Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2016

Η παρέμβαση Γαβρίλη , το περί δικαίου αίσθημα και το ΠΕΣΔΑ. Του Θωμά ΜπιζάΟ φίλος μου ο Γιώργος ο Γαβρίλης είπε το αυτονόητο . Εγώ λέει θα στηρίξω το σχέδιο και θα αναλάβω τα βάρη που μου αναλογούν υπό την αυτονόητη προϋπόθεση ότι τα βάρη θα μοιραστούν δίκαια και  με συγκεκριμένες χωροθετήσεις.
Αυτό το απλό πράγμα μάλλιασε η γλώσσα μας να το λέμε  και εμείς εδώ στα δυτικά της Αττικής .
 Λέμε πως εμείς  δεχόμαστε να αναλάβουμε  τα βάρη που μας αναλογούν υπό την αυτονόητη προϋπόθεση,  πως τα βάρη θα μοιραστούν δίκαια και με συγκεκριμένες χωροθετήσεις.

Από τις αρχές του 2015 που άρχισε η επίσημη συζήτηση για το ΠΕΣΔΑ έλεγα πως υπάρχουν δύο τρόποι να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα στην Αττική.
Ο ένας  τρόπος  είναι ήδη δοκιμασμένος και πανθομολογούμενα αποτυχημένος.
Είναι το παρωχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο που  έχει σαν βάση την Φυλή  .
Ο άλλος τρόπος,  είναι ο δίκαιος τρόπος. Είναι ο τρόπος  που κατανέμει δίκαια τα βάρη  με  χωροταξικά και πληθυσμιακά κριτήρια σε όλη την Αττική. Απλά και λογικά πράγματα.
Αν είχαν όλοι την λογική του Γαβρίλη και την δική μας λογική  , το πρόβλημα του ΠΕΣΔΑ θα είχε ήδη λυθεί.
Θα είχαν αναλάβει όλοι τα βάρη που τους αναλογούν , θα είχαμε νέες  διαχειριστικές ενότητες , θα είχαμε  6 μονάδες επεξεργασίας ,θα είχαμε όσους  ΧΥΤ  χρειαζόμαστε και θα σχεδιάζαμε με διαφορετικό τρόπο τις δημοτικές υποδομές.
Όταν έχουμε να αντιμετωπίσουμε ένα  μεγάλο οικονομικό  και κοινωνικό σκάνδαλο  λέμε πως πρέπει να ικανοποιηθεί  το κοινό περί δικαίου αίσθημα.
Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με τα σκουπίδια στην Αττική.
Πρέπει να δούμε το θέμα των σκουπιδιών σαν ένα μεγάλο οικονομικό και κοινωνικό έγκλημα -τέτοιο είναι άλλωστε- που πρέπει να αντιμετωπισθεί με  ένα δίκαιο τρόπο .
Αυτή είναι η πληγή  του σημερινού σχεδίου.
Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση του ΕΜΑΚ Φυλής.
Το σχέδιο λέει: Καταργώ το ΕΜΑ  Κερατέας που ήταν 120.000 τόνοι και  μειώνω την δυναμικότητα του ΕΜΑ Γραμματικού από τους 125.000 στου 60.000 τόνους  .
Τι τους κάνω αυτούς τους 185.000 τόνους που έβγαλα από την ανατολική  Αττική;  Τους στέλνω στην δυτική Αττική !
 Τους στέλνω στο ΕΜΑΚ Φυλής  που είναι ήδη 250.000 τόνων και το κάνω 450.000 τόνων ! δεν είναι εξωφρενικά άδικο ;
Μπορεί να το υποστηρίξει λογικός άνθρωπος αυτό;  Αν μπορεί ας το κάνει !
Εγώ υποστηρίζω πως  αυτοί που πρότειναν -και πέρασαν- αυτές τις  απαράδεκτες ρυθμίσεις στο ΠΕΣΔΑ είναι οι πραγματικού υπονομευτές του σχεδίου.
Δεν είναι ούτε το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ  υπονομευτές , ούτε η ΠΡΩΣΥΝΑΤ , ούτε ο Γαβρίλης.
Αυτοί  ουσιαστικά στηρίζουν το σχέδιο της αποκεντρωμένης  διαχείρισης που είχε εξαγγείλει η Ρένα Δούρου και η Δύναμη Ζωής.

Υ.Γ   Δεν χάθηκε ο κόσμος αν έστω και τώρα παραδεχτούμε πως κάναμε λάθη στον σχεδιασμό και τα διορθώσουμε πριν φτάσει η συζήτηση στο περιφερειακό συμβούλιο.
Ο Πλάτων ο Αθηναίος έλεγε  "Η χειρότερη μορφή της αδικίας είναι να χαρακτηρίζεται δίκαιο το άδικο" 

Θωμάς Μπιζάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου