτούμενες υποδομές.

Στόχος είναι να επιτευχθούν οι ευρωπαϊκοί ποσοτικοί στόχοι για την ανακύκλωση που πρέπει να επιτύχουν οι Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) ως το 2020, αλλά και στο μέσο κόστος διαχείρισης ανά τόνο διαχειριζόμενου υλικού, εξηγώντας τα οφέλη από την μείωση του κόστους και την παραπέρα ανάπτυξη της ανακύκλωσης. Παρότρυνε μάλιστα τους ΟΤΑ σε εξορθολογισμό της κοστολόγησης, με κίνητρα για τη μείωση παραγωγής αποβλήτων (ΠΟΠ) και με φόρο ταφής.

Ο κ. Πολιτόπουλος επεσήμανε επίσης την ανάγκη αύξησης των Κέντρων Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), ανάπτυξης των τοπικών μονάδων κομποστοποίησης στα νησιά, μέσω ΚΔΑΥ χαμηλού κόστους, αλλά και καταπολέμησης της εισφοροδιαφυγής (σε συσκευασίες 40%), με ειδικούς ελέγχους, πρόστιμα και αναμόρφωση του νομοθετικού πλαισίου.

Σε ότι αφορά την ανάπτυξη των «Πράσινων Σημείων», ο πρόεδρος του ΕΟΑΝ τόνισε, ότι κλειδί της επιτυχίας είναι η εύκολη πρόσβαση των πολιτών, η παροχή σχετικών κινήτρων, η συνεχής λειτουργία, η ευέλικτη και σχετικά ελαφριά κατασκευή, για λόγους εξοικονόμησης κόστους, αλλά και η σχετικά εύκολη περιβαλλοντική αδειοδότηση.

Τέλος, όσον αφορά τη διαχείριση αποβλήτων που συνδέονται με την έλευση και την παραμονή προσφύγων στη χώρα μας, ο κ. Πολιτόπουλος ανέφερε, ότι προγραμματίζεται από το ΕΠΠΕΡΡΑ, ειδικός διαγωνισμός που θα αφορά τη χρηματοδότηση ειδικών υποδομών για τους πρόσφυγες.


http://left.gr/news/xepernoyn-ena-disekatommyrio-eyro-ta-eyropaika-kondylia-gia-ti-diaheirisi-aporrimmaton

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου