Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 9 Ιουλίου 2018

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ :Απροκάλυπτη συγκάλυψη τεράστιου περιβαλλοντικού σκανδάλου για την ρύπανση από τον ΧΥΤΑ Φυλής από Κυβέρνηση - ΕΔΣΝΑ - Δήμο Φυλής



ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Συντονισμός φορέων, συλλογικοτήτων και πολιτών Δ. Αττικής - Δ. Αθήνας
oxi.xyta.filis@gmail.com // f/b: ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
Απροκάλυπτη συγκάλυψη τεράστιου περιβαλλοντικού σκανδάλου για την ρύπανση
από τον ΧΥΤΑ Φυλής από Κυβέρνηση - ΕΔΣΝΑ - Δήμο Φυλής


Πέρασαν 4 μήνες από τότε που το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ενημέρωσε επίσημα τα αρμόδια υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών για την υπόθεση των κρυμμένων μελετών για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ Φυλής. Πρόκειται για την απόκρυψη των μελετών από τον Δήμαρχο Φυλής κ. Παππού, που είχε παραγγείλει ο ίδιος με απευθείας ανάθεση, στις 13/10/2015.


Θυμίζουμε ότι χρειάστηκε να φτάσουμε στο σημείο να γίνει το θέμα «πρωτοσέλιδο» σε καθημερινή εφημερίδα πανελλαδικής κυκλοφορίας (Εφημερίδα των Συντακτών, 28/3/2018), για να αποκτήσουμε μια στοιχειώδη πρόσβαση στο περιεχόμενο των μελετών για την καταγραφή των ρυπαντικών φορτίων, στην ευρύτερη περιοχή του ΧΥΤΑ Φυλής. Το περιεχόμενο αυτό δεν είναι, απλά, ανησυχητικό, είναι εφιαλτικό, αφού ΟΛΟΙ οι ρύποι (σε αέρα, έδαφος και υπόγεια νερά) καταγράφονται σε τιμές πολύ πάνω από τα όρια, με συνέπεια οι ίδιοι οι μελετητές να μιλούν για «μεγάλες και εγκληματικές υπερβάσεις».

Στις 19 Απριλίου υποβάλαμε επίσημο αίτημα περιβαλλοντικής ενημέρωσης στον ΕΔΣΝΑ, στο οποίο μεταξύ άλλων ζητούσαμε και ενημέρωση για την υπόθεση των συγκεκριμένων μελετών και ακόμη περιμένουμε να μας απαντήσουν. Στις 20 Απριλίου ενημερώσαμε με επιστολή μας και την πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής, κ. Ρένα Δούρου και ζητήσαμε και την δική της συνδρομή προκειμένου να δημοσιοποιηθούν οι μελέτες. Όμως, η κυρία Δούρου απαξίωσε ακόμα και να μας απαντήσει. Την ίδια ημέρα ενημερώσαμε επίσημα και τους υπουργούς Περιβάλλοντος κ. Σωκράτη Φάμελλο και Εσωτερικών κ. Παναγιώτη Σκουρλέτη και ζητήσαμε την συνδρομή τους για την δημοσιοποίηση των μελετών. Όμως, και αυτοί επίσης δεν καταδέχτηκαν να μας απαντήσουν.

Όπως είναι γνωστό το αντικείμενο των δύο μελετών είναι η «αναλυτική καταγραφή ρυπαντικών φορτίων στο ΧΥΤΑ Φυλής» και η «αναλυτική καταγραφή της ποσοτικής και ποιοτικής σύστασης αποβλήτων του ΧΥΤΑ Φυλής».

Έχουμε πολλούς λόγους να υποψιαζόμαστε, βάσιμα, ότι οι μελέτες αποκρύπτονται σκόπιμα, λόγω των επιβαρυντικών στοιχείων που περιέχουν, με απώτερο στόχο να συνεχιστεί απρόσκοπτα η λειτουργία της εγκατάστασης της Φυλής και η δημιουργία και νέου ΧΥΤΑ -στην επονομαζόμενη Γ΄ Φάση- αφού η χωρητικότητα του υφιστάμενου ΧΥΤΑ εξαντλείται ταχύτατα.

Τις υποψίες μας ενισχύει και η υπ. αρ. 249/2018 απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ στις 27/6/18, που αφορά την εναπόθεση 1.600.00 κ.μ απορριμμάτων πάνω σε αποκατεστημένο χώρο απορριμμάτων και μάλιστα πριν ανακοινωθούν τα ευρήματα των μελετών. Αν οι υποψίες αυτές επιβεβαιωθούν, θα έχουμε να κάνουμε με καραμπινάτη παράβαση καθήκοντος και συνειδητή έκθεση σε βλάβη της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος της ευρύτερης περιοχής, και του Δημάρχου Φυλής, αλλά και της κ. Ρένας Δούρου που είναι πρόεδρος του ΕΔΣΝΑ, καθώς και των αρμόδιων υπουργών Περιβάλλοντος και Εσωτερικών οι οποίοι δεν απαντούν στα αιτήματά μας και προστατεύουν με αυτό τον απαράδεκτο τρόπο τον Δήμαρχο Φυλής.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει ήδη καταθέσει μηνυτήρια αναφορά κατά παντός υπευθύνου για αυτήν την υπόθεση, αλλά, δυστυχώς, και η δικαιοσύνη δείχνει να λειτουργεί με «μειωμένα αντανακλαστικά», με αποτέλεσμα να εκτίθεται ο πληθυσμός σε σοβαρό κίνδυνο και την ίδια ώρα να λαμβάνονται αποφάσεις για την επέκταση του ΧΥΤΑ.

Φυλή, 9/7/2018

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου