Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Πολ Μέισον: Το ΔΝΤ συνωμοτεί για να οργανώσει χρεοκοπία στην Ελλάδα



Με άρθρο του, υπό τον τίτλο: «Το ΔΝΤ συνωμοτεί για νέο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα. Ο νεοφιλελευθερισμός δε δίνει δεκάρα, Μέρος ΙΙ», με αφορμή τις αποκαλυπτικές διαρροές του Wikileaks για την προθέσεις του ΔΝΤ, ο δημοσιογράφος Πολ Μέισον κατηγορεί το Ταμείο ότι συνωμοτεί να χτυπήσει με το δόγμα του σοκ όχι μόνο την Ελλάδα αλλά ολόκληρη την Ευρώπη.
Μιλά για «νεοφιλελεύθερες φαντασιώσεις» του Ταμείου και τονίζει ότι «το ΔΝΤ πιάστηκε επ' αυτοφώρω να συνωμοτεί προκειμένου να ενορχηστρώσει ένα πιστωτικό γεγονός το οποίο φέρνει την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ».
Αναλυτικά ολόκληρο το άρθρο του Π. Μέισον που φιλοξενείται στο medium.com:

Το ΔΝΤ συνωμοτεί για νέο πιστωτικό γεγονός στην Ελλάδα
Ο νεοφιλελευθερισμός δε δίνει δεκάρα, Μέρος ΙΙ, του Πολ Μέισον
Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο πιάστηκε επ' αυτοφώρω να συνωμοτεί προκειμένου να ενορχηστρώσει ένα πιστωτικό γεγονός το οποίο φέρνει την Ελλάδα στο χείλος της χρεοκοπίας, χρησιμοποιώντας ως πρόσχημα το βρετανικό δημοψήφισμα για την έξοδο από την ΕΕ.
Όχι, δεν πρόκειται για τη συνομωσία της επόμενης ταινίας James Bond. Είναι το κείμενο της απομαγνητοφώνησης μια τηλε-συνδιάσκεψης μεταξύ του επικεφαλής διαπραγματευτή του ΔΝΤ, Πόλ Τόμσεν, και της Ντέλια Βελκουλέσκου, επικεφαλής της αποστολής του ΔΝΤ στην Αθήνα.
Όπως δόθηκε στη δημοσιότητα από το Wikileaks, ο διάλογος πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα λίγο πριν την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις συνομιλίες που στόχο έχουν να δώσουν το πράσινο φως για την πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος.
Η κατάσταση είναι η εξής: το ΔΝΤ δεν πιστεύει τα οικονομικά στοιχεία που χρησιμοποιούν Ελλάδα και Ευρωπαίοι προκειμένου να προχωρήσουν στην ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και τη συνέχεια του προγράμματος. Παράλληλα, η Ε.Ε. δεν μπορεί να προχωρήσει στο πρόγραμμα χωρίς το ΔΝΤ διότι η γερμανική βουλή δε θα το επιτρέψει.
Καθώς διαπληκτίζονται για τους αριθμούς, Τόμσεν και Βελκουλέσκου ακούγονται να εξετάζουν αν θα «πνίξουν» την επερχόμενη έκθεση του ΔΝΤ σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους. Αυτό είναι κομβικό διότι το ΔΝΤ θα υπογράψει μόνο μια συμφωνία που περιλαμβάνει απομείωση χρέους ενώ οι Γερμανοί όχι.
Τότε ο Τόμσεν ρίχνει μια βόμβα:
Τόμσεν: Τι θα μας φέρει όλους στο σημείο λήψης απόφασης; Κατά το παρελθόν υπήρξε μόνο μια φορά που πάρθηκε απόφαση και αυτό έγινε όταν [οι Έλληνες] κινδύνευαν σοβαρά να ξεμείνουν από λεφτά και να χρεωκοπήσουν. Σωστά;
Βελκουλέσκου: Σωστά!
Τόμσεν: Και πιθανώς αυτό είναι που θα ξανασυμβεί. Σε αυτή την περίπτωση, αυτό θα τραβήξει ως τον Ιούλιο και οπωσδήποτε οι Ευρωπαίοι δεν πρόκειται να πάρουν καμία απόφαση ένα μήνα πριν το βρετανικό δημοψήφισμα για το Brexit, και έτσι σε κάποιο σημείο θα θέλουν να κάνουν ένα διάλλειμα και να ξεκινήσουν ξανά μετά το [βρετανικό] δημοψήφισμα για την Ευρώπη.
Η Βελκουλέσκου προτείνει να δοκιμάσουν να κάνουν κάτι τον Απρίλιο. Ο Τόμσεν απαντά:
Τόμσεν: Αλλά αυτό δεν είναι γεγονός. Αυτό δεν πρόκειται να το αναγκάσει να… Αυτή η συζήτηση μπορεί να κρατήσει για πολύ καιρό. Και τους βοηθούν σε αυτό. Γιατί τους βοηθούν; Γιατί δεν είναι κοντά σε κάποιο γεγονός, ό,τι και να είναι αυτό.
Βελκουλέσκου: Συμφωνώ ότι χρειαζόμαστε ένα γεγονός αλλά δεν ξέρω τι μπορεί να είναι αυτό.
Εδώ επιτρέψτε μου να το αποκωδικοποιήσω. Ένα «γεγονός» είναι μια χρηματοπιστωτική κρίση που θα φέρει την Ελλάδα κοντά στην χρεοκοπία. Ακριβώς όπως πέρυσι, όταν έκλεισαν οι τράπεζες, εκατομμύρια άνθρωποι αντιμετώπισαν οικονομική και ψυχολογική καταστροφή.
Μόνο που αυτή τη φορά το ΔΝΤ θέλει να επιβάλει την καταστροφή σε μία χώρα που φιλοξενεί δεκάδες χιλιάδες πρόσφυγες και έχει αναλάβει μια από τις πιο περίπλοκες και νομικά αμφίβολες αποστολές φύλαξης συνόρων στη σύγχρονη ιστορία.
Η ελληνική κυβέρνηση είναι εξοργισμένη: «δε θα επιτρέψουμε στο ΔΝΤ να παίξει με τη φωτιά», μου ανέφερε μια πηγή.
Αλλά το ζήτημα βρίσκεται πέρα από τα ελληνικά χέρια. Στο τέλος ο Τόμσεν υπονοεί στην συνομιλία ότι μόνο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και σε τελική ανάλυση η γερμανική κυβέρνηση μπορούν να αποφασίσουν να τιμήσουν τους όρους της συμφωνίας που έκαναν για να ενισχύσουν οικονομικά την Ελλάδα τον περασμένο Ιούλιο.
Η συνομιλία, παρά το ότι έγινε δεκτή με οργή και σκεπτικισμό στην Ελλάδα, θα πέσει σαν βόμβα στην Επιτροπή και την ΕΚΤ. Διότι αυτές είναι που κρατούν πάνω από 300 δισ. ελληνικού χρέους.
Πρόκειται, με άλλα λόγια, για ολόκληρη την Ευρώπη, την οποία το ΔΝΤ συνωμοτεί να χτυπήσει με το δόγμα του σοκ.
Είναι ξεκάθαρο από τη συνομιλία ότι το ΔΝΤ έχει γίνει παιδική χαρά για νεοφιλελεύθερους φαντασιόπληκτους.
Το να φαντασιώνεσαι ότι φέρνει ακόμη μια φορά κοντά στη χρεοκοπία μια τρεμάμενη δημοκρατία αποκαλύπτει επίπεδα απάθειας για την ευημερία των ανθρώπων και την κυριαρχία των κρατών τα οποία είναι ασύμβατα με την δημοκρατική οργάνωση.
Αποδεικνύει για άλλη μια φορά ότι ο πυρήνας του οικονομικού δόγματος που καθοδηγεί την παγκόσμια ελίτ είναι η αποφασιστικότητά της να μη δώσει δεκάρα για τους πραγματικούς ανθρώπους αλλά να επιβάλει το δόγμα της ακόμη και αν κοστίσει την κατάρρευση ενός κράτους.
- See more at: http://left.gr/news/pol-meison-dnt-synomotei-gia-na-organosei-hreokopia-stin-ellada#sthash.AjqdCmpB.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου