Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2018

Πάλι για τα στατιστικά στοιχεία του ΕΔΣΝΑ (το μεγάλο θέμα είναι το φτωχό 2.7%)



Επειδή κάποιοι καλοί φίλοι είχαν ενστάσεις για το τρόπο που παρουσιάστηκαν τα στοιχεία στο προηγούμενο άρθρο ΕΔΩ πρέπει να κάνουμε ορισμένες διευκρινήσεις.
Διευκρινίζω από την αρχή πως εμένα ποτέ δεν μου άρεσε  η λογική του μηδενισμού . Για αυτό ακριβώς   έχουμε πει και στο παρελθόν πολύ  καλά λόγια για την απόφαση του ΕΔΣΝΑ που υποχρέωσε τους δήμους να μεταφέρουν τα πράσινα κλαδέματα στο ΕΜΑΚ και να μην τα πετούν στον ΧΥΤΑ. Σημείωση :  Όσοι μπουν στον κόπο να ψάξουν  παλιές αναρτήσεις μας,  θα δουν ότι πηγαίναμε στον ΧΥΤΑ για να φωτογραφίζουμε τα πράσινα και τα κλαδέματα των δήμων που πήγαιναν για θάψιμο.

Τα πράσινα- κλαδέματα πρέπει να τα αξιοποιούμε  για την παραγωγή κόμποστ ή πέλετ κλπ  και να μην τα θάβουμε . Βέβαια καλό θα ήταν αυτή η δουλειά να γινόταν από τους ίδιους τους δήμους , αλλά αφού οι δήμοι είναι αδιάφοροι ή ανίκανοι,  καλό είναι που γίνεται και από τον ΕΔΣΝΑ.
Με την ξεχωριστή αξιοποίηση των κλαδεμάτων άλλαξε θεαματικά και η στατιστική εικόνα σε ότι αφορά τα προδιαλεγμένα που οδηγούνται στην Φυλή και έτσι είχαμε αύξηση των προδιαλεγμένων της τάξης του 218% . (από τους 12.869.880 τόνους φτάσαμε στους 40.933.460 δηλαδή είχαμε αύξηση 28.053.580) .
Μεταβολή ποσοτήτων προδιαλεγμένων που εισήλθαν στις  εγκαταστάσεις του  ΕΔΣΝΑ  μεταξύ των οκταμήνων 2017 και 2018

Σημείωση:   Η απόφαση για την διαφορετική τιμολόγηση των πράσινων- κλαδεμάτων πάρθηκε τον Απρίλιο του 2017.
 Όμως το μεγάλο πρόβλημα είναι εδώ
Όμως το μεγάλο πρόβλημα της διαχείρισης των απορριμμάτων της Αττικής δεν είναι  τα κλαδέματα των δήμων  , αλλά οι τεράστιες ποσότητες των σύμμεικτων που οδηγούνται στις εγκαταστάσεις για ταφή.
Οι τεράστιες ποσότητες σύμμεικτων που δεν μειώνονται , δείχνουν πως οι δήμοι της Αττικής εξακολουθούν να μην υλοποιούν  τα τοπικά σχέδια διαχείρισης άρα  να μην κάνουν ανακύκλωση ούτε επεξεργασία των ΒΑΑ , αλλά να συνεχίζουν απτόητοι να στέλνουν τα σκουπίδια τους στην μοναδική χωματερή της Αττικής στην Φυλή.
Να θυμίσουμε εδώ  πως ο στόχος του νέου ΠΕΣΔΑ  για το 2020 είναι να ανακυκλώνουμε το 52,66%  των απορριμμάτων και πως το βασικό εργαλείο για την επίτευξη αυτού  του  φιλόδοξου στόχου  είναι οι δημοτικές - διαδημοτικές υποδομές ανακύκλωσης και διαχείρισης των οργανικών .
 Δυστυχώς όμως  αυτές οι υποδομές  2 χρόνια μετά την έγκριση του νέου ΠΕΣΔΑ  εξακολουθούν να μην υπάρχουν στα Τοπικά σχέδια διαχείρισης των δήμων και τα αποτελέσματα είναι δραματικά.

Μεταβολή ποσοτήτων του συνόλου των απορριμμάτων (μη προδιαλεγμένα και προδιαλεγμένα που εισήλθαν στις  εγκαταστάσεις του  ΕΔΣΝΑ  μεταξύ των οκταμήνων 2017 και 2018

Σε ότι αφορά την συμβολή του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης (ΕΜΑΚ)  στην μείωση των ποσοτήτων για ταφή, θα πρέπει να τονίσουμε για άλλη μια φορά πως το μεγάλο πρόβλημα δεν είναι η «εκτροπή από την ταφή» αλλά η ανακύκλωση.
Αν το κύριο πρόβλημά μας ήταν η εκτροπή από την ταφή  θα  καίγαμε τα σκουπίδια μας σύμμεικτα για να γλυτώσουμε την ταφή μια και καλή.
Άρα  ο ΕΔΣΝΑ μαζί με τα στατιστικά στοιχεία για τις ποσότητες  που εκτρέπονται από την ταφή λόγω του ΕΜΑΚ , καλά θα κάνει να μας δώσει και τα ποιοτικά στοιχεία  . Δηλαδή  να μάθουμε   πού οδηγούνται αυτές οι ποσότητες ,  καθώς και τα στοιχεία για την σύστασή τους. (|RDF, compost , ανακυκλώσιμα κλπ ).




Σημείωση :  την γνώμη μου για το ΕΜΑΚ την έχω εκφράσει πολλές φορές .   Η απόφαση για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ προκειμένου να διαχειρίζεται 350.000 τόνους σύμμεικτα και 100.000 τόνους ΒΑΑ είναι λαθεμένη και πολύ επιζήμια για την δυτική Αθήνα.
Η ωρολογιακή βόμβα της Φυλής
Όταν συζητά κανείς με στελέχη του ΕΔΣΝΑ καταλαβαίνει πως το μεγάλο τους άγχος  είναι ο κορεσμός της Φυλής και για αυτόν τον λόγο οι περισσότερες αναλύσεις  τους επικεντρώνονται στην εκτροπή από την ταφή.
Όμως αν δει κανείς την μεγάλη εικόνα θα καταλάβει πολύ εύκολα πως όσα χρήματα και να δαπανηθούν από τον ΕΔΣΝΑ για την βελτίωση της απόδοσης του ΕΜΑΚ και όσες προσπάθειες και να γίνουν με τα κλαδέματα των δήμων κλπ , η κατάσταση δεν αλλάζει.  Ακόμα και αν το 2,7 % γίνει  5 ή 6% ο  ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα αντέξει  πιο πολύ από    4-5 μήνες παραπάνω.
Μετά θα οδηγηθούμε σε μια πρωτοφανή κρίση σκουπιδιών στην Αττική.
Η ωρολογιακή βόμβα για την οποία μίλησε ο κ.  Πατούλης κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στον ΧΥΤΑ Φυλής , δεν είναι φτιαγμένη από κοινό δυναμίτη  αλλά έχει πυρηνική γόμωση  και όταν σκάσει θα ζήσουμε μια κόλαση.
Σήμερα που μιλάμε θα έπρεπε να έχουν ετοιμαστεί ήδη οι νέοι ΧΥΤ που θα αντικαταστήσουν την Φυλή  που σε λίγους μήνες δεν θα χωρά ούτε σακούλα σκουπιδιών,  αλλά δυστυχώς δεν έχει γίνει απολύτως τίποτα για αυτό.
Ο ΕΔΣΝΑ εδώ που έφτασαν τα πράγματα  δεν  προλαβαίνει να κάνει απολύτως τίποτα. 
Και για να πούμε τα πράγματα με το όνομά τους  όπως μιλήσαμε για τις ευθύνες των δήμων που δεν υλοποιούν τα τοπικά τους σχέδια , το ίδιο θα πρέπει να μιλήσουμε και για τις ευθύνες του ΕΔΣΝΑ και της Περιφέρειας  Αττικής.
Η Περιφέρεια Αττικής και ο ΕΔΣΝΑ θα έπρεπε να έχουν ετοιμάσει τις νέες εγκαταστάσεις τελικής διάθεσης . Αυτή είναι δική τους ευθύνη και δεν είναι των δήμων.
Υ.Γ  στο προηγούμενο σημείωμα είχαμε αναφερθεί στις πολύ περίεργες αυξομειώσεις  που παρουσιάζουν οι ποσότητες των δήμων Ασπροπύργου , Αμαρουσίου , Μαρκοπούλου και Φυλής .
 Οι μειώσεις αυτές δεν είναι καθόλου φυσιολογικές  και αν δει κανείς και τα στατιστικά στοιχεία παλαιοτέρων χρόνων θα το καταλάβει καλύτερα.
ΔΗΜΟΙ
Ποσοτικές μεταβολές οκταμήνων  2017-2018
ΑΣΠΡΟΠΥΡΓΟΣ
-40,9%
ΜΑΡΟΥΣΙ
-18,4%
ΜΑΡΚΟΠΟΥΛΟ
-27,5%
ΦΥΛΗ
-29,5%

Το ερώτημα είναι : Υπάρχει απάντηση  για το θέμα αυτό από τον ΕΔΣΝΑ ή θα πρέπει να φανταζόμαστε διάφορα ;  
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου