Με τις
ψήφους των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των Ανεξαρήτων Ελλήνων ψηφίστηκε επί της
αρχής στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής το ασφαλιστικό νομοσχέδιο -
"Μείναμε σε ένα σύστημα προκαθορισμένων παροχών που έχουν στόχευση στο 90%
των ασφαλισμένων οι οποίοι με το νέο σύστημα κερδίζουν", ανέφερε μεταξύ
άλλων ο υπουργός Εργασίας
- «Εισάγουμε μια προοδευτική ασφαλιστική και φορολογική μεταρρύθμιση, με ισχυρό αναδιανεμητικό χαρακτήρα, βάζοντας στο πυρήνα του προστατευτικού μανδύα, χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, ευάλωτες κοινωνικές ομάδες» τονίζει ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Μπάρκας (εδώ η ομιλία του στην Επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής).
Γ. Κατρούγκαλος: Όποιος έχει κάτω από 20.000 εισόδημα, κερδίζει
Η ασφαλιστική μεταρρύθμιση η οποία επιχειρείται, είναι πρωτοφανής για την έκτασή της στην Ελλάδα και για τον χαρακτήρα της ανέφερε μιλώντας για το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό νομοσχέδιο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση των αρμόδιων επιτροπών της Βουλής με τη συμμετοχή εκπροσώπων φορέων, ο υπουργός Εργασίας Γιώργος Κατρούγκαλος.Ο κ. Κατρούγκαλος είπε ότι, από το 1932, ο Ελ. Βενιζέλος είχε οραματισθεί τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα κοινωνικής ασφάλισης, και πως σε αντίθεση με άλλες ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις οι οποίες έγιναν στην Ευρώπη και προωθούσαν το κεφαλαιοποιητικό σύστημα, η ελληνική μεταρρύθμιση έχει κοινωνικό χαρακτήρα και λαμβάνει μέριμνα για τους αδυνάτους και την μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού.
"Μείναμε σε ένα σύστημα προκαθορισμένων παροχών που έχουν στόχευση στο 90% των ασφαλισμένων οι οποίοι με το νέο σύστημα κερδίζουν", ανέφερε ο υπουργός Εργασίας και σημείωσε ότι το 87% των μισθωτών λαμβάνουν μισθό κάτω από 1.000 ευρώ ανά μήνα και θα έχουν 85% αναπλήρωση στην κύρια σύνταξη, χωρίς να συνυπολογίζεται η επικουρική.
Αναφερόμενος στις τοποθετήσεις των εκπροσώπων των φορέων (διαβάστε παρακάτω) είπε ότι, αντίθετα με ότι συνέβη στις ασφαλιστικές μεταρρυθμίσεις που έγιναν τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, όπου υπήρξε ένα ελάχιστο επίπεδο διαλόγου μεταξύ των κυβερνήσεων των κοινωνικών εταίρων και των συνδικάτων, στην Ελλάδα οι περισσότεροι κλάδοι ζητούσαν από την αρχή την συνολική απόσυρση του νομοσχεδίου και αρνήθηκαν το διάλογο στα επιμέρους ζητήματα.
Εξήρε πάντως τη στάση της Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής Ελλάδος (ΟΚΕ), καθώς και επαγγελματικών ενώσεων όπως η ΕΣΣΕ και η ΓΣΕΒΕΕ, και αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην άρνηση των δικηγόρων των γιατρών και των μηχανικών να συζητήσουν την δημιουργία επαγγελματικού ταμείου. Πρόσθεσε πάντως ότι θα κρατήσει το ζήτημα αυτό ανοικτό στο διάλογο και μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου.
Ειδικότερα για το ασφαλιστικό των επιστημόνων ανέφερε, ότι μετά τις βελτιώσεις που έχουν γίνει στο συνδυασμό φορολογικών και ασφαλιστικών εισφορών όποιος έχει κάτω από 20.000 εισόδημα κερδίζει.
"Είμαι ταξικός αποστάτης δεν υπερασπίζομαι εκείνους που έχουν εισόδημα 50.000 το χρόνο. Οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αγρότες είναι κοινωνικά διαστρωματωμένοι και είναι άλλα τα συμφέροντα του δικηγόρου που εργάζεται με μπλοκάκι και άλλα του ιδιοκτήτη του δικηγορικού γραφείου, ο οποίες δεν είναι δικηγόρος αλλά επιχειρηματίας" είπε χαρακτηριστικά ο υπουργός Εργασίας.
Καταλήγοντας δεσμεύτηκε να καταθέσει τις αναλογιστικές μελέτες σε επόμενη συνεδρίαση των επιτροπών και καταλόγισε ευθύνες στη Νέα Δημοκρατία και το ΠΑΣΟΚ γιατί, όπως είπε, με τους χειρισμούς τους στο ασφαλιστικό κατά την περίοδο 2010 έως το 2014, επιδείνωσαν σε τέτοιο βαθμό τα ελλείμματα των ταμείων, ώστε να πολλαπλασιαστούν οι αρνητικές επιδράσεις στο δημόσιο χρέος.
Κριτική από κοινωνικούς φορείς
Κριτική στο ασφαλιστικό και φορολογικό νομοσχέδιο ασκούν οι κοινωνικοί φορείς στη Βουλή κατά την συνεδρίαση των Επιτροπών Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων. Οι περισσότεροι από τους 22 φορείς ζήτησαν την απόσυρση του νομοσχεδίου.Ο πρόεδρος της ΑΔΕΔΥ Σταύρος Κουτσιουμπέλης είπε ότι «δεν είναι ούτε αριστερό ούτε δίκαιο» το νομοσχέδιο επειδή «τα παίρνει από τους μεσαίους και τα δίνει στους χαμηλοσυνταξιούχους». Υποστήριξε ότι θα δοθούν μεσοσταθμικά 25% χαμηλότερες συντάξεις μέσω του μειωμένου ποσοστού αναπλήρωσης 20%-40%.
Ο επιστημονικός διευθυντής του ΙΝΕ-ΓΣΕΕ Γιώργος Αργείτης ανέφερε ότι «επιτείνεται η φτωχοποίηση των συνταξιούχων», ότι το νομοσχέδιο δεν αποτελεί τμήμα αναπτυξιακής στρατηγικής για αύξηση απασχόλησης και πάταξη φοροδιαφυγής.
Ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο «επιτυγχάνει την πλήρη φτωχοποίηση της μεσαίας τάξης», λέγοντας χαρακτηριστικά πως «κάθε φορά που έρχομαι στη Βουλή αισθάνομαι πολίτης Β κατηγορίας».
«Οι ασφαλιστικές εισφορές μετατρέπονται σε ασφαλιστική φορολογία», υπογράμμισε ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Βασίλης Κορκίδης, ενώ ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Βασίλης Αλεξανδρής εκτίμησε ότι το συνολικό ύψος των εισφορών για τους ελεύθερους επαγγελματίες φτάνει το 37,95% των εισοδημάτων τους.
Στο θέμα της κατάργησης του αγγελιόσημου αναφέρθηκαν οι πρόεδροι της ΠΟΕΣΥ Δημήτρης Κουμπιάς και της ΕΣΗΕΑ Σταμάτης Νικολόπουλος. Ο κ. Κουμπιάς ζήτησε την διατήρηση του ΕΤΑΠ=-ΜΜΕ ως ανεξάρτητου αυτοτελούς ταμείου και την διατήρηση του αγγελιόσημου με την επέκτασή του και στα διαδικτυακά ΜΜΕ.
Η ανεξαρτησία των ασφαλιστικών Ταμείων των δημοσιογράφων σημαίνει και ανεξαρτησία των δημοσιογράφων, υπογράμμισε ο κ. Νικολόπουλος, επισημαίνοντας ότι το ΕΤΑΠ-ΜΜΕ έχει «ευθεία ασφάλιση» με την ΕΣΗΕΑ και έτσι, μέσω του κώδικα δεοντολογίας της, κατοχυρώνεται και η ανεξαρτησία των δημοσιογράφων.
Για «προκλητικό διαχωρισμό» των ελευθέρων επαγγελματιών από τους υπόλοιπους εργαζόμενους έκανε λόγο ο πρόεδρος του Οικονομικού Επιμελητηρίου Κώστας Κόλλιας, ενώ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων του ΙΚΑ Δήμος Κουμπούρης υποστήριξε ότι «σαρώνεται ότι έχει απομείνει από τον κοινωνικό χαρακτήρα της κοινωνικής ασφάλισης» και ζήτησε την απόσυρση του νομοσχεδίου.
Την απόδοση της εθνικής σύνταξης στα άτομα με αναπηρία ανεξαρτήτως χρόνου ασφάλισης, εφόσον έχουν ποσοστό αναπληρίας πάνω από 50%, πρότεινε ο Γιάννης Βαρδακαστάνης, πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ).
Μαζική έξοδο ιατρών από την Ελλάδα, προέβλεψε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου Μιχάλης Βλασταράκος, εκτιμώντας ΄τοι τα προηγούμενα χρόνια έφυγαν 15.000 επιστήμονες. Την αυτονόμηση του Ταμείου των Μηχανικών ζήτησε ο πρόεδρος του ΤΕΕ Γιώργος Στασινός λέγοντας «θέλουμε να μας αφήσετε μόνους μας».
- See more
at:
http://left.gr/news/psifistike-apo-tin-armodia-epitropi-asfalistiko-enimerosi#sthash.bcEWXDxz.dpuf
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου