Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 8 Οκτωβρίου 2016

ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ λοιπόν ! του Θωμά Μπιζά.



Από τον Ασπρόπυργο ως την Αγ. Βαρβάρα ενεργοί πολίτες , συλλογικότητες εκπαιδευτικών και γονέων, δημοτικές κινήσεις , πολιτιστικοί φορείς , περιβαλλοντολογικές  οργανώσεις αποφασίζουν να κάνουν αυτό που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και χρόνια.
Αποφάσισαν να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους και να συγκροτήσουν  το δικό τους ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ενάντια στην περιβαλλοντολογική υποβάθμιση της δυτικής Αττικής και της δυτικής  Αθήνας.
Συλλογικότητες και πολίτες με διαφορετικές διαδρομές  , από διαφορετικούς δήμους της δυτικής Αττικής , με διαφορετικά ενδιαφέροντα και δραστηριότητες  συντονίζουν δυνάμεις και δράσεις για να σταματήσει η δυτική Αττική  να είναι ο σκουπιδότοπος όλου του λεκανοπέδιου.
«Ο ΧΥΤΑ Φυλής, που όλο κλείνει και όλο παραμένει, το ΕΜΑΚ Φυλής που συνεχώς «μεγαλώνει», ο αποτεφρωτήρας νοσοκομειακών που όλο φεύγει και όλο παραμένει, οι υπόγειες συνεννοήσεις για νέο χώρο ταφής επικίνδυνων αποβλήτων (ΧΥΤΕΑ) στον Ασπρόπυργο , η επιδίωξη της εταιρείας WATT Α.Ε. να κατασκευάσει νέα μονάδα επεξεργασίας αποβλήτων 100.000 τόνων μέσα στην ΟΕΔΑ Φυλής, συνθέτουν τη ζοφερή εικόνα της περιοχής, τώρα και για πολλά χρόνια ακόμη» λένε στο πρόσφατο δελτίο τύπου.
Σε άλλες περιοχές της Αττικής πολλά δημοτικά συμβούλια αλλά και τοπικοί παράγοντες που μπορούν να επηρεάζουν  καταστάσεις , αρνούνται να αναλάβουν τα βάρη που τους αναλογούν σε μια αποκεντρωμένη διαχείριση και αντιδρούν στο να κατασκευαστούν στις δικές τους περιοχές οι αναγκαίες υποδομές διαχείρισης αποβλήτων.

Αντιδρούν στο να χωροθετηθούν και να κατασκευασθούν και  δημοτικές εγκαταστάσεις ανακύκλωσης και κομποστοποίησης, αλλά και  μονάδες επεξεργασίας των υπολειμματικών σύμμεικτων (ΜΕΑ) και  νέοι  χώροι  υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΥ).
 Είναι βέβαιο πως χωρίς αυτές τις εγκαταστάσεις  πως  ο ΧΥΤΑ Φυλής που επιβαρύνει τόσο πολύ ολόκληρη την Δυτική Αττική  δεν πρόκειται να  κλείσει, αλλά κινδυνεύει και να επεκταθεί.
Στο νέο περιφερειακό σχέδιο με εξαίρεση την ΜΕΑ Γραμματικού ( της οποίας η δυναμικότητα μειώθηκε κατά 50%) και του ΧΥΤΥ Γραμματικού,  δεν γίνεται καμιά συγκεκριμένη χωροθέτηση ούτε για μονάδες επεξεργασίας ούτε για νέους χώρους υγειονομικής ταφής ΧΥΤΥ.
Υπάρχουν μόνο γενικές και αόριστες αναφορές για νέες ΜΕΑ και νέους ΧΥΤΥ που θα γίνουν στο αόριστο μέλλον , χωρίς όμως αυτοί να χωροθετούνται και να ονοματίζονται.
Το νέο ΠΕΣΔΑ είναι συγκεκριμένο μόνο σε ότι αφορά τις εγκαταστάσεις της  Φυλής και της δυτικής Αττικής.
Τα αιτήματα του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ είναι απλά και ξεκάθαρα .
Ζητούν να αποσυρθεί το συγκεντρωτικό σχέδιο αναθεώρησης του ΠΕΣΔΑ με την μορφή που έχει σήμερα και να αναμορφωθεί ριζικά, με στόχο το δημόσιο χαρακτήρα της διαχείρισης, την αποκέντρωση, την πρόληψη, την προδιαλογή και την ανακύκλωση των υλικών. Και, φυσικά, με τη διασφάλιση της αναγκαίας χρηματοδότησης.
Να αναλάβουν όλες οι περιοχές το φορτίο και τα βάρη που τους αναλογούν  ο  ΧΥΤΑ Φυλής να κλείσει οριστικά με την πλήρωση των κυττάρων της Β΄ Φάσης .
Ζητούν να μην γίνει καμιά επέκταση των δραστηριοτήτων και δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής και να απομακρυνθεί άμεσα ο   αποτεφρωτήρας  υγειονομικών-νοσοκομειακών αποβλήτων.
Ο συντονισμός αντιδρά στην απόπειρα της WATT να λειτουργήσει νέα μονάδα επεξεργασίας και καλεί τους δήμους και το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής να πάρουν ξεκάθαρη θέση.
 Τέλος ζητούν  να γίνει χωρίς άλλη καθυστέρηση η  επιδημιολογική μελέτη των επιπτώσεων της λειτουργίας της εγκατάστασης της Φυλής όπως αποφάσισε και η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ αλλά η απόφαση παραμένει ανενεργή.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου