Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 10 Απριλίου 2016

ΟΧΙ στη ΣΔΙΤ για τα απορρίμματα Πελοποννήσου. Η λύση στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης και των πολιτών. (vid)





Εξαιρετικά επιτυχημένη ήταν η χτεσινή σύσκεψη των συλλογικοτήτων της Πελοποννήσου. Η παρουσία και η τοποθέτηση των δημάρχων της Τρίπολης , της Σπάρτης , της Κορίνθου , της Κυνουρίας, οι παρουσία των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ ,  αλλά και οι παρουσία δεκάδων συλλογικοτήτων από όλη την Πελοπόννησο έδειξαν πως μπορούν οι πολίτες της Πελοποννήσου μαζί με την τοπική αυτοδιοίκηση, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, να ακυρώσουν την ΣΔΙΤ και να κάνουν ένα σύγχρονο περιφερειακό σχεδιασμό .
Η  αποκεντρωμένη διαχείριση με δημόσιο χαρακτήρα στην Πελοπόννησο είναι η μοναδική λύση για την ακύρωση  των σχεδίων Τατούλη- ΤΕΡΝΑ.

Η ανοιχτή συνάντηση των συλλογικοτήτων της Περιφέρειας Πελοποννήσου για το θέμα των απορριμμάτων πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 10 Απριλίου στο Αποστολοπούλειο Πνευματικό Κέντρο Τρίπολης.
Φορείς και συλλογικότητες από την Πελοπόννησο μαζί με την Πρωτοβουλία Συνεννόησης για τη διαχείριση των Απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ) πραγματοποίησαν αυτή τη συνάντηση θέλοντας να αναλάβουν μια ύστατη πρωτοβουλία παρέμβασης των ίδιων των πολιτών και συζήτησης των προτεραιοτήτων, των στόχων και των μέσων του κινήματος, προκειμένου να αποτραπεί η υπογραφή της σύμβασης ΣΔΙΤ, όπως τόνισε και ο συντονιστής της εκδήλωσης Ανδρέας Ζάρρος, δημοτικός σύμβουλος Ξυλοκάστρου-Ευρωστίνης.

Ο ομιλητής κ. Τάσος Κεφαλάς, εκπρόσωπος της ΠΡΩΣΥΝΑΤ, ανέφερε ότι σκοπός και η αφορμή αυτής της συνάντησης είναι η υπογραφή της ΣΔΙΤ για τη διαχείριση απορριμμάτων της Πελοποννήσου που είναι προ των πυλών.
«Εμείς οι  πολίτες όλο αυτόν τον καιρό είμαστε θεατές, ρόλος που δεν μας αξίζει, γι’ αυτό και διοργανώσαμε αυτή τη συνάντηση, ώστε να βρούμε μία κοινή δράση και να μιλήσουμε δημόσια για αυτή. Με επιχειρήματα θα εξηγήσουμε γιατί είναι λάθος η υπογραφή της ΣΔΙΤ και δεν θα έχει ουσιαστικά αποτελέσματα. Λέμε όχι στη ΣΔΙΤ και θέλουμε ήπια διαχείριση, αποκεντρωμένη που προβλέπεται και στο καινούριο εθνικό σχέδιο διαχείρισης των αποβλήτων, να γίνει πράξη η δημόσια διαχείριση, με αποκεντρωμένες υποδομές, με έμφαση στην προδιαλογή των υλικών και στην οικονομικότητα του συστήματος.»
Ο κ. Κεφαλάς τόνισε ότι θα ασκήσουν όσο γίνεται μεγαλύτερη πίεση μεταφέροντας τη φωνή των πολιτών, θα πιέσουν και προς την πλευρά του ΦΟΔΣΑ ώστε να ολοκληρώσει την αντιπρότασή του, την αναθεώρηση του περιφερειακού σχεδίου, που πλέον πρέπει να εναρμονιστεί με το καινούριο εθνικό σχέδιο, και φυσικά προς την πλευρά των Δήμων που πρέπει να ολοκληρώσουν τα τοπικά σχέδια διαχείρισης.
Στη συνάντηση συμμετείχαν:
Πρωτοβουλία συνεννόησης για τη διαχείριση των απορριμμάτων (ΠΡΩΣΥΝΑΤ)
Εργατοϋπαλληλικό κέντρο Κιάτου
ΑΛΚΥΩΝ - Ομοσπονδία οικολογικών οργανώσεων του Κορινθιακού κόλπου
περιφερειακά σχήματα
Ανταρσία στο Μωριά - Συμπόρευση για την Ανατροπή
Πελοπόννησος Οικολογική
Πελοπόννησος Πρώτα
δημοτικά αυτοδιοικητικά σχήματα
Άλλος δρόμος (δήμος Άργους - Μυκηνών)
Αυτοδιοικητική παρέμβαση Σικυωνίων πολιτών (δήμος Σικυωνίων Κορινθίας)
Αυτοδιοικητική ριζοσπαστική ανατροπή (δήμος Ναυπλίου)
Δημοτική Ενωτική κίνηση Σπάρτης
Ενωτική Ριζοσπαστική Παράταξη Βέλου-Βόχας (Κορινθίας)
Κόρινθος 2014-2019 (δήμος Κορινθίων)
Κυνουρίας γη (δήμος Βόρειας Κυνουρίας)
Μαντινειακή Συμπολιτεία (δήμος Τρίπολης)
Πρωτοβουλία αλληλέγγυων πολιτών δήμου Κορινθίων
Πρωτοβουλία πολιτών δήμου Λουτρακίου - Περαχώρας - Αγ. Θεοδώρων
Ριζοσπαστική αυτοδιοικητική κίνηση Τριφυλίας (Μεσσηνίας)
Ριζοσπαστική κίνηση Ερμιονίδας - Συμμετοχή (δήμος Ερμιονίδας)
Συμπολιτεία Ξυλοκάστρου - Ευρωστίνης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου