Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2017

Ένα μπράβο στον ΕΔΣΝΑ !




Τον ΕΔΣΝΑ τον έχουμε περάσει πολλές φορές (αλλά όχι άδικα) «γενεές δεκατέσσερις» .
«Γενεές δεκατέσσερις» σημαίνει  ότι δεν  έχουμε «στολίσει»  κατάλληλα  μόνο μια «γενεά»- διοίκηση του ΕΔΣΝΑ , αλλά και όλες τις προηγούμενες  (γενεές- διοικήσεις)  που έχουν περάσει .

Όμως  θα είμαστε άδικοι αν δεν λέγαμε και ένα μπράβο στην σημερινή διοίκηση του ΕΔΣΝΑ και σε κάποια υπηρεσιακά του στελέχη για την μεγάλη προσπάθεια που έκαναν προκειμένου να προχωρήσει η  υπόθεση της επιδημιολογικής μελέτης .
Η επιδημιολογική μελέτη για τις επιπτώσεις από την ύπαρξη  της χωματερής  της Φυλής στην υγεία των εργαζομένων στον ΧΥΤΑ και των κατοίκων της περιοχής  ήταν ένα πάγιο αίτημα των κινημάτων στην ευρύτερη περιοχή.
Οι προηγούμενες διοικήσεις του ΕΔΣΝΑ δεν ήθελαν ούτε να ακούσουν για την επιδημιολογική μελέτη γιατί δεν ήθελαν να μάθουν οι κάτοικοι της περιοχής  τι συμβαίνει με την χωματερή και  φοβόταν μήπως  κάποιοι κάτοικοι που έχουν αντιμετωπίσει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας , τους  ζητήσουν και προσωπικές ευθύνες.
Όσο παράλογο και αν ακούγεται,   οι πρώτοι που δεν ήθελαν να γίνει ποτέ η επιδημιολογική μελέτη ήταν  οι τοπικοί δημοτικοί άρχοντες της περιοχής.
Αυτοί  και αν φοβόταν τις πολιτικές (και όχι μόνο) ευθύνες που μπορεί να προκύψουν αν διαπιστωθεί πως  η πολύχρονη λειτουργία της χωματερής έχει προκαλέσει σοβαρές βλάβες στην υγεία των ανθρώπων.
Η σημερινή διοίκηση του ΕΔΣΝΑ -πολύ σωστά-  δεν το φοβήθηκε και υιοθέτησε το αίτημα των κινημάτων για την επιδημιολογική μελέτη,  η οποία θα πρέπει να σημειώσουμε πως ήταν και προγραμματική δέσμευση της Ρένας Δούρου.
 Με την πολύτιμη συμβολή του Γ.Γ κ. Δρίβα και κάποιων υπηρεσιακών στελεχών τελικά τα κατάφεραν να εγκριθεί από το ελεγκτικό συνέδριο η σύμβαση για την «Διεξαγωγή επιδημιολογικής έρευνας και εκτίμησης περιβαλλοντικών επιπτώσεων στην Ο.Ε.Δ.Α. Δυτικής Αττικής και την ευρύτερη περιοχή της» .
Τώρα ένα μπράβο θα πρέπει να το πούμε σε αυτούς τους ανθρώπους.
Ελπίζουμε τώρα να ξεκινήσει άμεσα η έρευνα και να υποστηριχθεί από όλους τους αρμόδιους φορείς που προβλέπει η μελέτη και βεβαίως από τους εργαζόμενους στον ΧΥΤΑ και του κατοίκους της περιοχής.
Υ.Γ  Ένα  μεγάλο μπράβο θα πρέπει να ειπωθεί  και για τους  ανθρώπους των κινημάτων  πού το πάλεψαν τόσα χρόνια αλλά για αυτούς  (όπως συμβαίνει πάντα στην ιστορία) δεν θα ειπωθεί τίποτα και ποτέ. 
Θ.Ε.Μ 

1 σχόλιο:

  1. Να συμμετέχουν και οι Δήμοι και το Δυτικό Μέτωπο στην Επιτροπή Παρακολούθησης ΟΛΗΣ της μελέτης. ΠΡΟΣΟΧΗ. Κώστας Σύψας. Του Σπύρου.

    ΑπάντησηΔιαγραφή