Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 25 Δεκεμβρίου 2018

Το Καματερό και οι δημοτικές εκλογές . Του Θωμά Μπιζά.


 
Εισαγωγικό σημείωμα προ κειμένου για να μην υπάρχουν παρεξηγήσεις : Ο δικός μου κύκλος με τα αυτοδιοικητικά στο Καματερό ,έχει κλείσει οριστικά από το 2002. Έχω εκλεγεί στο παρελθόν 3 φορές δημοτικός σύμβουλος στο Καματερό (1982-1986-2000) και έχω αναλάβει και αρκετές ευθύνες. Η τελευταία φορά που ήμουν υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος , ήταν στον δήμο Αθηναίων το 2010 με την “Ανοιχτή πόλη” και με την Ελένη Πορτάλιου ως υποψήφια δήμαρχο.
Θεώρησα απαραίτητο το να γράψω το εισαγωγικό σημείωμα για να μην θεωρηθεί από κανένα ότι γράφω προκειμένου να εμπλακώ ή να “εκτεθώ” στις ερχόμενες εκλογές.
Θα πω λοιπόν την γνώμη μου όσο πιο συνοπτικά γίνεται .

Στο Καματερό ζω από το 1963 . Τα χρόνια εκείνα το Καματερό ήταν ένα μικρό χωριό κοντά στην Αθήνα.
Ο τόπος μας είχε εξαιρετικό κλίμα και σπουδαία φυσική ομορφιά που του την χάριζε το έντονο ανάγλυφο της περιοχής , αλλά ήταν πολύ φτωχός και είχε παντελή έλλειψη υποδομών.
Δεν υπήρχε σχέδιο πόλης και σε πολλές περιοχές του Καματερού δεν υπήρχαν ούτε τα στοιχειώδη δίκτυα, όπως της ύδρευσης, του ηλεκτροφωτισμού, της αποχέτευσης κλπ.
Το Καματερό απέκτησε για πρώτη φορά γενικό πολεοδομικό σχέδιο το 1985 επί δημαρχίας Βασίλη Κατσαρού και εκείνη την περίοδο (1978-1990) έγιναν και τα πρώτα δίκτυα. Κατά κοινή ομολογία η περίοδος 78-90 ήταν η καλύτερη για τον δήμο Καματερού. Σημείωση : η θετική αποτίμηση της περιόδου δεν σημαίνει πως και τότε δεν υπήρχαν λάθη, αδυναμίες και διαφωνίες.
Όμως τα επόμενα χρόνια ήταν τα χρόνια της μεγάλης στασιμότητας για το Καματερό.
Η 8ετία 1990 – 1998 ήταν περίπου καταστροφική για το Καματερό γιατί πρακτικά σταμάτησαν όλες οι διαδικασίες των πράξεων εφαρμογής για την ολοκλήρωση της ένταξης της περιοχής στο σχέδιο πόλης.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως την εποχή εκείνη και μέχρι το 2004 που έγιναν οι Ολυμπιακοί Αγώνες , από οικονομικής άποψης στην αυτοδιοίκηση “έδεναν τα σκυλιά με τα λουκάνικα “ και τότε υπήρξαν μεγάλες ευκαιρίες που χάθηκαν.
Όμως οι δικοί μας δημοτικοί άρχοντες στο Καματερό από το 1990 και μετά, για να χρησιμοποιήσω μια πολύ – πολύ ήπια έκφραση,τα έκαναν μούτι όπως λένε και οι φίλοι μου οι Αρβανίτες.
Θα πρέπει να σημειωθεί πως όλοι οι δήμαρχοι στο Καματερό από το 1990 μέχρι σήμερα (εκτός του κ. Δανάκου) ήταν από τον χώρο του ΠΑΣΟΚ. Το  ΠΑΣΟΚ εκείνα τα χρόνια είχε υποστηρίξει και επιτυχημένες δημοτικές αρχές που μακροημέρευσαν και άφησαν θετικό έργο . Για αυτόν τον λόγο ισχυρίζομαι πως για αυτό που συνέβη στο Καματερό,  δεν έφταιγε γενικά το κόμμα του ΠΑΣΟΚ , αλλά τα τοπικά του στελέχη.
Το Καματερό αυτά τα χρόνια έμεινε δραματικά πίσω σε σχέση με τους άλλους δήμους στην Αττική.
Για αυτόν τον λόγο και δεν υπήρξαν καθόλου αντιδράσεις όταν με τον Καλλικράτη, το Καματερό συνενώθηκε με τον δήμο Αγίων Αναργύρων.
Η μεγάλη πλειοψηφία των κατοίκων του Καματερού πίστεψε πως αν ενωθούμε με τον δήμο Αγίων Αναργύρων θα είναι καλύτερα τα πράγματα ή στην καλύτερη περίπτωση αποκλείεται να γίνουν χειρότερα από ότι ήταν πριν.
Και όμως έγιναν χειρότερα ! Η σημερινή διοίκηση του δήμου, κυριολεκτικά εγκατέλειψε το Καματερό .
Και επειδή θα πρέπει τουλάχιστον εμείς που δεν “εκτιθέμεθα” να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, η ευθύνη δεν βαραίνει μόνο τον δήμαρχο Σαράντη. Η διοίκηση Ν. Σαράντη είχε στελέχη που ζουν στο Καματερό και έχουν και αυτοί τεράστια ευθύνη για αυτή την εγκατάλειψη.
Θέλω να σημειώσω πως εγώ με όλους  (σχεδόν) τους δημάρχους  στο Καματερό, ανεξάρτητα από ιδεολογικές και πολιτικές διαφορές, είχα φιλικές σχέσεις . Είναι αλήθεια πως αυτό το γεγονός δεν με αφήνει ανεπηρέαστο προκειμένου να μιλήσω για προσωπικές ευθύνες που αναμφίβολα υπάρχουν .
Το Καματερό μ’ αρέσει πολύ , το αγαπώ και δεν θα ήθελα να μείνω πουθενά αλλού στην Αττική. Προσωπικά θα μου άρεσε το Καματερό να είναι πάντα ένα όμορφο χωριό κοντά στην Αθήνα .
Όμως οι εποχές αλλάζουν και οι χιλιάδες νέοι κάτοικοι δεν έχουν τις δικές μας (των παλαιότερων) ωραίες εικόνες και αναμνήσεις από το Καματερό .
Άρα το Καματερό πρέπει να αλλάξει . Η γνώμη μου είναι πως για να αλλάξει το Καματερό, πρέπει να αλλάξουν πολλά πράγματα και πολλές κακές νοοτροπίες.
Υ.Γ 1. Σε “πολιτικό” επίπεδο εγώ θα στηρίξω τον συνδυασμό του Γιώργου του Κομματά γιατί πέραν όλων των άλλων,  γνωρίζω και τους Καματεριώτες που συμμετέχουν στο ψηφοδέλτιο της “ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ” και τους εμπιστεύομαι .
Υ.Γ 2. Το προσωπικό μου μεράκι ή καλύτερα το πάθος ,μου είναι η υπόθεση της χωματερής στην Φυλή και με αυτό το ζήτημα ασχολούμαι και θα ασχοληθώ όσο  βαστάν τα κότσια μου και στο μέλλον. Πιστεύω πως αν ενεργοποιηθούμε πιο πολλοί , θα έρθει η στιγμή που θα τα καταφέρουμε να απαλλαγούμε από αυτό το καρκίνωμα για την δυτική Αθήνα.
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου