Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 14 Μαρτίου 2019

Ποια είναι η αλήθεια για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής. Του Θωμά Μπιζά


Η αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ Φυλής από τους 250.000 στους 450.000 τόνους /χρόνο προβλέπεται από το ΠΕΣΔΑ που εγκρίθηκε από το περιφερειακό συμβούλιο Αττικής στις 6-12-2016 .
Σημείωση : Την ημέρα εκείνη το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ (Δ.Μ) εκφράζοντας την αντίθεσή του στο νέο ΠΕΣΔΑ είχε οργανώσει παράσταση διαμαρτυρίας στην συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου και μισθώσαμε μάλιστα και πούλμαν προκειμένου να διευκολύνουμε τους κατοίκους της περιοχής που ήθελαν να συμμετάσχουν στην διαμαρτυρία. Αλλά και τότε το πούλμαν δεν γέμισε..

Σήμερα λοιπόν βρισκόμαστε στο στάδιο της υλοποίησης του ΠΕΣΔΑ και σε αυτά τα πλαίσια συζητάμε και για το ΕΜΑΚ.
Το έχουμε γράψει πολλές φορές στο παρελθόν πως η απόφαση για την αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ κατά 80% !! σε συνδυασμό με την απόφαση για μείωση της δυναμικότητας της μονάδας του Γραμματικού κατά 50% ήταν ένα μεγάλο πολιτικό σφάλμα της σημερινής περιφερειακής αρχής .
Από το 2015 που άρχισε η διαβούλευση για το ΠΕΣΔΑ λέμε και γράφουμε συνεχώς πως αυτή η απόφαση θα προκαλέσει δικαιολογημένο θυμό και αίσθημα αδικίας στους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας , αλλά δεν έδειξε να συγκινείτε κανείς .
Όμως πέρα από αυτά που ανήκουν πλέον στην ιστορία, ας δούμε για ποιους λόγους δεν πρέπει να υλοποιηθεί αυτή η απόφαση .
Το ΕΜΑΚ είναι μια από τις 6 προβλεπόμενες ΜΕΑ (μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων) για την Αττική.

ΕΜΑΚ 450.000 (350.000 σύμμεικτα + 100.000 ΒΑΑ )
Άνω Λιόσια
2 ΜΕΑ κεντρικού τομέα 260.000 τόνοι/έτος
Ελαιώνας – Γουδή
1 ΜΕΑ Π.Ε Πειραιά 180.000 τόνοι/έτος
ΣΜΑ Σχιστού
1 ΜΕΑ Β.Α τομέα 60.000 τόνοι/έτος
Γραμματικό
1 ΜΕΑ Ν.Α τομέα 150.000 τόνοι/έτος
Αυτή ούτε καν χωροθετήθηκε !!
Σύνολο = 900. 000 τόνοι/έτος



Από αυτές τις 5 ΜΕΑ (εκτός του ΕΜΑΚ ) θα γίνουν μόνο οι 2 και αν γίνουν και αυτές. Μιλάμε για την ΜΕΑ Σχιστού και την ΜΕΑ Γραμματικού. Οι ΜΕΑ του κεντρικού και του νότιου τομέα δεν προβλέπεται να γίνουν ούτε στον αιώνα τον άπαντα.
Για να καταλάβουμε τι ακριβώς συμβαίνει , να πούμε ότι μέχρι στιγμής αίτηση χρηματοδότησης από τον ΕΔΣΝΑ για ΜΕΑ έχει κατατεθεί μόνο για την «Λειτουργική Αναβάθμιση του Εργοστασίου Μηχανικής Ανακύκλωσης Άνω Λιοσίων» συνολικού προϋπολογισμού περίπου 25.000.000,00€ . Για τις άλλες ΜΕΑ δεν υπάρχει ούτε καν αίτηση χρηματοδότησης !
Πέρα όμως και από το άδικο της υπόθεσης ας δούμε και την ουσία.
Γιατί δεν πρέπει να γίνει η αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ ;
1) δεν πρέπει να γίνει γιατί το ΕΜΑΚ βρίσκεται δίπλα στον ΧΥΤΑ Φυλής που έχει κορεσθεί και πρέπει να κλείσει και να απορυπανθεί η περιοχή.
2) δεν μπορεί σε μια κλειστή εγκατάσταση να εισέρχονται εκατοντάδες απορριμματοφόρα καθημερινά για να αδειάζουν στο ΕΜΑΚ σύμμεικτα και ΒΑΑ (βιοαπόβλητα) .
3) δεν πρέπει να γίνει γιατί η μονάδα επεξεργασίας ΒΑΑ των 100.000 θα προκαλέσει τόσα προβλήματα με δυσοσμίες κλπ που δεν προκαλούν ούτε 3 χωματερές μαζί.
4) Τα δευτερογενή καύσιμα (RDF) που παράγει το ΕΜΑΚ σήμερα στο μεγαλύτερο μέρος τους θάβονται στον ΧΥΤΑ. Οι υπόλοιπες ποσότητες προορίζονται για την τσιμεντοβιομηχανία .
Μόνο που σε λίγο καιρό όλες οι μονάδες που θα παράγουν RDF δεν θα ξέρουν τι να το κάνουν γιατί υπάρχουν σοβαρότατες αντιδράσεις από τους κατοίκους των περιοχών , πχ Βόλος και γιατί θα έχουμε πλέον τόσο μεγάλες ποσότητες RDF με τόσες ΜΕΑ που γίνονται σε όλη την Ελλάδα που δεν θα μπορεί να τις απορροφήσει η τσιμεντοβιομηχανία .
5) Αν θέλουμε τα 25.000.000 να πιάσουν τόπο θα πρέπει να διατεθούν στους δήμους για προγράμματα διαλογής στην πηγή .
6) Οι ΜΕΑ πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά προς την διαλογή στην πηγή . Να κάνουμε νέες ΜΕΑ χωρίς να έχουμε διαλογή στην πηγή είναι σαν να βάζουμε το κάρο μπροστά από το άλογο. Δεν πάμε πουθενά έτσι.
Είναι ξεκάθαρο λοιπόν πως αυτή η πρόβλεψη του ΠΕΣΔΑ δεν πρέπει να υλοποιηθεί .
Μας λένε μερικοί : είναι δυνατόν να μην υλοποιηθούν οι αποφάσεις του ΠΕΣΔΑ;
Απαντάμε λοιπόν. Γιατί για τις ΜΕΑ του Νότιου και του Κεντρικού τομέα είναι δυνατόν να μην υλοποιείται το ΠΕΣΔΑ;
Γιατί για τους νέους ΧΥΤΥ δεν υλοποιείται το ΠΕΣΔΑ και δεν γίνεται απολύτως τίποτα;
Η υλοποίηση του ΠΕΣΔΑ γίνεται μόνο στην Φυλή;
Το κακό με εμάς εδώ στην Δυτική Αθήνα είναι πως ο δήμαρχος Φυλής όχι μόνο δεν αντέδρασε όταν ψηφίζονταν το ΠΕΣΔΑ αλλά το ψήφιζε και με τα δυο χέρια.
Και όχι μόνο το ψήφιζε αλλά έβριζε και εμάς που αντιδρούσαμε .
Και όχι μόνο μας έβριζε αλλά δεν ενημέρωσε ούτε μια φορά το δημοτικό συμβούλιο για τα όσα προβλέπει το ΠΕΣΔΑ για την Φυλή.
Ακόμα και τώρα πάει στις Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ να κουβεντιάσει για το ΕΜΑΚ και το δημοτικό του συμβούλιο έχει μαύρα μεσάνυχτα.
Αλλά στην Δυτική Αθήνα δεν υπάρχουν μόνο οι κάθε λογής Παππούδες . Εδώ ζούμε δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι και έχουμε χρέος να αντιδράσουμε .
Κάποιοι από εμάς αντιδρούν τόσα χρόνια και είναι πλέον τόσο λίγοι που κινδυνεύουν να γίνουν βορά στα νύχια των αρπαχτικών των σκουπιδοεργολάβων.
Αν θα το δεχτούμε θα είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου