Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019

Πως φτάσαμε στην απόφαση της 1ης Αυγούστου . Διότι ο διάβολος κρύβεται συνήθως στις λεπτομέρειες..



Έχουν περάσει 3 μήνες από την ημέρα που η κ. Ρένα Δούρου  και  4 μέλη της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ  (Βρούστης – Παππούς- Μπουραίμης – Δαμιανός)  αποφάσισαν να γίνει  νέα χωματερή στην Φυλή  και κανείς από τους  συμμετέχοντες  δεν έχει δώσει την παραμικρή εξήγηση για το πώς πάρθηκε αυτή η απόφαση.  Σημείωση :  Ούτε το  δημοτικό συμβούλιο του δήμου Φυλής  ούτε  το Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ  έχουν συζητήσει ακόμα  την απόφαση της  Ε.Ε για την νέα  χωματερή. Μετά την απόφαση υπάρχει σιγή τάφου.
Ο κ. Σγουρός   κατά την διάρκεια της ομιλίας του  στην τελευταία συνεδρίαση  του Περιφερειακού συμβούλιου  είπε πως ο κ. Πατούλης του «εξομολογήθηκε» πως  είχε συμφωνήσει με την Ρένα Δούρου για την νέα χωματερή και πως αυτό είναι προς τιμήν του  ! Ο κ. Σγουρός  φρόντισε εντέχνως να «δώσει» και τον κ. Πατούλη και την κ. Δούρου για την συμφωνία που είχαν κάνει .. 
Όμως τι ήταν αυτό που υποχρέωσε την Ρένα Δούρου να πάρει αυτή την απόφαση ;
 Η κ. Δούρου  είχε ήδη χάσει τις  εκλογές  από τον Μάιο και η περιπέτεια του ΕΔΣΝΑ είχε λήξει  για αυτήν . Η διαχείριση των απορριμμάτων ήταν ένα στοίχημα που χάθηκε .
Η  Ρένα Δούρου έφευγε από τον ΕΔΣΝΑ  έχοντας το αφήγημα του ΠΕΣΔΑ και  των ΤΟΣΔΑ που δεν υλοποίησαν οι δήμοι  καθώς και μερικών επί μέρους δράσεων .
Θα μπορούσε λοιπόν να φύγει με το αφήγημα και να παραδώσει το ΠΕΣΔΑ στον κ. Πατούλη να το υλοποιήσει αυτός.
 Όμως  αντί για αυτά,  η  Ρένα Δούρου   2 ολόκληρους μήνες μετά τις εκλογές  του Μαΐου και λίγες ημέρες πριν αναλάβει και τυπικά ο κ. Πατούληςαποφάσισε  να πάρει μερικές από τις  χειρότερες αποφάσεις  της θητείας  της .
Τι  ήταν αυτό που την υποχρέωσε να το κάνει ;
Εμείς θα καταγράψουμε με χρονολογική σειρά τα γεγονότα τα  και ο κάθε ένας ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα.
Όλοι γνώριζαν πως  η Αττική  βρίσκεται προ μιας  τρομακτικής   κρίσης σκουπιδιών  λόγω του κορεσμού της μοναδικής χωματερής στην Φυλή. Το γνώριζαν  όλοι,  αλλά  δεν μιλούσε κανείς.
Το επικοινωνιακό επιτελείο της κ.  Δούρου,  αυτούς που   μιλούσαν  για την κρίση των σκουπιδιών τους  βάφτιζε Κασσάνδρες  και ακόμα χειρότερα τόλμησε να τους χαρακτηρίσει  ανθρώπους που δεν θέλουν να αλλάξει το στάτους  των σκουπιδιών .
 Είχαν φτιάξει ένα success story για τα σκουπίδια λέγοντας πως δεν υπάρχει κανείς κίνδυνος και πως όλα έχουν δρομολογηθεί . Και οι νέοι ΧΥΤΥ και οι νέες ΜΕΑ και το κλείσιμο της Φυλής ήταν γενικώς δρομολογημένα.
Όμως  με επικοινωνιακά κόλπα δεν αντιμετωπίζονται τα  προβλήματα και η υπαρκτή απειλή της κρίσης των σκουπιδιών,  έγινε πυρηνικό όπλο στα χέρια του κ. Πατούλη που   ξέρει   καλύτερα τα επικοινωνιακά κόλπα από τους συμβούλους της κ. Δούρου .
Ο κ. Πατούλης  με το όπλο της κρίσης των σκουπιδιών  στα χέρια αποφάσισε να εκβιάσει  την κ. Δούρου προκειμένου να  πάρει η ίδια τις  αποφάσεις για την νέα χωματερή στην Φυλή με την απειλή του εισαγγελέα. Η έκθεση εκατομμυρίων ανθρώπων σε κίνδυνο από μια κρίση σκουπιδιών είναι βαρύτατο αδίκημα και αυτό το γνώριζαν καλά οι διάφοροι νομικοί σύμβουλοι.
Ας δούμε τώρα την μεθόδευση και τα γεγονότα.
Στις 12/7/2019 η παράταξη του κ.  Πατούλη «Νέα Αρχή για την Αττική» με αίτησή της  προς τον ΕΔΣΝΑ   ζήτησε  να ενημερωθεί για  την κατάσταση και τα προβλήματα στον ΟΕΔΑ Δυτικής Αττικής.
Η αίτηση είχε αποδέκτες την Πρόεδρο του ΕΔΣΝΑ και Περιφερειάρχη Αττικής Ρένα Δούρου, την  Εκτελεστική Επιτροπή και τους υπηρεσιακούς παράγοντες, προκειμένου να ενημερώσουν τον νέο Περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη.
Ο  κ. Πατούλης πήγε στον ΕΔΣΝΑ  όμως στην συνάντηση δεν εμφανίστηκε  η κ. Δούρου  αλλά στην θέση της  παρουσιάστηκε   ένα συγγενικό της πρόσωπο που ανέλαβε να κάνει την ενημέρωση (ως στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ)  χωρίς να υπάρξει καμιά αντίδραση από πλευράς Πατούλη.  
Εκεί ακούστηκε για πρώτη φορά πως ο ΧΥΤΑ Φυλής αντέχει ως τον ερχόμενο Νοέμβριο και πως υπάρχουν λύσεις προκειμένου να αποφευχθεί η κρίση των σκουπιδιών . Ειπώθηκε επίσης πως μπορεί να γίνει και νέο πανωσήκωμα καθώς και η νέα χωματερή στην Φυλή και πως «τρέχουν» οι υποθέσεις του ΕΜΑΚ , του ΣΜΑ , των Λατομείων κλπ.   
Όσες  «δεσμεύσεις»   άκουσε στην συνάντηση ο κ. Πατούλης του δόθηκαν και γραπτά    με  εμπιστευτικό έγγραφο του ΕΔΣΝΑ  το οποίο συνυπέγραψαν ο Γ.Γ του ΕΔΣΝΑ κ. Γιάννης Δρίβας και ο διευθυντής του ΧΥΤΑ Κ. Βασίλης Πετρόπουλος  στις  18/7/19 .ΕΔΩ  
Αυθημερόν  ο κ. Πατούλης διαρρέει στον τύπο το εμπιστευτικό έγγραφο και κάνει εκ νέου δηλώσεις πως ο ΧΥΤΑ είναι ωρολογιακή βόμβα έτοιμη να σκάσει και πως θα στείλει την κ Δούρου στον εισαγγελέα.
Μόλις μια μέρα μετά , στις 19/7/19 η κ. Δούρου φέρνει στην συνεδρίαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ εκτός ημερήσιας  διάταξης  θέμα με την διαδικασία του κατεπείγοντος  «να  ενταχθεί στο τεχνικό πρόγραμμα έργο, που να παρέχει τη δυνατότητα μίας προσωρινής λύσης, που θα εξασφαλίσει την ασφαλή διάθεση των αποβλήτων για περίπου 2 έτη, μέχρι να ολοκληρωθούν τα έργα διαχείρισης των αποβλήτων». Η απόφαση ψηφίζεται ομόφωνα και απέχει από την συζήτηση η αντιπρόεδρος . ΕΔΩ
Η αιφνιδιαστική απόφαση για το «νέο έργο»  είχε την  σύμφωνη γνώμη του δήμαρχου Φυλής κ. Παππού και του κ.  Μπουραίμη οι οποίοι όχι μόνο δεν αιφνιδιάστηκαν , αλλά φάνηκε πως γνώριζαν το έκτακτο θέμα εκ των προτέρων και ψήφισαν υπέρ χωρίς δεύτερη κουβέντα.
Μια μέρα μετά στις 20/7/19 η κ. Δούρου απαντώντας στον κ. Θεοδωρικάκο  ΕΔΩ που μίλησε στην  βουλή για εφιαλτική κατάσταση στον ΧΥΤΑ Φυλής και για ωρολογιακή βόμβα , είπε πως η παράταση του χρόνου ζωής του ΧΥΤΑ Φυλής είναι μια “πολιτική απόφαση που πρέπει να την λάβει η νέα Διοίκηση” (δηλαδή ο κ. Πατούλης).
Η κ. Δούρου νόμισε πως ξέμπλεξε με την απόφαση για το «νέο έργο» και πως την υλοποίηση της απόφασης θα την αναλάμβανε η διοίκηση Πατούλη,  αλλά έκανε λάθος.
Με την απόφαση  άνοιξε ακόμα πιο πολύ την  όρεξη του κ. Πατούλη ο οποίος  θα απαιτούσε με τον τρόπο του να πάρει η ίδια τις κρίσιμες αποφάσεις για τον διαγωνισμό του έργου της νέας χωματερής. 
Δυο μέρες  μετά στις 22/7/19  ο κ Πατούλης δηλώνει πως  προσφεύγει στην δικαιοσύνη   για το ζήτημα διαχείρισης των απορριμμάτων του λεκανοπεδίου και την έλλειψη αδειοδοτημένου χώρου ικανού να δεχθεί όσα απορρίμματα παράγονται από τον προσεχή Νοέμβριο και μετά, όπως αναφέρει έγγραφο του Ειδικού Διαβαθμικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ).
Συγκεκριμένα, ο κ. Πατούλης λέει πως κατέθεσε μηνυτήρια αναφορά στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, «προκειμένου να διερευνήσει αν υπάρχουν ποινικές ευθύνες σε όσους είχαν τη θεσμική υποχρέωση να δώσουν λύση και δεν το έκαναν, θέτοντας με τον τρόπο αυτό σε κίνδυνο τη δημόσια υγεία».
Οι απειλές του κ. Πατούλη έπιασαν τόπο.
Στις 26/7/19 η κ. Δούρου  στέλνει πρόσκληση στα μέλη της Ε.Ε για  συνεδρίαση  στις 31/7/19 ΕΔΩ και  βάζει για συζήτηση όλα τα «καυτά» θέματα : Νέο πανωσήκωμα στον ΧΥΤΑ , Νέο ΧΥΤΑ ελάχιστης δυναμικότητας 4.000.000 κμ , Νέο διαγωνισμό για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ , τα Λατομεία κλπ !!
Έκαναν κάτι απίστευτο .  Αποπειράθηκαν να ψηφίσουν τα πάντα  σε μια συνεδρίαση στις 31/7/19. Δεν χρειάζεται πολύ σοφία να καταλάβει κανείς πως οι άνθρωποι που αποφάσισαν να το κάνουν αυτό ήταν σε κατάσταση πανικού.  
Το επιτελείο της κ. Δούρου μετά τις πιέσεις αποφάσισε να δώσει  Γή και ύδωρ για να αποφύγει τις  περιπέτειες  με την δικαιοσύνη.
Όμως  στις 31/7/19 το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ η ΠΟΕ –ΟΤΑ κλπ κάνουν κατάληψη στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ και  η κ. Δούρου ακυρώνει την συνεδρίαση ζητώντας μέσω του Γ.Γ κ. Δρίβα να συμφωνηθεί  με  τους διαμαρτυρόμενους  να γίνει νέα συνεδρίαση με υπηρεσιακά μόνο ζητήματα.
Και ενώ υπήρξε πράγματι συμφωνία να μην συζητηθεί το θέμα της νέας χωματερής και του πανωσηκώματος , την επομένη ημέρα την 1/8/19 η κ. Δούρου συγκάλεσε   μυστικά και αιφνιδιαστικά την  Ε.Ε και αποφάσισαν  και νέο πανωσήκωμα και νέα χωματερή στην Φυλή. ΕΔΩ
Να σημειωθεί   πως η 248/19 απόφαση της Ε.Ε αναφέρει  για τον κορεσμό του ΧΥΤΑ Φυλής  :  « ότι η κατάσταση αυτή δημιουργήθηκε άνευ ευθύνης του ΕΔΣΝΑ»! Δηλαδή η Ε.Ε «αθώωνε»  προκαταβολικά την κ. Δούρου για τις καθυστερήσεις στην υλοποίηση των έργων του ΠΕΣΔΑ και του κορεσμού του ΧΥΤΑ Φυλής .
Τα συμπεράσματα δικά σας.
Ηθικό δίδαγμα
Αν η Ρένα Δούρου το 2015 αποφάσιζε να κλείσει τον ΧΥΤΑ Φυλής και να κάνει 3 νέους χώρους ασφαλούς  τελικής διάθεσης  με δίκαιη κατανομή και με  πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια δεν θα μιλούσε κανείς . Θα είχε μετά όλη την άνεση να τρέξει και τις άλλες δράσεις για τα ΒΑΑ την ΔσΠ κλπ .
Της δόθηκε  μια μεγάλη ευκαιρία και  το 2018 με τις περίφημες μελέτες των ρυπαντικών φορτίων του ΧΥΤΑ Φυλής που είχε κάνει ο κ. Παππούς . Και τότε θα μπορούσε να δημοσιοποιήσει τις μελέτες και να κλείσει την Φυλή κάνοντας  νέους χώρους τελικής διάθεσης. Αλλά ..
Το ηθικό δίδαγμα είναι πως όπως στρώνει κανείς έτσι κοιμάται.

ΥΓ φυσικά υπάρχουν λεπτομέρειες  και πρόσωπα που δεν κατονομάζονται εσκεμμένα σε αυτό το κείμενο για να μην πέσουμε στο κουτσομπολιό αντί να ασχοληθούμε με την ουσία της υπόθεσης .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου