Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 2 Απριλίου 2016

Ε. Κυπριανίδου: Προτεραιότητα η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής και προσφυγικής κρίσης



Συνέντευξη στην Ηλέκτρα Βισκαδουράκη
H αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου εξειδικεύει στην «Αυγή» τη στρατηγική της Περιφέρειας Αττικής για την ανάπτυξη με χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν περιορίζονται μόνο στο νέο ΕΣΠΑ - Την ίδια στιγμή, δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής, δεσμευόμενη για έργα πνοής στην περιοχή, που έχει έκδηλα τα σημάδια της κρίσης - Ταυτόχρονα, επισημαίνει ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει επιτελικό ρόλο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που περνά η κοινωνία.

Με την επισήμανση ότι η περιφερειακή αυτοδιοίκηση μπορεί να παίξει επιτελικό ρόλο στη διαχείριση της προσφυγικής κρίσης, αλλά και να συμβάλει στην αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης που περνά η κοινωνία, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Ερμίνα Κυπριανίδου ανοίγει τα χαρτιά της στην "Α". Δίνοντας βαρύτητα στην προώθηση δράσεων κοινωνικής πολιτικής για την ανακούφιση από τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, η αντιπεριφερειάρχης ξετυλίγει ταυτόχρονα και τη στρατηγική της Περιφέρειας Αττικής για την ανάπτυξη με χρηματοδοτικά εργαλεία που δεν περιορίζονται μόνο στο νέο ΕΣΠΑ. Την ίδια στιγμή, δίνει προτεραιότητα στην ποιότητα ζωής, δεσμευόμενη για έργα πνοής στην περιοχή, που έχει έκδηλα τα σημάδια της κρίσης.
* Το προσφυγικό ζήτημα φαίνεται ότι θα κυριαρχήσει στην καθημερινότητά μας πολλούς μήνες ακόμη. Ποιες δράσεις σχεδιάζετε προκειμένου να συμβάλετε στη διαχείριση του ζητήματος;
Αναμφίβολα, η αντιμετώπιση της σημερινής προσφυγικής κρίσης αποτελεί τεράστια πρόκληση για όλα τα επίπεδα του κράτους και συνολικά την κοινωνία. Ως Περιφέρεια Αττικής, έγκαιρα αναλάβαμε δράση: κινητοποιώντας και συντονίζοντας συναρμόδιους φορείς του κεντρικού κράτους και των δήμων, καλώντας σε συνεργασία κοινωνικές και μη κυβερνητικές οργανώσεις, διαθέτοντας πόρους. Ήδη από πέρυσι το καλοκαίρι, η συμβολή μας στη δημιουργία της πρότυπης δομής φιλοξενίας στον Ελαιώνα υπήρξε καταλυτική, όπως και στην προσωρινή δομή στο Παλαί Γαλατσίου. Ενώ το κέντρο συγκέντρωσης και διανομής προϊόντων που λειτουργεί, εδώ και ένα μήνα, με ευθύνη της Περιφέρειας στο Φάληρο καλύπτει πολύ σημαντικές ανάγκες. Η δευτεροβάθμια αυτοδιοίκηση, με ενισχυμένες αρμοδιότητες και πόρους, χρειάζεται να παίξει τον επιτελικό ρόλο που της αντιστοιχεί για την υποδοχή των προσφυγικών πληθυσμών. Πάντοτε με αλληλεγγύη και ανθρωπιά και στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου και δεσμεύσεων της χώρας.
* Ταυτόχρονα, η οικονομική κρίση επιμένει, πράγμα που σημαίνει ότι οι επιπτώσεις της ανεργίας και της φτώχειας δεν θα εκλείψουν άμεσα. Οπότε εσείς πώς σχεδιάζετε να αντιμετωπίσετε αυτές τις επιπτώσεις;
Η αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης αποτελεί προτεραιότητα για την περιφερειακή αρχή από το ξεκίνημα της θητείας μας. Στην κατεύθυνση αυτή αναλάβαμε σειρά δράσεων στους τομείς της κοινωνικής πολιτικής: Μέσα από προγράμματα διανομής προϊόντων και αγαθών σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες που συντονίζουμε ή συμμετέχουμε, αλλά και μέσα από ενεργητικές πρωτοβουλίες για τη στήριξη των προνοιακών δομών αντιμετώπισης της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού. Ιδιαίτερα στις κεντρικές περιοχές της Αθήνας, όπου εκδηλώνονται συμπυκνωμένα τα προβλήματα, εργαζόμαστε από κοινού με εθελοντικές και αλληλέγγυες ομάδες και εξειδικευμένους οργανισμούς, ώστε να συμβάλουμε στην αντιμετώπισή τους. Ειδικά εστιάζουμε στα προβλήματα της τοξικοεξάρτησης και, σε συνεργασία με το ΚΕΘΕΑ και τον ΟΚΑΝΑ, θα υλοποιήσουμε στοχευμένα προγράμματα για να στηρίξουμε τους νέους ανθρώπους που πλήττονται, αλλά και να αλλάξουμε την εικόνα των περιοχών που στιγματίζονται.
* Ποιες αναπτυξιακές δράσεις σχεδιάζετε στον Κεντρικό Τομέα Αθηνών, καθότι είναι μια περιοχή η οποία έχει πάνω της έντονα τα σημάδια της κρίσης με πολλές κλειστές επιχειρήσεις κ.λπ. Πώς σχεδιάζετε να αξιοποιήσετε τα χρηματοδοτικά εργαλεία όπως το νέο ΕΣΠΑ;
Η προώθηση ενός σύγχρονου αναπτυξιακού υποδείγματος με στόχο τη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας αποτελεί όρο για την αντιστροφή της κρίσης που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια. Ο στρατηγικός σχεδιασμός πενταετίας της Περιφέρειας που εκπονήσαμε αξιοποιεί τα ιδιαίτερα συγκριτικά πλεονεκτήματα του τόπου και δίνει έμφαση σε νέα πεδία και μορφές οικονομικής δράσης - μακριά από χρεοκοπημένα και σπάταλα μοντέλα δήθεν "ανάπτυξης" που γνωρίσαμε. Το επόμενο διάστημα, θα επενδύσουμε στην ποιότητα και την καινοτομία στη μεταποίηση, τις υπηρεσίες, τον πολιτισμό και τον τουρισμό, στηρίζοντας τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα, την κοινωνική και συνεργατική οικονομία, τους νέους δημιουργούς που πρέπει να μείνουν και να δουλέψουν στη χώρα. Η προστασία του ιδιαίτερου φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος είναι προτεραιότητά μας, όπως και η διαμόρφωση πιο δίκαιων όρων για τους εργαζόμενους. Τέλος, βασικό στοιχείο της αναπτυξιακής μας στρατηγικής είναι η δημοκρατία και η συμμετοχή: Η χώρα ταλαιπωρήθηκε πολύ στο παρελθόν από επιλογές που έγιναν με όρους αδιαφάνειας, εξυπηρέτησης αλλότριων συμφερόντων, απουσίας μακροχρόνιου σχεδιασμού. Εμείς προχωράμε μέσα από στέρεες διαδικασίες διαβούλευσης και συμμετοχής με τους κοινωνικούς εταίρους, τα επιμελητήρια και τα συνδικάτα, την πρωτοβάθμια αυτοδιοίκηση, τα πανεπιστήμια. Η κοινωνία χρειάζεται να έχει την "ιδιοκτησία" των αναπτυξιακών επιλογών, ώστε αυτές να γίνουν πράξη και να αποδώσουν.
* Επαρκούν οι πόροι από το νέο ΕΣΠΑ για να δώσετε αναπτυξιακή πνοή στην περιοχή; Εξετάζετε και άλλους τρόπους χρηματοδότησης;
Το ΕΣΠΑ είναι μόνο μία από τις πηγές χρηματοδότησης των αναπτυξιακών παρεμβάσεων που δρομολογούμε. Ήδη στο πρόγραμμα έργων που έχουμε εκπονήσει και θα χρηματοδοτήσουμε από ίδιους πόρους της Περιφέρειας έχουν ενταχθεί μεγάλα έργα πνοής για το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας: έργα ολοκλήρωσης βασικών περιβαλλοντικών υποδομών, όπως τα αντιπλημμυρικά και τα ρέματα, έργα κοινωνικής πολιτικής, όπως παιδικοί σταθμοί και σχολεία, έργα για τον μαζικό αθλητισμό και τον πολιτισμό. Ιδιαίτερα όσον αφορά τον Κεντρικό Τομέα της Αθήνας, δρομολογούμε μεγάλες παρεμβάσεις που αφορούν, για παράδειγμα, την περιοχή του Ελαιώνα, το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή, τον Υμηττό και την αναζωογόνηση του ιστορικού και εμπορικού κέντρου της πόλης.
* Μαζί με τις δράσεις για την ανάπτυξη, κεντρικό ρόλο έχει και η ποιότητα ζωής. Πώς οραματίζεστε μέχρι το 2019 να είναι κεντρικά σημεία του Κεντρικού Τομέα, όπως είναι το Πεδίον του Άρεως;
Το Πεδίον του Άρεως αποτελεί μεγάλο στοίχημα για εμάς - ένα πάρκο με πολλά προβλήματα αλλά και σημαντικές προοπτικές. Δυστυχώς παραλάβαμε μια κατάσταση διάλυσης, με έργα ημιτελή, μια υποστελεχωμένη υπηρεσία, χωρίς δρομολογημένες συνεργασίες με εξωτερικούς ανάδοχους για την παροχή απαραίτητων υπηρεσιών. Όμως αυτή η εικόνα έχει αρχίσει να αντιστρέφεται: Το πάρκο φυλάσσεται καλύτερα, μετά από συμφωνία που κάναμε με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, και καθαρίζεται συστηματικότερα με τη συνδρομή του Δήμου Αθηναίων. Επιπλέον, το πράσινο αναβαθμίζεται, καθώς ξεκίνησε σχετική εξωτερική εργολαβία, και ο φωτισμός και ο αστικός εξοπλισμός συντηρείται. Στα μέσα Απριλίου παραδίδουμε στο κοινό τις παιδικές χαρές, ανακαινισμένες και πιστοποιημένες για την ασφάλειά τους.
Τα κτήρια του Πεδίου του Άρεως αποτελούν σημαντικό απόθεμα και η αξιοποίησή τους θα ξαναδώσει ζωή στο πάρκο. Το ιστορικό κτήριο Οικονομίδη -που η ανακαίνισή του ολοκληρώνεται τους επόμενους μήνες- προορίζεται να στεγάσει χρήσεις φοιτητικής μέριμνας και πολιτισμού σε συνεργασία με το γειτονικό Οικονομικό Πανεπιστήμιο, παραμένοντας διαθέσιμο για τους συλλόγους και τους φορείς των γύρων περιοχών. Άλλα μικρότερα κτίσματα του πάρκου σχεδιάζεται να διατεθούν σε συλλόγους και συνεταιρισμούς, ώστε να στεγάσουν χρήσεις ήπιας αναψυχής, εκπαίδευσης και πολιτισμού.
Το Πεδίον του Άρεως έχει πολλά προβλήματα, όμως δεν είναι "μαύρη τρύπα" στην πόλη, όπως συχνά παρουσιάζεται. Χωρίς κραυγές και μικροπολιτικές αντιδικίες, με όραμα και σχέδιο, με την κοινωνία στο πλευρό της διοίκησης, πολλά μπορούν να γίνουν. Και ευρύτερα, οι προσπάθειές μας στοχεύουν το μητροπολιτικό κέντρο της Αθήνας, "καρδιά" όλης της Περιφέρειας, να γίνει η "βιτρίνα" ενός νέου υποδείγματος για την ποιότητα ζωής, την κοινωνική αλληλεγγύη και την οικονομική ανάπτυξη.
- See more at: http://left.gr/news/e-kyprianidoy-proteraiotita-i-antimetopisi-tis-anthropistikis-kai-prosfygikis-krisis#sthash.oD2QXHmk.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου