Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 14 Μαρτίου 2018

Ναι μπορούν να υπάρξουν ασφαλείς χώροι τελικής διάθεσης απορριμμάτων και υπολειμμάτων!

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι.
Ναι μπορούν να υπάρξουν ασφαλείς χώροι τελικής διάθεσης απορριμμάτων και υπολειμμάτων αρκεί να τηρούνται κάποιες προϋποθέσεις .
Πρώτη και βασικότερη προϋπόθεση για αυτό είναι η αυστηρή τήρηση της πυραμίδας στην διαχείριση των απορριμμάτων (πρόληψη- ελαχιστοποίηση -επαναχρησιμοποίηση -ανακύκλωση- ανάκτηση ενέργειας – τελική διάθεση).

Όσο αντιστρέφουμε την πυραμίδα και ξεκινάμε από την τελική διάθεση που είναι η ταφή ή η καύση , δεν θα μπορούμε να διαχειριζόμαστε με ασφάλεια τα απορρίμματα μας.
Δεύτερη προϋπόθεση είναι η μικρή κλίμακα των εγκαταστάσεων . ΧΥΤΑ σαν αυτόν της Φυλής με 6.000 τόνους απορριμμάτων την ημέρα που λειτουργούν για 50 χρόνια ΔΕΝ μπορεί ποτέ να είναι ασφαλείς .
Τρίτη προϋπόθεση είναι οι φορείς διαχείρισης που έχουν την ευθύνη λειτουργίας των εγκαταστάσεων να είναι υπό δημόσιο -κοινωνικό έλεγχο .
Τέταρτη προϋπόθεση είναι να επιβάλλονται αυστηρότατες ποινές σε όσους παραβιάζουν την περιβαλλοντική νομοθεσία . Κανείς δεν μπορεί να έχει ασυλία σε τέτοια ζητήματα . Ούτε οι υπουργοί , ούτε οι δήμαρχοι , ούτε οι επιχειρηματίες που εμπλέκονται , ούτε τα υπηρεσιακά στελέχη των φορέων και φυσικά ούτε οι πολίτες.
Υπάρχει και μια ακόμα προϋπόθεση που αφορά την κλοτσοπατινάδα σε όλους αυτούς που βάζουν τα οικονομικά και πολιτικά κέρδη πάνω από τις ζωές των ανθρώπων. Αλλά για αυτό θα μιλήσουμε άλλη φορά..

Θ Ε Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου