Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Απριλίου 2016

Επιστολή από τους εκπαιδευτικούς της περιοχής για τον ΧΥΤΑ Φυλής



ΕΛΜΕ & Σύλλογος ΠΕ
Άνω Λιοσίων – Ζεφυρίου - Φυλής

επιστολή από τους εκπαιδευτικούς της περιοχής
 Αγαπητοί γονείς ,
αγαπητοί κάτοικοι της Φυλής, των Άνω Λιοσίων και του Ζεφυρίου,

Εδώ και 56 χρόνια η χωματερή δηλητηριάζει καθημερινά την υγεία μας. Έχει ήδη δημιουργήσει ανεπίστρεπτη περιβαλλοντική καταστροφή ενώ ιδιαίτερα αυξημένα είναι τα ποσοστά θανατηφόρων ασθενειών σε κάθε ηλικία.
Οι εξελίξεις στο θέμα της χωματερής και των εργοστασίων διαχείρησης σκουπιδιών  είναι ραγδαίες. Με τις τελευταίες αρνητικές πολιτικές αποφάσεις  οδηγούμαστε στη διαιώνιση, ως το 2043, της λειτουργίας του ΧΥΤΑ Φυλής, των εγκαταστάσεων που υπάρχουν σ΄ αυτόν,  αλλά και τη δημιουργία νέων.

Συγκεκριμένα, ο νέος Περιφερειακός Σχεδιασμός Διαχείρισης Απορριμμάτων Αττικής (ΠΕΣΔΑ) που ψηφίστηκε από το Περιφερειακό Συμβούλιο τον Οκτώβριο του 2015 και μετά τη 2η αναθεώρησή της στις 25/2/16, καταδικάζει την περιοχή μας σε μόνιμο σκουπιδότοπο αφού:
1.      Προβλέπει την κατασκευή νέων κεντρικών εγκαταστάσεων, δηλαδή, μονάδων επεξεργασίας (ΜΕΑ) και νέων χώρων υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ). Όμως, ο ΠΕΣΔΑ είναι εξαιρετικά ασαφής για τον τόπο και το χρόνο κατασκευής και λειτουργίας των εγκαταστάσεων αυτών.
2.      Επομένως, η χωρητικότητα του υφιστάμενου Χ.Υ.Τ.Α Φυλής θα αξιοποιηθεί για την εναπόθεση ακόμα μεγαλύτερων ποσοτήτων σύμμεικτων  σκουπιδιών, με επέκτασή του, αφού θα συνεχίσει να αποτελεί το μοναδικό ανάλογο χώρο στην Αττική για χρόνια.
3.      Το Λατομείο Μουσαμά στη Ζωφριά με βάση το Ν.3164/2003 - ο οποίος είναι αναπόσπαστο μέρος του νέου Π.Ε.Σ.Δ.Α - κρίνεται ως «κατάλληλη θέση για την υποδοχή των υπολειμμάτων από τις μονάδες επεξεργασίας αποβλήτων». Έτσι, μπορεί να χρησιμοποιηθεί όταν κριθεί απαραίτητο.
4.      Για το Ε.Μ.Α.Κ Φυλής (Εργοστάσιο Μηχανικής Ανακύκλωσης-Κομποστοποίησης) προβλέπεται η επέκταση της δυναμικότητας του από 160.000 τόνους  σε 350.000 ετησίως.
5.      Ο ΑΠΟΤΕΦΡΩΤΗΡΑΣ άκρως μολυσματικών ιατρικών αποβλήτων όχι μόνον δεν απομακρύνεται αλλά παραχωρήθηκε η χρήση του στον γνωστό εθνικό υπεργολάβο και  για την καύση τοξικών ιατρικών και βιομηχανικών αποβλήτων  για τα επόμενα έξι χρόνια!

Ενώ προεκλογικά η πλειοψηφούσα Περιφερειακή παράταξη  – και μάλιστα  η κα Δούρου προσωπικά – υποσχόταν ότι δεν θα δώσει ούτε ένα ευρώ, ως αντισταθμιστικά οφέλη στον Δήμο Φυλής, ήδη για το 2015 έδωσε 36.270.000  ευρώ.

Και ενώ ήδη τα παραπάνω υλοποιούνται, το τμήμα χημικών μηχανικών του ΕΜΠ με επικεφαλής τον καθηγητή κ. Ανδρεόπουλο, κατέθεσε στην Περιφέρεια Αττικής αναλυτικό επιχειρησιακό σχέδιο στις 28/1/2016 στο οποίο με τον παραπλανητικό  τίτλο «Σχεδιασμός εγκατάστασης για αποκεντρωμένη διαχείριση απορριμμάτων με μηδενικό υπόλειμμα» προβλέπονται να κατασκευαστούν επί πλέον  στον ΟΕΔΑ ΦΥΛΗΣ και τα παρακάτω έργα:
1.      Μονάδα μηχανικής βιολογικής επεξεργασίας (ΜΒΕ) των σύμμεικτων απορριμμάτων του δήμου Φυλής, αλλά πολύ πιθανόν και άλλων δήμων καθώς και υπολειμμάτων των ΚΔΑΥ Αττικής.
2.      Ενεργειακό σταθμό, δηλ. μονάδα καύσης.
3.      Εργοστάσιο παραγωγής χαρτιού. 

Μάλιστα με βάση αυτό το επιχειρησιακό σχέδιο, ξεκίνησε η κατασκευή εγκαταστάσεων στο χώρο του παλιού καμένου ΚΔΑΥ εντός του Δήμου Φυλής και χωρίς να είναι ξεκάθαρο αν και τι άδεια έχει εκδοθεί από την πολεοδομία για το έργο αυτό.
Αγαπητοί γονείς,
αγαπητοί κάτοικοι της Φυλής, των Άνω Λιοσίων και του Ζεφυρίου,

Οι πολιτικές ευθύνες των αρμοδίων αρχών (Περιφέρειας, ΕΣΔΝΑ, Δήμου Φυλής) για την ακόμα μεγαλύτερη και εγκληματική καταστροφή της υγείας των κατοίκων και του περιβάλλοντος της περιοχής του δήμου μας είναι τεράστιες. Αν εμείς το επιτρέψουμε, αν αδιαφορήσουμε, αν δεν κινητοποιηθούμε ως δάσκαλοι, γονείς, και κάτοικοι, το ίδιο μεγάλες θα είναι και οι δικές μας ευθύνες απέναντι στον εαυτό μας, στα παιδιά μας, στις γενιές που θα κατοικήσουν σ αυτόν εδώ το βασανισμένο τόπο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου