Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 20 Μαρτίου 2018

P. Connett: Αξίζουν τα κέρδη της ΑΓΕΤ από την καύση σκουπιδιών για να καταστρέψετε τον όμορφο Βόλο;

connett2Μετά την πρώτη του επίσκεψη για θερινές διακοπές στην Σίφνο, ο ομότιμος καθηγητής Περιβαλλοντικής Χημείας Paul Connett από το Πανεπιστήμιο St. Lawrence της Νέας Υόρκης, επισκέφθηκε  για δεύτερη φορά την Ελλάδα και βρέθηκε στον Βόλο προκειμένου να μιλήσει στην εκδήλωση της  Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου κατά της καύσης σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

«Πήρατε απόφαση να καταστρέψετε αυτό το πανέμορφο μέρος;

Έχετε αντιληφθεί πως τα κέρδη της ΑΓΕΤ από την εξοικόμηση πόρων για καύσιμες ύλες με την καύση σκουπιδιών είναι πολύ ελάχιστα μπροστά στα οφέλη που θα έχει η τοπική οικονομία από την ανάπτυξη του τουρισμού;
Έχετε σκεφτεί πόσες θέσεις εργασίας θα δημιουργηθούν στον τουριστικό τομέα στον Βόλο όταν αναπτυχθεί ο τουρισμός; Πόσο θα αυξηθεί το ΑΕΠ;
Σας το λέω ότι εάν αρχίσει η τσιμεντοβιομηχανία, την οποία επισκέφθηκα, να καίει σκουπίδια ξεχάστε τον τουρισμό. Ποιός τουρίστας θα έρθει εδώ στον Βόλο όταν γνωρίζει ότι δίπλα στην πόλη ένα εργοστάσιο επιβαρύνει το περιβάλλον;
Θα πηγαίνατε διακοπές σε ένα μέρος με την ατμόσφαιρα να έχει ρύπους, επικίνδυνους για τη δημόσια υγεία;
Στον Βόλο η καύση θα φέρει χρήματα, αλλά η πόλη θα γίνει σκουπιδότοπος. Οι ιθύνοντες πρέπει να πάρουν μία απόφαση: Θέλουν να συνεχίσουν με τον τουρισμό ή να γίνει η πόλη μέρος της βιομηχανίας σκουπιδιών; Δεν μπορείς να έχεις και τα δύο», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί ο κ. Paul Connett, αμφισβητώντας και το ελεγκτικό πλαίσιο στην περίπτωση κατά την οποία χρησιμοποιηθεί η πλέον σύγχρονη τεχνολογία στην καύση σκουπιδιών.

Ο καθηγητής περιέγραψε ως τριτοκοσμική και επιστροφή στο παρελθόν την λύση της καύσης απορριμμάτων, τονίζοντας ότι σε όλο τον κόσμο αναζητούνται λύσεις μηδενικών αποβλήτων, όπως προτείνει ο ίδιος μέσα από διάφορα στάδια (διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, επανάχρηση υλικών κ.α.) και στον Βόλο προωθείται μια πρακτική ακριβώς σε αντίθετη κατεύθυνση, δηλαδή να παράγονται περισσότερα σκουπίδια, για να παράγει περισσότερη καύσιμη ύλη το εργοστάσιο στον σκουπιδότοπο και η τσιμεντοβιομηχανία να καίει όλο και περισσότερο καύσιμη ύλη από σκουπίδια. Κατά συνέπεια δεν θα υπάρχει βιώσιμη χρήση των πόρων οι οποίοι θα εκλείψουν από τις επόμενες γενιές στις οποίες θα παραδοθεί κι ένα επιβαρυμένο περιβάλλον.

Επίσης τόνισε πως θα πρέπει να γίνονται έλεγχοι στις επιπτώσεις που έχουν οι διοξίνες, τα νανοσωματίδια και άλλες ουσίες που θα εκπέπονται στην ατμόσφαιρα στη χλωρίδα και πανίδα της περιοχής, ακόμη και στο μητρικό γάλα.
Ανέφερε ακόμη πως η ΑΓΕΤ θα πρέπει να αναγράφει τα συστατικά του τσιμέντου που πουλάει, να ξέρει ο αγοραστής που θέλει να χτίσει ένα σπίτι για την οικογένειά του εάν το τσιμέντο που αγοράζει περιέχει τέφρα από την καύση απορριμμάτων ή άλλες ουσίες που μπορούν να έχουν επιπτώσεις και στο κατασκεύασμα και στην υγεία όσων κατοικούν σε αυτό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου