Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 2 Μαρτίου 2019

«Επίθεση» στην κοινωνία πολιτών του Δήμου Φυλής: Μια ακόμα αντίφαση δημοτικής παράταξης ή κάτι πιο σοβαρό;

του Δημήτρη Μπουρίκου
Θα μπορούσε ο αναγνώστης να ξεπεράσει γρήγορα τα πρόσφατα γραφόμενα σε παραταξιακή εφημερίδα «περί νομιμότητας αλλά ανηθικότητας των μελών της οργανωμένης κοινωνίας των πολιτών που θέτουν υποψηφιότητα στις επερχόμενες εκλογές στην περιοχή μας εκμεταλλευόμενοι τη θέση τους σε συλλόγους και σωματεία», σκεφτόμενος απλά ότι η εν λόγω «επίθεση» εκφράζει ένα άγχος και μια αγωνία για την επιρροή της συγκεκριμένης παράταξης στην τοπική κοινωνία και δη την οργανωμένη.

Σε μια δεύτερη ανάγνωση, θα μπορούσε κανείς να αναρωτηθεί για την αντίφαση αυτών των τοποθετήσεων αφού στα μέχρι σήμερα εκδοθέντα φύλλα της συγκεκριμένης παραταξιακής εφημερίδας, υποψήφιοι δημοτικοί σύμβουλοι ή υποστηρικτές της παράταξης αυτής , εμφανίζονται με παρεμβάσεις τους   επικαλούμενοι την ιδιότητά τους ως πρόεδροι ή μέλη διαφόρων συλλόγων, όπως εξωραϊστικών, εθνικοτοπικών/πολιτιστικών κ.ά.!!!

Όμως το πλέον ανησυχητικό προκύπτει από μια τρίτη ανάγνωση, πιο σοβαρή και πιο υποψιασμένη για τα μηνύματα που εκπέμπουν τέτοιου είδους παρεμβάσεις.

Και αυτή η ανάγνωση προβληματίζεται για το πώς αντιλαμβάνονται οι υπ. Δήμαρχοι, υπ. δημοτικοί σύμβουλοι και γενικότερα οι ασχολούμενοι με την τοπική πολιτική  τη συμμετοχή των ενεργών πολιτών στα κοινά της περιοχής τους. Είναι γνωστό –θεωρητικά και εμπειρικά- ότι οι άνθρωποι δεν εισέρχονται ως «αλεξιπτωτιστές» στην πολιτική κονίστρα. Επίσης, δεν υπάρχει πολιτική παρθενογένεση. Προηγούνται διαδικασίες επιλογής στο πλαίσιο των οποίων οι μελλοντικοί δήμαρχοι και δημοτικοί σύμβουλοι «αναδύονται» μέσα από σύνθετες κοινωνικές και ευρύτερες πολιτικές διαδικασίες. Το ίδιο ισχύει και για τους βουλευτές και για όσους συμμετέχουν σε κυβερνήσεις (βλ. https://dimitrissotiropoulos.files.wordpress.com/2011/01/cf80cebfceb9cebfcf82-cebacf85ceb2ceb5cf81cebdceac.pdf). 

Η ειδοποιός διαφορά της τοπικής αυτοδιοίκησης σε σχέση με την πολιτική σε εθνική κλίμακα είναι ότι οι πολίτες των δήμων που έχουν ακόμα μια ανθρώπινη κλίμακα (και ο Δήμος Φυλής έχει ακόμα αυτά τα χαρακτηριστικά) μπορούν να γνωρίζουν προσωπικά τους υποψηφίους ή έστω να αντλούν πληροφορίες βιωματικού χαρακτήρα από φίλους και γνωστούς σχετικά με το χαρακτήρα, τα πιστεύω και τις αντιλήψεις του επίδοξου πολιτικού ηγέτη.  Αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας που ενισχύει την τοπική εγγύτητα πολιτών και υπ. Δημάρχων και δημοτικών συμβούλων είναι ότι τα κόμματα, τα ΜΜΕ, τα ισχυρά επιχειρηματικά συμφέροντα, οι συντεχνίες κ.ά., «υποχρεώνονται» να προσαρμόσουν τις επιλογές τους και την τακτική τους στις τοπικές ιδιαιτερότητες (βλ. Χλέπας, 2005, 35-36 & https://slideplayer.gr/slide/2701274).  
 ς ελπίσουμε ότι αυτή η «επίθεση» στην κοινωνία των πολιτών- για πρώτη φορά τουλάχιστον από το 2007 που παρακολουθώ συστηματικά τις εξελίξεις σε τοπικό πολιτικό επίπεδο της περιοχής μας καταγράφεται τόσο έντονο το φαινόμενο στην περιοχή μας με προσπάθεια υπονόμευσης ποικίλων πρωτοβουλιών των κατοίκων, όπως αυτή για το κλείσιμο της χωματερής και σωματειακών και συλλογικών οντοτήτων- δεν είναι προάγγελος μιας συστηματικής προσπάθειας απαξίωσης της τοπικής κοινωνίας των πολιτών και της δυναμικής της υπέρ ενός μοντέλου δημάρχου και δημοτικών συμβούλων που προσομοιάζει με διοικητικό συμβούλιο εταιρείας (πρόεδρος, διευθύνων σύμβουλος, μέλη) και όχι με συμβούλιο αιρετών ενός οργανισμού τοπικής αυτοδιοίκησης. 

Νομίζω ότι το πρόσφατο ανώνυμο άρθρο παραταξιακής εφημερίδας αναδεικνύει ένα σημαντικό διακύβευμα των τοπικών εκλογών του Μαϊου στη Φυλή:

Με την κοινωνία λοιπόν ή με την επι-κοινωνία;  

Οι δημότες έχουμε τον τελευταίο και αποφασιστικό λόγο αλλά και την ευθύνη της επιλογής μας! Ας δούμε, ας ακούσουμε και ας αξιολογήσουμε προγράμματα, προτάσεις και σχέδια δράσης αλλά και τις διαδρομές των υποψηφίων σε όλα τα επίπεδα δημόσιας παρουσίας τους.
ΠΗΓΗ: https://viosimozefyri.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου