Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 29 Απριλίου 2016

Συνάντηση συλλογικοτήτων Βόρειας Ελλάδας για την διαχείριση των απορριμμάτων . Κυριακή 15/5 πολιτιστικό κέντρο Τούμπας.

                            ΚΑΛΕΣΜΑ σε συνάντηση συλλογικοτήτων της Βόρειας Ελλάδας
για το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων
Στον τομέα της διαχείρισης των απορριμμάτων και, γενικότερα, των αποβλήτων, διανύουμε μια πολύ κρίσιμη περίοδο. Από τη μια πλευρά, βασιλεύει η ανεπάρκεια στοιχειωδών υποδομών, η προβληματική λειτουργία αυτών που υπάρχουν και οι παραβατικές συμπεριφορές (ανεξέλεγκτη διάθεση, ανάμειξη αστικών και επικίνδυνων αποβλήτων κλπ.). Αυτά έρχονται να «παντρευτούν» με πολιτικές τεμαχισμού του έργου της διαχείρισης των απορριμμάτων και εκχώρησής του σε ιδιώτες, με προμετωπίδα τις συμβάσεις ΣΔΙΤ για την κατασκευή εργοστασίων διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων (υπογράφηκε αυτή της Δυτικής Μακεδονίας και επίκειται η υπογραφή αυτής των Σερρών).
Από την άλλη πλευρά, την περίοδο αυτή γίνεται μια εκτεταμένη αναθεώρηση των σχεδιασμών, σε όλη την κλίμακα. Έχει ολοκληρωθεί ο νέος εθνικός σχεδιασμός, που έχει ενσωματώσει μεγάλο μέρος των κινηματικών διεκδικήσεων, χωρίς, όμως, να είναι ορατά κάποια αποτελέσματα. Η αναθεώρηση των περιφερειακών σχεδιασμών γίνεται με ρυθμούς χελώνας και δεν ακολουθεί πάντα την αντίληψη της αποκεντρωμένης διαχείρισης του νέου εθνικού σχεδίου. Ο νέος θεσμός των τοπικών σχεδίων διαχείρισης από τους δήμους δοκιμάζεται, πότε από την έλλειψη εμπειριών, πότε από την ανύπαρκτη υποστήριξη από την κυβέρνηση και την κεντρική διοίκηση, πότε από τις ανεπάρκειες των δημοτικών αρχών και, αρκετά συχνά, από σκόπιμες προσπάθειες ακύρωσης της νέας κατεύθυνσης στη διαχείριση των αποβλήτων. Το μνημονιακό περιβάλλον, τέλος, δημιουργεί τεράστια προβλήματα στη χρηματοδότηση των αναγκαίων υποδομών, ενώ πιέζει να χρηματοδοτηθούν κατά προτεραιότητα τα συγκεντρωτικά έργα διαχείρισης σύμμεικτων απορριμμάτων, αντί των αποκεντρωμένων δημοτικών υποδομών προδιαλογής και ανάκτησης υλικών.
Κάθε μέρα που περνά, χειροτερεύει επικίνδυνα την κατάσταση. Τα προβλήματα πολλαπλασιάζονται, η πίεση για έκτακτα μέτρα μεγαλώνει, οι αντιστάσεις των δήμων και των πολιτών στις τοπικές κοινωνίες χαλαρώνουν. Έτσι, βρίσκουν εύφορο έδαφος για να επανέλθουν φιλοεργολαβικές επιλογές μαζικής επεξεργασίας σύμμεικτων και ιδιωτικοποίησης, σε συνδυασμό με την επιθετική επανάκαμψη καταδικασμένων πρακτικών, όπως αυτής της καύσης απορριμμάτων ή προϊόντων επεξεργασίας σύμμεικτων απορριμμάτων.
Αν υπάρχει ένας παράγοντας, που να μπορεί να αναστρέψει την αρνητική φορά των εξελίξεων και να επιβάλλει την υλοποίηση ενός μοντέλου δημόσιας, αποκεντρωμένης διαχείρισης, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών, στην οικονομικότητα του συστήματος διαχείρισης και στις φιλοπεριβαλλοντικές πρακτικές, είναι η ίδια η παρέμβαση των πολιτών. Με αυτή τη σκέψη και προσδοκώντας σε μια πιο συντονισμένη παρέμβαση, η Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) και τα σχήματα που υπογράφουν, καλούν σε
συνάντηση συλλογικοτήτων της Βόρειας Ελλάδας,
για το ζήτημα της διαχείρισης των αποβλήτων,
που θα πραγματοποιηθεί
την Κυριακή 15 Μαΐου (10.30 - 15.30)
στο πολιτιστικό κέντρο Τούμπας Θεσσαλονίκης (Κλεάνθους 57)
  
Θεσσαλονίκη, 26.4.2016

Καλούν οι παρακάτω φορείς και συλλογικότητες:
Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ)
Αυτόνομη παρέμβαση Νεαπολιτών
Δίκτυο κατοίκων ανατολικής περιοχής ν. Θεσσαλονίκης
Δίκτυο συλλόγων και φορέων κατά της κατασκευής του ΣΜΑ Ευκαρπίας
Λαϊκό πανεπιστήμιο κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας
Περιβαλλοντικός σύλλογος Ευκαρπίας
Περιβαλλοντικός σύλλογος  Ασσήρου «Φίλοι μας γης»
Πρωτοβουλία συνεργασίας για την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία (ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο.)
Πρωτοβουλία για την κοινωνική διαχείριση των απορριμμάτων, Θεσσαλονίκη
Πρωτοβουλία κατοίκων Ωραιοκάστρου
Πρωτοβουλία πολιτών για την κοινωνική διαχείριση απορριμμάτων στο δήμο Παύλου Μελά
Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος ευρύτερης περιοχής Λαγκαδά
Σύλλογος προστασίας περιβάλλοντος Σερρών
Υποστηρίζουν τα αυτοδιοικητικά σχήματα:
Αυτόνομη κίνηση πολιτών για το δήμο Ορεστιάδας  «Είναι στο χέρι μας»
Αυτόνομη ριζοσπαστική αυτοδιοίκηση στο δήμο Νεάπολης - Συκεών
Γειτονιές σε δράση, Οικολογία – Αλληλεγγύη – Πολιτισμός, Θεσσαλονίκη
Δύναμη πολιτών Νέστου
Ενότητα αριστερών πολιτών Νεάπολης - Συκεών
(Η λίστα των συλλογικοτήτων που καλούν στη συνάντηση και των αυτοδιοικητικών σχημάτων που την υποστηρίζουν παραμένει ανοιχτή και θα ανανεώνεται)
____________________
e-mail επικοινωνίας:        prosynat@gmail.com
τηλέφωνα επικοινωνίας: 6942984299 - 6944680436
Τα υλικά της συνάντησης, καθώς και των συναντήσεων που προηγήθηκαν, είναι αναρτημένα εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου