Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Ιουλίου 2016

«Να κλείσει ο ΧΥΤΑ Φυλής»: Ρεπορτάζ του left.gr στα Άνω Λιόσια

Ρεπορτάζ: Τάσος Γιαννόπουλος

Ιούνιος του 2005, λίγο έξω από τον Χ.Υ.Τ.Α. (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων) Φυλής. Πάνω από 3.000 κάτοικοι των γύρω περιοχών, από όλους σχεδόν τους πολιτικούς χώρους, σε μια από τις μεγαλύτερες συγκεντρώσεις ενάντια στην πάνω από 40 χρόνια παρουσία του μεγαλύτερου, ίσως, χώρου ταφής σκουπιδιών στην Ευρώπη.
Η «απάντηση» τότε ήταν γενναίες ποσότητες χημικών και καταστολής σε μία ημέρα που σημάδεψε όλους τους παρευρισκόμενους.

(φωτογραφία της «Καθημερινής» από την αστυνομική επίθεση στη μεγάλη διαδήλωση, τον Μάιο του 2005, λίγο εξω από τη χωματερή)
Σήμερα, 11 περίπου χρόνια μετά, λίγα πράγματα έχουν αλλάξει για τους κατοίκους του δήμου Φυλής που συνεχίζουν να ζουν και να αναπνέουν διπλά στη χωματερή: Σχεδόν το σύνολο των παραγόμενων απορριμμάτων καταλήγει στην ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διάθεσης Απορριμμάτων) της Φυλής και το διαχρονικό αυτό περιβαλλοντικό έγκλημα προστίθεται στα τεράστια προβλήματα της υποβαθμισμένης περιοχής της Δυτικής Αττικής και της Δυτικής Αθήνας.

«Ήρθαμε εδώ όχι για εμάς αλλά για το μέλλον των παιδιών μας», λέει στο left.gr ο Μιχάλης Μ., κάτοικος της περιοχής και πρόεδρος του εξωραϊστικού και πολιτιστικού συλλόγου της Λίμνης Άνω Λιοσίων. «Ζητάμε το οριστικό κλείσιμο της χωματερής, κάτι που φυσικά δεν μπορεί να γίνει αύριο το πρωί. Πρέπει στο νέο περιφερειακό σχεδιασμό (ΠΕΣΔΑ) να χωροθετηθούν οι Χ.Υ.Τ.Υ. (Χώρος Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων) στην Αττική (σ.σ.: περισσότερα παρακάτω) και να μπει χρονοδιάγραμμα για το οριστικό τέλος της χωματερής», τονίζει.
Η νέα Περιφερειακή Αρχή, όπως είχε δεσμευτεί η Ρ. Δούρου προεκλογικά, αφού ακύρωσε τις συμβάσεις για τις τέσσερις Συμπράξεις Δημοσίου Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) – οι δύο εκ των οποίων προέβλεπαν την δημιουργία φαραωνικών εγκαταστάσεων καύσης στην ήδη επιβαρυμένη και κορεσμένη περιοχή της Φυλής, στην συνέχεια κάλεσε του Δήμους στην σύνταξη Τοπικών Σχεδίων Διαχείρισης Απορριμμάτων. Μετά από πολύμηνη καθυστέρηση σχεδόν το σύνολο των Δήμων της Αττικής έχει καταθέσει Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης Απορριμμάτων, με εξαίρεση τον Δήμο Φυλής (!) που, θα έπρεπε, να πρωτοστατεί σε μια τέτοια προσπάθεια.
«Είμαι 50 χρόνια κάτοικος των Άνω Λιοσίων και η κοροϊδία του Χ.Υ.Τ.Α συνεχίζεται μέχρι σήμερα», αναφέρει στο left.gr ο Νίκος Κ. «Πολλές φορές, η βρώμα, όταν φυσάει νοτιάς, μας αναγκάζει να κλείνουμε τις πόρτες και τα παράθυρα και να χρησιμοποιούμε αποσμητικά εσωτερικού χώρου», λέει χαρακτηριστικά αναφερόμενος στο «αίσχος» του Χ.Υ.Τ.Α. Δεκάδες ακόμα πολίτες συγκεντρώθηκαν, μετά από αρκετά χρόνια «αναμονής» (;), την Τετάρτη 13/7, στην πλατεία των Άνω Λιοσίων ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα φορέων και συλλογικοτήτων με αίτημα το οριστικό κλείσιμο του Χ.Υ.Τ.Α.

«Κάθε διεκδίκηση για το θέμα της χωματερής είναι θετικό βήμα» σημειώνει στο left.gr η Αριστέα Βάβουλα, περιφερειακή σύμβουλος με την Δύναμη Ζωής διαπιστώνοντας ωστόσο ότι από ορισμένες πλευρές στοχοποιείται αδίκως η Περιφερειακή Αρχή για τη μη υλοποίηση ενός εναλλακτικού σχεδίου διαχείρισης των απορριμμάτων ενώ, όπως προαναφέρθηκε, ο Δήμος Φυλής, υπό τον δήμαρχο Χρ. Παππού, δεν έχει καταθέσει Τοπικό Σχέδιο, όπως από το 2014 του έχει ζητηθεί. Όπως αναφέρει η ίδια, παραμένει συλλογικό αίτημα της περιφερειακής παράταξης που διοικεί την Περιφέρεια Αττικής το κλείσιμο της χωματερής και ο νέος ΠΕΣΔΑ δίνει έμφαση στον εναλλακτικό τρόπο διαχείρισης με άξονα τα 3 «R»: Reduce, Reuse, Recycle (μείωση, επαναχρησιμοποίηση, ανακύκλωση). Ο εναλλακτικός τρόπος διαχείρισης, προσθέτει, αποτυπώνεται μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Διαχείρισης και προβλέπει ότι μέσω της κυκλικής οικονομίας θα μειωθεί ο όγκος των παραγόμενων απορριμμάτων και, με τις κατάλληλες διεργασίες, θα καταλήγουμε στην ταφή ενός μικρού μόνο ποσοστού ανενεργού υπολείμματος σε Χ.Υ.Τ.Υ που θα πρέπει να χωροθετηθούν εντός της Αττικής. «Πρώτο βήμα όμως είναι να ολοκληρωθούν τα τοπικά σχέδια» ώστε «μέσα από ένα νέο φιλοπεριβαλλοντικό μοντέλο δημόσιας αποκεντρωμένης διαχείρισης να καταλήξουμε στο οριστικό κλείσιμο του ΧΥΤΑ της Φυλής», καταλήγει.
Λίγο πριν από την οριστική διαμόρφωση του νέου ΠΕΣΔΑ της Αττικής, οι κάτοικοι της Φυλής, όπως αναφέρει το κάλεσμα της ανοιχτής συγκέντρωσης, απαιτούν «να μπει τέλος σε αυτό το διαρκές έγκλημα, να αλλάξει ο προσανατολισμός του σχεδιασμού, προς την κατεύθυνση της αποκέντρωσης των δραστηριοτήτων, με έμφαση στην πρόληψη, στην προδιαλογή και στην  ανάκτηση των υλικών».

Ο Κώστας Λουμιώτης, δημοτικός σύμβουλος με την Ριζοσπαστική Κίνηση Φυλής κάνει λόγο για την ασάφεια του ΠΕΣΔΑ ως προς την χωροθέτηση των Χ.Υ.Τ.Υ. και χαρακτηρίζει αδικία την επέκταση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης  (ΕΜΑΚ) της Φυλής. «Μόνη δύναμη πλέον είναι οι πολίτες και η αντίστασή τους τόσο στον ΠΕΣΔΑ όσο και στην ύποπτη στάση του Δήμου Φυλής ο οποίος δεν εκπονεί τοπικό σχέδιο και προσπαθεί, χωρίς να έχει αρμοδιότητα, να πλασάρει ένα σχέδιο σε συνεργασία με ισραηλινή εταιρεία». Το μόνο που ενδιαφέρει το Δήμο, όπως επισημαίνει ο κ. Λουμιώτης, αλλά είναι φανερό σε κάθε κουβέντα με κατοίκους της περιοχής, είναι το ύψος των αντισταθμιστικών (36 εκατομμύρια ευρώ το χρόνο, υποτίθεται, για την αποκατάσταση της βλάβης που προκαλεί ο ΧΥΤΑ) την ώρα που αρνείται τη διεξαγωγή δημοτικού συμβουλίου για το ζήτημα.
Ένα είναι σίγουρο: Ότι το διαχρονικό ζήτημα της διαχείρισης απορριμμάτων θα ταλανίζει για καιρό ακόμα τους κατοίκους της περιοχής και μόνο η μαζική τους κινητοποίηση μπορεί να οδηγήσει σε λύσεις με όρους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου