Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018

αυτή είναι η πραγματική ανακύκλωση ..



Τα πραγματικά ποσοστά ανακύκλωσης των ΑΣΑ στην Αττική είναι κάτω από 5%.
Παρ όλα αυτά οι δήμοι είναι ευχαριστημένοι από την συνεργασία τους με την ΕΕΑΑ και η ΕΕΑΑ είναι ικανοποιημένη από την 18χρονη λειτουργία της και τα επιτεύγματά της.

Ο ΕΔΣΝΑ δικαίως φωνάζει για τα πολύ υψηλά ποσοστά υπολείμματος από τα ΚΔΑΥ που φτάνουν στο 52% και ζητά το 52% να γίνει 30%. Έτσι αποφάσισε να δέχεται μόνο το πρώτο 30% του υπολείμματος του μπλε κάδου προς 49 ευρώ/τόνο χωρίς ΦΠΑ (όπως σήμερα), χρεώνοντας για τα υπόλοιπα την τιμή που ισχύει για οποιονδήποτε ιδιώτη, δηλαδή 80 ευρώ/τόνο+ ΦΠΑ.
Τα ΚΔΑΥ αντιδρούν και λένε πως δεν έχουν καταφέρει ποτέ την τελευταία δεκαετία να επιτύχουν υπόλειμμα 30% επί των εισερχομένων αποβλήτων και ότι θα υποχρεωθούν να κλείσουν αν πληρώνουν τους επιπλέον τόνους προς 80 ευρώ/τόνο+ ΦΠΑ.
Και βέβαια κανείς δεν σκέφτεται να υλοποιηθούν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης των δήμων που θα μπορούσαν να πετύχουν πολύ υψηλά ποσοστά ανακύκλωσης . Οι δημοτικές δομές διαχείρισης που με δημόσιο χαρακτήρα , δεν αρέσουν στο λόμπι των σκουπιδιών και δεν υποστηρίζονται από πουθενά.
Τελικά οι μόνοι που προσφέρουν πραγματικά στην ανακύκλωση συλλέγοντας σε 24ωρη βάση καθαρά ανακυκλωμένα υλικά είναι οι άνθρωποι που γυρνούν με τα καροτσάκια στους δρόμους.
Χωρίς απορριμματοφόρα , χωρίς ατομικά μέσα προστασίας , χωρίς συλλογικές συμβάσεις εργασίας , μαζεύουν χιλιάδες τόνους ανακυκλούμενων υλικών και τα μεταφέρουν σε μικρά κέντρα διαλογής που βρίσκονται στο κέντρο της πόλης.
Φυσικά οι άνθρωποι αυτοί δεν γυρνούν στους κάδους από οικολογική συνείδηση , αλλά το κάνουν για να ζήσουν την οικογένειά τους και πολύ καλά κάνουν.
Η πολιτεία το λιγότερο που οφείλει σε αυτούς τους ανθρώπους είναι κοινωνική ασφάλιση και μέσα ατομικής προστασίας .
Κάνουν μόνοι τους, με μοναδικό μέσο τα καροτσάκια τους και τα χέρια τους όσα δεν μπορούν να κάνουν μαζί δήμοι , ΕΕΑΑ και λοιποί.

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου