Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 22 Δεκεμβρίου 2018

Ο ΧΥΤΑ Φυλής και πάλι πολύ ψηλά στην ατζέντα των εκλογών (οι στόχοι των κινημάτων)




Για μια φορά ακόμα ο ΧΥΤΑ Φυλής θα είναι κυρίαρχο θέμα στις ερχόμενες δημοτικές και περιφερειακές εκλογές.
Σε περιφερειακό επίπεδο τον χορό άνοιξε ο κ. Πατούλης ο οποίος μετά την επίσκεψή του στην Φυλή, χαρακτήρισε τον ΧΥΤΑ "ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να εκραγεί" και κάλεσε την κ. Δούρου να ξεκαθαρίσει το τι θα κάνει αυτή με την Φυλή , χωρίς όμως να λέει τι θα κάνει ο ίδιος αν εκλεγεί.

Ο κ. Σγουρός από την πλευρά του , εξακολουθεί να αναφέρεται στο σχέδιο των 4 μονάδων στην Αττική χωρίς να παίρνει υπ όψη του πως οι χώροι αυτοί που θα φιλοξενούσαν τις 4 μονάδες πλέον δεν υπάρχουν .
Η κ. Δούρου που έχει το μεγάλο πρόβλημα με τον κορεσμό του ΧΥΤΑ και την απειλή της κρίσης των σκουπιδιών, προτιμά να μιλά για την έγκριση του ΠΕΣΔΑ το 2016 και να μην μιλά για την επερχόμενη κρίση. 
Όμως την επί της ουσίας συζήτηση για το τι μέλλει γενέσθαι  με τον ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα καταφέρει να την αποφύγει κανείς . 
Ο ΧΥΤΑ Φυλής θα είναι και πάλι πολύ ψηλά στην ατζέντα των εκλογών.
Είναι χρήσιμο λοιπόν να κωδικοποιήσουμε και εμείς τους άμεσους αλλά και τους μακροπρόθεσμους στόχους του κινήματος γιατί είναι βέβαιο πως τώρα λόγω τον εκλογών είναι πολλοί αυτοί που θα επικαλεσθούν τις θέσεις μας .
Πρώτος στόχος μας είναι βέβαια η αποτροπή της επέκτασης του ΧΥΤΑ Φυλής στην λεγόμενη Γ Φάση .
Αν γίνει κάτι τέτοιο θα μιλάμε για μια νέα τεράστια χωματερή στην Φυλή που θα είναι ακόμα πιο κοντά στον Αστικό ιστό.
Ο δεύτερος στόχος είναι να μην γίνει η αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ προκειμένου να δέχεται 350.000 τόνους σύμμεικτα και 100.000 βιοαπόβλητα τον χρόνο.
Για να κατανοήσουμε το μέγεθος αυτό θα πρέπει να θυμίσουμε πως οι νέοι ΧΥΤΥ (αν θα γίνουν ποτέ) προβλέπεται να έχουν δυναμικότητα 200.000 τόνους έκαστος. Δηλαδή το ΕΜΑΚ από μόνο του θα δέχεται πιο πολλά σκουπίδια από όσα θα δέχονται οι δυο νέοι ΧΥΤΥ μαζί.
Η μεταφορά της μονάδας καύσης επικίνδυνων νοσοκομειακών αποβλήτων εκτός Φυλής είναι σταθερός στόχος μας εδώ και πολλά χρόνια.
Το ζήτημα της δημοσιοποίησης των μελετών για τα ρυπαντικά φορτία του ΧΥΤΑ Φυλής είναι κορυφαίο ζήτημα απασχόλησε έντονα το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ από τον Μάρτιο του 2018 μέχρι σήμερα.
Βέβαια ο κεντρικός στόχος των κινημάτων εδώ στα δυτικά πρέπει να είναι να κλείσει οριστικά ολόκληρη η εγκατάσταση της Φυλής και να απορυπανθεί η περιοχή .
Οι αλχημείες του δημάρχου της Φυλής για τάχα αποκατάσταση "μέρους της εγκατάστασης"  με την τοποθέτηση πάρκου φωτοβολταϊκών δεν πρέπει να περάσουν.
Η περιοχή πρέπει να απορυπανθεί με το φιλικότερο προς το περιβάλλον τρόπο.
Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και άλλες συλλογικότητες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή έχουν ξεκαθαρίσει πως η δυτική Αττική δεν αντέχει νέες δραστηριότητες και εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων. 
Φυσικά  δεν πρέπει να έχουμε καμιά αυταπάτη πως νίκη του τάδε ή του δείνα συνδυασμού μπορεί να λύση το πρόβλημα του ΧΥΤΑ. 
Μόνο η ισχυροποίηση των κινημάτων και η αγωνιστική κινητοποίηση του κόσμου της δυτικής Αθήνας - Αττικής  μπορεί να δώσει την οριστική λύση. 
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.  


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου