Σαν να μην έφταναν τα περιβαλλοντικά βάρη που σηκώνει το Θριάσιο, που εκτός των άλλων δεινών πνίγεται από τη δυσοσμία του ΧΥΤΑ της Φυλής και των δύο διυλιστηρίων Ασπροπύργου και Ελευσίνας των ΕΛΠΕ, κινδυνεύει να φορτωθεί και με δύο νέους χώρους υγειονομικής ταφής απορριμμάτων και επικίνδυνων αποβλήτων στη Μάνδρα, σε απόσταση αναπνοής από την Ελευσίνα.
Αυτό διαφαίνεται από μελέτη που ανέθεσε πριν από 7 μήνες ο Ενιαίος Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ) -με πρόεδρο την περιφερειάρχη Ρένα Δούρου- και η οποία παραδόθηκε τον Μάιο στον ΕΔΣΝΑ, χωρίς να έχει δημοσιοποιηθεί μέχρι σήμερα.
Η μελέτη, αξιολογώντας όλα τα ανενεργά λατομεία της Αττικής, κατατάσσει το ανενεργό μεταλλείο βωξίτη στην περιοχή Μελετάνι καθώς και το λατομείο ΤΙΤΑΝ στη Μάνδρα ως κατάλληλους υποδοχείς για την αντιμετώπιση των βραχυπρόθεσμων και μεσοπρόθεσμων αναγκών της Αττικής σε χώρους ταφής απορριμμάτων. Επιπλέον οι δύο χώροι φωτογραφίζονται ως σχεδόν αποκλειστικοί χώροι υγειονομικής ταφής επικίνδυνων αποβλήτων.
Οι δύο χώροι έχουν «ογκομετρηθεί», με το λατομείο ΤΙΤΑΝ Μάνδρας και το ανενεργό μεταλλείο στο Μελετάνι να προορίζονται για την ταφή 2.500.000 και 2.080.000 κυβικών μέτρων αποβλήτων αντίστοιχα (επικίνδυνων ή σύμμεικτων απορριμμάτων).
Στη μελέτη, από τους 15 υπό αξιολόγηση λατομικούς χώρους της ηπειρωτικής Αττικής, το λατομείο Μουσαμά στη Φυλή, καθώς και το Μελετάνι μαζί με το λατομείο ΤΙΤΑΝ «φωτογραφίζονται» ως οι χώροι που προορίζονται να υποδεχθούν όλο το υπόλειμμα της Αττικής όταν επέλθει ο κορεσμός του ΧΥΤΑ Φυλής.
Εντούτοις, στην αξιολόγηση που παρατίθεται στη μελέτη δεν λήφθηκαν υπόψη ούτε η «φέρουσα ικανότητα» του Θριάσιου ούτε ο δασικός χαρακτήρας των περιοχών.
Εξάλλου, οι λοιποί υπό αξιολόγηση χώροι (λατομείο Ντόσκουρι στα Μέγαρα, λατομείο Κυριακού στο Κορωπί και λατομείο της Ιντερμπετόν στον Ωρωπό) έχουν ήδη αδειοδοτηθεί ως χώροι για την επεξεργασία και την υγειονομική ταφή Αποβλήτων Εκσκαφών Κατασκευών και Κατεδαφίσεων (ΑΕΚΚ).
Για το θέμα πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής Γιάννη Βασιλείου, έπειτα από πρωτοβουλία της Κίνησης Πολιτών ΕCOELEUSIS, των Φίλων της Φύσης, του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ και της Πρωτοβουλίας Συνεννόησης για τη Διαχείριση των Απορριμμάτων και της Πρωτοβουλίας Κατοίκων «Και το Μπλόκο είναι Ελευσίνα!».
Από τους φορείς επισημάνθηκε ότι «η αυλή της Δυτικής Αττικής και του Θριάσιου είναι προ πολλού κορεσμένη παντοιοτρόπως και ότι το περιβόητο “not to my backyard” μόνο η Δυτική Αττική δικαιούται να το λέει και να αξιώνει δίκαιη κατανομή των βαρών του υπολείμματος του υδροκέφαλου αθηναϊκού κράτους».
Ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής δήλωσε την κατηγορηματική αντίθεσή του στη χωροθέτηση Χώρων Υγειονομικής Ταφής σύμμεικτων απορριμμάτων ή επικίνδυνων αποβλήτων στη Δυτική Αττική και αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα να αναλάβουν υποχρεώσεις και οι άλλες Περιφερειακές Ενότητες.
Καθώς την τελική απόφαση για τις χωροθετήσεις θα λάβει η Περιφέρεια Αττικής, οι περιβαλλοντικές οργανώσεις ζήτησαν από τον αντιπεριφερειάρχη να μεταφέρει με όλους τους τρόπους στα κέντρα λήψης αποφάσεων της Περιφέρειας Αττικής ότι η Δυτική Αττική, που υφίσταται αποκλειστικά τις συνέπειες από τη λειτουργία της τριτοκοσμικής χωματερής και άλλων περιβαλλοντικών δεινών στα όριά της, δεν θα ανεχθεί νέα περιβαλλοντικά βάρη και θα αντιδράσει καθολικά και αποφασιστικά.
Πάντως, αν τελικά επιλεγούν οι δύο προαναφερόμενοι χώροι στη Μάνδρα για την ταφή επικίνδυνων ή σύμμεικτων απορριμμάτων, θα πρόκειται για μια απόφαση διαμετρικά αντίθετη από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της Ρένας Δούρου, αλλά και από τις μεγαλεπήβολες διακηρύξεις για την ανακούφιση της Δυτικής Αττικής.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου