Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 1 Οκτωβρίου 2016

Νόστιμον Ήμαρ: Σου γυρίζει το μάτι, Μια ιστοσελίδα με ξεχωριστή οπτική γωνία για την πραγματικότητα.


Νόστιμον Ήμαρ: Σου γυρίζει το μάτι, Μια ιστοσελίδα με ξεχωριστή οπτική γωνία για την πραγματικότητα
     
 ΣΧΟΛΙΟ : τις πιο θερμές ευχές μας για την συνεργασία με τον Δρόμο της Αριστεράς !

Οι διαφορετικές ματιές  σήμερα είναι απαραίτητες όσο ποτέ  για να  γυρίζει το μάτι και  να δούμε τα ζητήματα από μια ξεχωριστή οπτική γωνία. Να μπουν και να ξαναμπούν στο μικροσκόπιο οι βεβαιότητες μας  και οι ιδέες μας. Η αριστερά,  αν θέλει πραγματικά να αμφισβητήσει το κοινωνικό σύστημα πρέπει να έχει την σοφία και την δύναμη να αμφισβητεί και τον  ίδιο της τον εαυτό .    Στην αριστερά των κινημάτων το μάτι πρέπει να γυρίσει και να ξαναγυαλίσει  όχι όμως για να επιστρέψουμε στην εποχή των  κενών  συνθημάτων . Οι  εύκολες συνταγές για την έξοδο από τα μνημόνια ή  ακόμα και για την κατάληψη της εξουσίας  αφυδάτωσαν την κριτική σκέψη της αριστεράς.
Οι '' προϋποθέσεις για μια καινούρια άνοιξη"  που έλεγε ο μεγάλος Μ. Κατσαρός δεν θα δημιουργηθούν ποτέ με τσελεμεντέδες ιδεών.
Καλή επιτυχία και καλή δύναμη!
Θωμάς Μπιζάς


Συνέντευξη στην Σοφία Παπασπυρίδωνος


Το Νόστιμον Ήμαρ είναι μια ιστοσελίδα που ιδρύθηκε το 2013 και φιλοξενεί γνώμες, συνεντεύξεις και άρθρα, δίνοντας φωνή σε ζητήματα κοινωνικά, πολιτισμικά, πολιτικά και επιστημονικά.

Ο Δρόμος ως μια εφημερίδα που πιστεύει πως υπάρχει δυνατότητα αλλαγής των πραγμάτων, μέσα από αγώνα και διαρκή προσπάθεια, δεν θα μπορούσε να μην αναγνωρίσει στο Ν.Η. τη φρεσκάδα ενός νέου δυναμικού που προσπαθεί να συμβάλει στην ανατροπή της σημερινής κατάστασης και στη μετάβαση σε μια νέα.
Γι’ αυτόν τον λόγο επικοινωνήσαμε με τους ιδρυτές του Ν.Η. Κώστα Βλαχόπουλο και Θωμά Γιούργα οι οποίοι μας μίλησαν για το Ν.Η., τον Δρόμο και όχι μόνο.





Στον Όμηρο ο Οδυσσέας ονειρεύεται το ταξίδι του νόστου. Κι έρχεται κάποια στιγμή η πολυπόθητη μέρα της επιστροφής, το «Νόστιμον Ήμαρ». Γιατί διαλέξατε αυτό το όνομα για την ιστοσελίδα σας;
Θ.Γ.: Το Νόστιμον Ήμαρ σήμαινε και σημαίνει πολλά πράγματα για εμάς. Η πρώτη σημασία είναι η προφανής. Ως μετανάστες για χρόνια στην Σκωτία, η νοσταλγία για τον τόπο μας γίνεται έντονη, όπως και η επιθυμία για επιστροφή σε οικεία μέρη και αγαπημένα πρόσωπα. Την περίοδο της δημιουργίας του Νόστιμον Ήμαρ (2013), ήταν αδύνατη η φυσική μας επιστροφή στην Ελλάδα, επομένως επιχειρήσαμε να χτίσουμε μια διαδικτυακή «μέρα επιστροφής» η οποία λειτούργησε ως νοητή, ψυχολογική και νοηματική γέφυρα.
Η δεύτερη σημασία έχει να κάνει με την προσπάθειά μας να αναδείξουμε κοινωνικά και πολιτικά ζητήματα στην δημόσια συζήτηση με επιχειρήματα και δομημένη σκέψη. Γι’ αυτό και το πρώτο σύνθημά μας ήταν «Επιστροφή στον Λόγο». Πλέον το σύνθημά μας είναι Σου γυρίζει το μάτι. Είναι και αυτό μια προσπάθεια να δούμε τα ζητήματα από μια ξεχωριστή οπτική γωνία.
Κ.Β.: Στόχος μας ήταν να «επιστρέψουμε» νοητά στην πραγματικότητα της μνημονιακής Ελλάδας και να «συμμετέχουμε» στις διεργασίες και τις ζυμώσεις που εξελίσσονταν. Όλη αυτή η συσσωρευμένη οργή των προηγούμενων χρόνων, με τα κινήματα που είχαν μπει στο παιχνίδι για τα καλά, και την κοινωνία σε διαρκή αναβρασμό, έφτανε και σε μας και αποφασίσαμε να «επιστρέψουμε», έστω και μέσω του Νόστιμον Ήμαρ.

Τα άρθρα που γράφονται ή φιλοξενούνται στο Ν.Η. γράφονται από επαγγελματίες; Είστε επαγγελματίες; Με ποιο κριτήριο επιλέγονται τα θέματα;
Κ.Β: Επαγγελματίες, όχι. Ερασιτέχνες με επαγγελματισμό, ίσως!
Θ.Γ.: Κανείς από τους δύο μας δεν είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος. Ο Κώστας τελειώνει το διδακτορικό του και διδάσκει Πολιτική Ανάλυση στην Σκωτία και εγώ διδάσκω Φιλοσοφία.
Είχαμε την τύχη να γνωρίσουμε εξαιρετικούς ανθρώπους μέσω του Νόστιμον Ήμαρ οι οποίοι έγιναν στην πορεία συνεργάτες και φίλοι μας. Κανένας τους δεν είναι επαγγελματίας δημοσιογράφος (ακόμα). Η Μαρία Παρέντη, για παράδειγμα, είναι δικηγόρος. Ο Χάρης Ζάβαλος είναι «Δήμαρχος». Και όλοι οι συντάκτες του σάιτ έχουν κάποια άλλη βασική εργασία ή απασχόληση και στον ελεύθερο χρόνο τους μας στέλνουν τα κείμενά τους.
Τα κριτήρια επιλογής είναι πολλά. Ο αντιφασισμός, η αλληλεγγύη, η ιδεολογική διαμάχη με τον νεοφιλελευθερισμό, η αγάπη μας για τη μουσική και τις τέχνες. Όλα τα κείμενα που φιλοξενούμε ενοποιούνται στην σφαίρα του πολιτικοκοινωνικού ενδιαφέροντος, ερχόμενα όμως από διάφορα πεδία σκέψης και στάσης ζωής.
Κ.Β.: Στο Νόστιμον Ήμαρ χωρούν όλα τα κείμενα που προωθούν τις αξίες της αλληλεγγύης, της πολιτικής δράσης, της οικολογικής ευαισθητοποίησης, της χειραφέτησης.
Θέλαμε να αποφύγουμε, επίσης, να είμαστε «αντικειμενικοί» και να κρατάμε ίσες αποστάσεις. Το Νόστιμον Ήμαρ έχει σαφές ιδεολογικοπολιτικό πρόσημο, που υπηρετεί τις παραπάνω αξίες.

Μέσα σε σύντομο σχετικά χρονικό διάστημα από τα ξεκίνημά σας έχετε καταφέρει να έχετε σταθερά 500.000 αναγνώσεις κάθε μήνα και μια επίσης σταθερή ανοδική πορεία. Πού πιστεύετε ότι οφείλεται αυτό;
Θ.Γ.: Δεν κυνηγάμε τα κλικς, δεν φοβόμαστε να πούμε την άποψή μας και να αναδείξουμε θέματα που καίνε. Τολμάμε να πάρουμε θέση χωρίς να κρύβουμε τις ιδεολογικές μας βάσεις, και είμαστε ανοιχτοί στην διαφωνία και την κριτική. Η συνέπεια με την οποία έχουμε υπηρετήσει τις παραπάνω αρχές είναι καθοριστική στην σχέση εμπιστοσύνης και επικοινωνίας που έχουμε χτίσει με τους αναγνώστες μας.
Κ.Β.: Θα συμφωνήσω με τον Θωμά. Θεωρώ, ότι η συνέπεια, και η καθαρότητα στο στίγμα του Νόστιμον Ήμαρ εκτιμήθηκαν. Επίσης, σημαντικό ρόλο έπαιξε και το ότι έχουμε αναπτύξει υπέροχες σχέσεις με τους ανθρώπους που μας δίνουν τα κείμενά τους.

Κυρίαρχο κομμάτι της θεματολογίας του Ν.Η είναι η πολιτική. Οι νέοι σήμερα ενδιαφέρονται ή όχι για την πολιτική και ποια πολιτική;
Κ.Β: Όπως ισχυρίζεται ο Τόμας Μαν, «τα πάντα είναι πολιτική». Πράγματι, οι νέοι σήμερα δεν δίνουν σημασία σε αξίες όπως συλλογικότητα, πολική, αλληλεγγύη.
Με τον κίνδυνο της γενίκευσης, θεωρώ ότι πολλοί νέοι δεν πιστεύουν στην κουλτούρα της συλλογικότητας και της μαζικής συμπόρευσης και επιμένουν ότι δεν αλλάζουν έτσι τα πράγματα. Προτιμούν να ιδιωτεύουν, να προσπαθούν μόνοι τους να λύσουν προβλήματα, τα οποία όμως τους υπερβαίνουν. Σε αυτή την «παγίδα» δεν έχουν πέσει μόνο οι νέοι βέβαια, αλλά και μεγαλύτεροι, και αυτό δείχνει πολλά για τις κοινωνίες του σήμερα.
Θ.Γ: Σε μία κοινωνία ανθρώπων όλα είναι πολιτική. Ακόμα και η αποχή από τις αμιγώς πολιτικές εξελίξεις είναι μια στάση πολιτικής σημασίας. Η αδιαφορία για τα κοινωνικά ζητήματα που από τύχη δεν επηρεάζουν τις ζωές μας, είναι μια στάση ύψιστης πολιτικής σημασίας. Αυτό που επιδιώκουμε μέσω του Νόστιμον Ήμαρ είναι ο νέος κόσμος να έχει κάποια παραπάνω ερεθίσματα ώστε να ασχοληθεί με την πολιτική, όπως νοείται ευρύτερα. Δεν εννοώ τι απάντησε το Μαξίμου στην αντιπολίτευση ή ποιον θα ψηφίσουμε στις επόμενες εκλογές. Εννοώ μια ολοκληρωμένη στάση ζωής σχετικά με τις βασικές αξίες που μας διέπουν, την ελευθερία, την δικαιοσύνη, την ισότητα, την δημοκρατία.

Ως άνθρωποι του Διαδικτύου μέσα από το Ν.Η, αλλά και μέσα από τη ραδιοφωνική εκπομπή σας στο ιντερνετικό ραδιόφωνο του CR radio, πώς θα αξιολογούσατε την κατάσταση στο Διαδίκτυο σήμερα;
Κ.Β: Η κατάσταση στο Διαδίκτυο δεν έχει μεγάλες διαφορές από την κατάσταση που επικρατεί στα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης. Το Διαδίκτυο προσφέρει περισσότερη ελευθερία, καθώς ο χρήστης σταματά να είναι παθητικός δέκτης όπως συμβαίνει με την τηλεόραση. Από την άλλη, όμως, το διαδίκτυο έχει και αυτό τα θολά του σημεία και η αγιοποίησή του από κάποιους δεν βασίζεται στην πραγματικότητα. Πληροφορίες που διαδίδονται χωρίς να έχουν επιβεβαιωθεί, συνωμοσιολαγνία, έλλειψη επαγγελματισμού στο πως πολλά μέσα αξιοποιούν μια είδηση είναι τα πρώτα που μου έρχονται στο μυαλό.
Επίσης, είναι σημαντικό να μην ξεχνάμε τις εργασιακές συνθήκες γαλέρας που επικρατούν στα «μαγαζιά» του διαδικτύου. Μαύρη εργασία, ανασφάλιστη τις περισσότερες φορές, με εξοντωτικά ωράρια συνθέτουν το παζλ μιας αγοράς τελείως αρρύθμιστης.
Θ.Γ: Το Διαδίκτυο ως δεξαμενή ενημέρωσης είναι ακόμα υπό διαμόρφωση. Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι υπάρχουν άπειρες πηγές μη λογοκριμένης γνώμης και ενημέρωσης. Από την άλλη, δυσκολεύει η αξιολόγηση, το cross-checking της άπειρης πληροφορίας που φτάνει στα χέρια μας. Επομένως, αξιολογώ την κατάσταση στο Διαδίκτυο σήμερα ως δυναμική στην μορφή που μπορεί να πάρει, και εν γένει θετική. Η έμφαση θα πρέπει να δοθεί από τις μικρές ηλικίες στην καλλιέργεια ηθικών και διανοητικών αρετών οι οποίες θα βοηθήσουν τις επόμενες γενιές να έχουν αυξημένη κριτική ικανότητα και μειωμένο δογματισμό στις προπαρασκευασμένες απόψεις.

Τα τελευταία χρόνια παρατηρείται μια υποχώρηση των έντυπων Μέσων Ενημέρωσης. Αυτό νομίζετε συνδέεται με αδιαφορία του κόσμου για την πολιτική, με το γεγονός ότι αυξάνεται η ενημέρωση μέσω του Ίντερνετ ή με κάτι άλλο;
Κ.Β.: Να ξεκαθαρίσουμε κατ’ αρχάς ότι και οι δύο είμαστε φανατικοί υποστηρικτές του έντυπου παραδοσιακού Τύπου, γι’ αυτό και αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε αυτή την κίνηση με τον Δρόμο της Αριστεράς.
Από την άλλη, θεωρώ ότι πολλοί παράγοντες έχουν παίξει ρόλο στην απαξίωση των παραδοσιακών έντυπων μέσων. Τα συμφέροντα που τόσο καιρό βρίσκονταν πίσω από τις εφημερίδες στην Ελλάδα, δεν ενδιαφέρονταν για την ανάπτυξη και τον εμπλουτισμό της ύλης. Προτίμησαν να τις μετατρέψουν σε σούπερ μάρκετ προσφορών, σε βάρος της δημοσιογραφικής προσπάθειας, της έρευνας, του ρεπορτάζ και του πολιτιστικού ρόλου που θα πρέπει να έχει ο Τύπος.
Αδιαμφισβήτητα, το Ίντερνετ έπαιξε ρόλο σε αυτή την υποχώρηση. Στην κοινωνία της υπερπληροφόρησης που ζούμε, τα παραδοσιακά έντυπα Μέσα ενημέρωσης δεν μπορούν να σταθούν, καθώς απαιτείται ταχύτητα και αμεσότητα στην διάδοση της πληροφορίας.

Πώς οραματίζεστε το μέλλον του Ν.Η ; Υπάρχουν πράγματα που σχεδιάζετε για το μέλλον ;
Κ.Β.: Το Νόστιμον Ήμαρ φιλοδοξούμε να έχει ακόμα πιο παρεμβατικό ρόλο στις εξελίξεις. Ένα όνειρό μας, δηλαδή η συμμετοχή σε μια έντυπη δημοσιογραφική προσπάθεια, γίνεται πραγματικότητα τώρα με τον Δρόμο της Αριστεράς, μια εφημερίδα με συνέπεια και βάθος στην ανάλυση της πραγματικότητας που ζούμε σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου