Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 31 Ιουλίου 2018

Τεράστια και η οικολογική καταστροφή στην Αττική


Η κλιματική αλλαγή κάνει πιο ευάλωτα τα δάση σε όλο τον πλανήτη, με περισσότερες και σαρωτικές πυρκαγιές που θα καταστρέφουν τα πάντα στο πέρασμά τους. Στην Ελλάδα, με βάση τις προβλέψεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, οι κίνδυνοι πυρκαγιάς θα αυξηθούν κατά 30 ημέρες τον χρόνο και οι θερμές ημέρες κατά 50% έως και 100%.

Το «καμπανάκι» έρχεται λίγες ημέρες μετά την πύρινη λαίλαπα αλλά και τις πρωτοφανείς βροχοπτώσεις που ακολούθησαν, κατά τις οποίες υπολογίζεται ότι μόνο την Κυριακή έπεσαν στην Αττική χίλιοι κεραυνοί!
Τα στοιχεία προέρχονται από τις έντεκα σημαντικότερες οικολογικές οργανώσεις και από την κοινή ανακοίνωση που εξέδωσαν χθες, στην οποία θυμίζουν ότι «έντεκα χρόνια μετά τις καταστροφικές φωτιές του 2007, η Ελλάδα ζει μια νέα πολύνεκρη τραγωδία». Τονίζουν ότι έχει έρθει η ώρα για γενναίες πολιτικές αποφάσεις και διατυπώνουν το εύλογο ερώτημα: αν όχι τώρα, τότε πότε;
«Είμαστε συγκλονισμένοι από τον απολογισμό της φονικότερης πυρκαγιάς στην ιστορία της Ελλάδας», αναφέρουν οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Αρκτούρος», «Αρχέλων», Δίκτυο Μεσόγειος SOS, Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού, Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης, Εταιρεία προστασίας Πρεσπών, «Καλλιστώ», Οικολογική εταιρεία ανακύκλωσης, Greenpeace, Medasset και WWF Ελλάς.
«Δεν υπάρχει κανένα περιθώριο υπεκφυγής ή καθυστέρησης» αναφέρουν και, απευθυνόμενες στους πολίτες και την πολιτεία επισημαίνουν ότι «η σωτηρία ανθρώπων και φύσης περνάει από την πρόληψη των πυρκαγιών και την αποτελεσματική διαχείριση της δασικής γης».
Αποκαλυπτικός είναι ο πρώτος απολογισμός που έδωσαν στη δημοσιότητα για τις φονικές πυρκαγιές της περασμένης εβδομάδας, με βάση τα στοιχεία της ευρωπαϊκής δορυφορικής υπηρεσίας Copernicus. Συγκεκριμένα:
-Στην ενότητα Νέος Βουτζάς-Μάτι η καμένη έκταση φτάνει τα 12.759 στρέμματα, από τα οποία τα 6.934 στρ. αφορούν οικιστικές περιοχές και τα 5.825 στρ. δάση και δασικές εκτάσεις.
-Στην ενότητα Κινέτα και Γεράνια η φωτιά επηρέασε 56.133 στρ. γης, στη συντριπτική πλειονότητα δασικές εκτάσεις. Στην οικολογική καταστροφή περιλαμβάνονται εκτάσεις που ανήκουν στο δίκτυο προστατευόμενων περιοχών NATURA και τα καταφύγια άγρια ζωής στις πλαγιές των Γερανίων. Οι ζημιές σε οικιστικές περιοχές καλύπτουν 2.976 στρέμματα.
Από την 1η Μαΐου, οπότε ξεκίνησε η αντιπυρική περίοδος, οι πυρκαγιές έχουν πλήξει περίπου 86.000 στρέμματα σε Αττική, Κορινθία, Χανιά, Μαγνησία, Λάρισα και Εύβοια, όπως έχουν καταγραφεί από το ευρωπαϊκό πληροφοριακό σύστημα για τις δασικές πυρκαγιές (EFFIS).
Μπροστά σε αυτή την καταστροφή, απευθύνονται στην κυβέρνηση και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, καλώντας τους να σταματήσουν να θέτουν σε κίνδυνο χιλιάδες ζωές και να «ευλογούν» τους αμέτρητους οικισμούς αυθαιρέτων μέσα σε δάση ανοίγοντας συνεχώς «παράθυρα» για νέους. Αναφέρουν ενδεικτικά τους νόμους για την τακτοποίηση των αυθαιρέτων, το προωθούμενο νομοσχέδιο για τις «οικιστικές πυκνώσεις» σε δασική γη, αλλά και σχέδια που διαρρέουν κάθε τόσο για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων στην παράκτια ζώνη. «Κάθε θεσμική πρωτοβουλία τέτοιας κατεύθυνσης, στο όνομα της ανάπτυξης, αποκτούν πλέον εγκληματικό χαρακτήρα για ζωές και περιβάλλον», τονίζεται στην κοινή ανακοίνωση, με την οποία καλούν την κυβέρνηση και την αντιπολίτευση να δεσμευτούν ότι δεν θα στηρίξουν οποιαδήποτε πρόταση για αναθεώρηση των άρθρων 24 και 117 του Συντάγματος που εγγυώνται το περιβάλλον.
Καταθέτουν επίσης έξι προτάσεις που αφορούν τον εθνικό σχεδιασμό για την προστασία των δασών και την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και μεταξύ άλλων εισηγούνται:
■ Να μετακινηθεί η επιχειρησιακή προτεραιότητα από την καταστολή στην πρόληψη των πυρκαγιών, μέσα από την έγκαιρη διαχείριση των δασικών περιοχών.
■ Να καταρτιστούν τοπικά σχέδια πρόληψης δασικών πυρκαγιών, που θα ξεκινούν από τη σωστή διαχείριση της καύσιμης ύλης, που συμβάλλει στην εξάπλωση της φωτιάς.
■ Να εκπονηθούν σχέδια εκκένωσης πληθυσμού για κάθε δήμο, που θα περιλαμβάνουν οδούς διαφυγής, χώρους συγκέντρωσης και μέσα για την απομάκρυνση από επικίνδυνες περιοχές. Να υπάρχει συνεχής ενημέρωση των κατοίκων για τον σχεδιασμό.
■ Να διατεθούν οι αναγκαίοι πόροι στη δασική υπηρεσία και τους δήμους, πριν από την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου. Προτείνεται να έχει ολοκληρωθεί η καταβολή των κονδυλίων ώς τον Μάρτιο για να υπάρξει έγκαιρη προετοιμασία.
■ Να αξιοποιηθούν οι εθελοντές δασοπυροσβέστες και οι φορείς προστασίας που προβλέπει ο νόμος 4249/2014.
■ Να εισαχθεί από το φθινόπωρο σε όλες τις σχολικές βαθμίδες η υποχρεωτική εκπαίδευση στην αυτοπροστασία από πυρκαγιές και πλημμύρες.
«Δηλώνουμε παρούσες σε κάθε συζήτηση που θα γίνει για την αποτελεσματική πρόληψη των πυρκαγιών, τη δασοπροστασία, την προσαρμογή του χωρικού και πολεοδομικού σχεδιασμού στην κλιματική αλλαγή» τονίζουν οι έντεκα οικολογικές οργανώσεις και θέτουν όλες τους τις δυνάμεις στη διάθεση των δομών και των πρωτοβουλιών αλληλεγγύης προς όσους επλήγησαν από την καταστροφή. Αναφέρονται σε όσους έδωσαν τη μάχη με τις φλόγες και έσωσαν ζωές, καταλήγοντας: «Η αλληλεγγύη, η συμμετοχή στα κοινά και η βοήθεια σε όσους έχουν ανάγκη, είναι η ασπίδα μας σε κάθε κρίση».

ΠΗΓΗ:  http://www.efsyn.gr/arthro/terastia-kai-i-oikologiki-katastrofi-stin-attiki

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου