Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 28 Μαρτίου 2018

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ . Το απόστημα έσπασε … Να κλείσει ΤΩΡΑ η εγκατάσταση της Φυλής


ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxi.xyta.filis@gmail.com

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
28/3/2018

Πέρασε πάνω από μία εβδομάδα, από τη στιγμή που το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αποκάλυψε την ύπαρξη μελετών, εξαιρετικά κρίσιμων για την υγεία και τη ζωή των εργαζομένων και των κατοίκων της Φυλής και των γύρω δήμων, τις οποίες ο δήμαρχος Φυλής κ. Παππούς -αν και εκπονήθηκαν με δική του απόφαση- τις αποκρύπτει για πάνω από δύο χρόνια.


Παρά την αποκάλυψη, ο κ. Παππούς δε θεώρησε σκόπιμο να τις δημοσιοποιήσει, έστω εκ των υστέρων, συνεχίζοντας την τακτική της συγκάλυψης. Ασχολίαστο άφησαν το γεγονός και τα αρμόδια υπουργεία, οι βουλευτές Αττικής, η περιφέρεια Αττικής, ο ΕΔΣΝΑ, η ΠΕΔ Αττικής και η -λαλίστατη σε άλλες περιπτώσεις- ΚΕΔΕ, που «βολεύονται» με τη συνέχιση της λειτουργίας της εγκατάστασης στη Φυλή και με την επέκτασή της, με την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ στη γ΄ φάση και με τη γιγάντωση του ΕΜΑΚ. Αυτό που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερη εντύπωση είναι η γενικευμένη σιωπή που χαρακτηρίζει τους τοπικούς παράγοντες και μεγάλο μέρος των φορέων της Φυλής, που αποδεικνύει, για μιαν ακόμη φορά, είτε τη διαπαραταξιακή ανοχή στο συντελούμενο έγκλημα, είτε την καλλιεργημένη ηττοπάθεια.

Χρειάστηκε να φτάσουμε στο σημείο να γίνει το θέμα «πρωτοσέλιδο» σε καθημερινή εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας (Εφημερίδα των Συντακτών, 28/3/2018), για να αποκτήσουμε μια στοιχειώδη πρόσβαση στο περιεχόμενο της μελέτης για την καταγραφή των ρυπαντικών φορτίων, στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής. Περιεχόμενο το οποίο δεν είναι, απλά, ανησυχητικό, είναι εφιαλτικό, αφού ΟΛΟΙ οι ρύποι (σε αέρα, έδαφος και υπόγεια νερά) καταγράφονται σε τιμές πάνω από τα όρια, με συνέπεια οι ίδιοι οι μελετητές να μιλούν για «μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις».

Οι ειδικοί στα θέματα υγείας θα έχουν να πουν πολλά για τα ευρήματα των μελετών, για τις οποίες θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες να δημοσιοποιηθούν στο σύνολό τους. Κανείς, όμως, δεν μπορεί να παραγνωρίσει ότι δεν πρόκειται για ένα περιστασιακό γεγονός, αλλά για μια χρόνια -δεκαετιών- έκθεση σε τοξικούς ρύπους των εργαζομένων στην εγκατάσταση της Φυλής, αλλά και των κατοίκων των δήμων της ευρύτερης περιοχής. Οι καταγραφές της υπέρμετρης αύξησης των κρουσμάτων νεοπλασιών, αλλά και οι καθημερινές ανθρώπινες τραγωδίες που βιώνει ο πληθυσμός της Δυτικής Αττικής είναι αδιάψευστος μάρτυρας του διαρκούς εγκλήματος που συντελείται.

Ο δήμαρχος Φυλής κ. Παππούς ανέλαβε μεγάλη ευθύνη με την επιλογή της απόκρυψης των μελετών, παραβαίνοντας το καθήκον του και εκθέτοντας, εν γνώσει του, σε διαρκή κίνδυνο την υγεία χιλιάδων πολιτών και, φυσικά, των εργαζομένων στην εγκατάσταση της Φυλής. Ανάλογες ευθύνες επωμίστηκαν και όσοι γνώριζαν και σιώπησαν. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ θα ζητήσει, αύριο Πέμπτη 29/3/2018, από την εισαγγελία περιβάλλοντος τη διερεύνηση αυτών των ευθυνών. 

Λύση του προβλήματος δεν είναι η επέκταση των δραστηριοτήτων στην εγκατάσταση της Φυλής (επέκταση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ και δημιουργία νέου ΧΥΤΑ), που προωθεί η κυβέρνηση και η περιφέρεια Αττικής. Ούτε, φυσικά, οι πομφόλυγες του κ. Παππού για μετατροπή του σκουπιδότοπου σε ενεργειακό ή φυσικό πάρκο, με την αμέριστη υποστήριξη της κυβέρνησης, δια στόματος των κ. Τσίπρα και κ. Φάμελλου. Όλα αυτά είναι η διαιώνιση και η συγκάλυψη του προβλήματος, δηλαδή μιας τοξικής βόμβας, ικανής να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την Αττική.

Η, πραγματικά, ουσιαστική λύση θα πρέπει να αναζητηθεί αλλού και να περιλαμβάνει συνδυαστικές και παράλληλες ενέργειες στις παρακάτω κατευθύνσεις:
·      Άμεσο και οριστικό κλείσιμο της εγκατάστασης της Φυλής.
·      Δρομολόγηση μακροχρόνιου προγράμματος περιβαλλοντικής αποκατάστασης της περιοχής μέσα και γύρω από την εγκατάσταση της Φυλής.
·      Διαρκή ενημέρωση των πολιτών για την πορεία της επιδημιολογικής μελέτης, που βρίσκεται σε εξέλιξη, καθώς και ουσιαστική πρόσβαση στα περιοδικά ευρήματά της.
·      Αποκεντρωμένη διαχείριση, με έμφαση στην πρόληψη, επαναχρησιμοποίηση, προδιαλογή και ανάκτηση των υλικών, με πυρήνα δημοτικές ή διαδημοτικές υποδομές, σύμφωνα με τα όσα επιτάσσει ο νέος εθνικός σχεδιασμός διαχείρισης αποβλήτων (ΕΣΔΑ).
·      Ισόρροπη και δίκαιη κατανομή των περιφερειακών υποδομών επεξεργασίας υπολειμματικών σύμμεικτων και χώρων υγειονομικής ταφής του υπολείμματος (ΧΥΤΥ), που δε θα στοχοποιεί ξανά τη Δυτική Αττική (π.χ. Μελετάνι, Μουσαμάς, ΤΙΤΑΝ κλπ.).
·      Οικονομική στήριξη των δήμων και, κατά προτεραιότητα, χρηματοδότηση δράσεων και υποδομών προδιαλογής και ανάκτησης ανακυκλώσιμων και οργανικών υλικών.











Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου