Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 5 Μαρτίου 2019

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ ότι λέει το κάνει !


να που καταλήγει το RDF που το πληρώνουμε χρυσάφι στο ΕΜΑΚ και σε κάτι ΚΔΑΥ 


Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ μετά την ανακοίνωσή του στις 24/2/2019 για  την (70/2019) απόφαση της ΕΕ του ΕΔΣΝΑ, από την οποία προκύπτει ότι η διοίκηση του ΕΔΣΝΑ, η ΕΕΑΑ ΑΕ και η WATT ΑΕ έχουν συμφωνήσει στην υλοποίηση πιλοτικού προγράμματος, σύμφωνα με το οποίο το ΚΔΑΥ της WATT ΑΕ στη Φυλή θα υποδέχεται -για περαιτέρω επεξεργασία- υπόλειμμα των ΚΔΑΥ Κορωπίου, Ασπροπύργου και Ελευσίνας δεν έμεινε με σταυρωμένα τα χέρια.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ αμέσως μετά την ανακοίνωση στις 27/2/19 έκανε παρέμβαση στην Διεύθυνση περιβαλλοντικής αδειοδότησης ΥΠΕΝ λέγοντας πως “αν υλοποιηθεί η συγκεκριμένη απόφαση θα πρόκειται για καταφανή παραβίαση της ΑΕΠΟ του ΚΔΑΥ Φυλής (α.π. οικ. 32729/19.7.2017), στην οποία περιγράφεται η λειτουργία ενός «κλασικού» ΚΔΑΥ, που υποδέχεται το περιεχόμενο του μπλε κάδου και ΒΕΑΣ. Επιπλέον, θα συνιστά, παράνομη, υλοποίηση της αρχικής επιδίωξης της WATT ΑΕ, από την οποία παραιτήθηκε στη συνέχεια, αναγκαζόμενη να καταθέσει νέα ΜΠΕ, στην οποία στηρίζεται η παραπάνω ΑΕΠΟ”.

Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ με την παρέμβαση του ζητάει από την Διεύθυνσή “σαν καθ’ ύλη αρμόδια υπηρεσία, να αποφανθεί επί της νομιμότητας της συγκεκριμένης λειτουργίας, να ενημερώσει όλα τα εμπλεκόμενα μέρη και να πάρει όλα τα κατάλληλα μέτρα για να αποτρέψει την υλοποίησή της”.
Μετά την απάντηση της Διεύθυνσης περιβαλλοντικής αδειοδότησης ΥΠΕΝ το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ έχει αποφασίσει να κινηθεί και νομικά κατά της απόφασης του ΕΔΣΝΑ.
Είναι πλέον φανερό στον καθένα πως οι τελευταίες αποφάσεις του ΕΔΣΝΑ όπως η απόφαση του Δ.Σ στις 14.12.2018 με την οποία έγιναν αυθαίρετες εκτιμήσεις για τα υπολείμματα του μπλε κάδου και αποφασίστηκαν νέες χρεώσεις για να ακυρωθούν λίγες μέρες αργότερα, εκθέτουν  την πολιτική ηγεσία του ΕΔΣΝΑ.
Η απόφασή της η ΕΕ του ΕΔΣΝΑ στις 20.2.2019 που επιλέγει μια «συμβιβαστική» οδό, με βάση την οποία ένα μέρος του υπολείμματος θα οδηγείται στο ΕΜΑΚ για παραγωγή δευτερογενούς καυσίμου (RDF) και ένα άλλο μέρος -πιλοτικά, υποτίθεται- θα οδηγείται στο ΚΔΑΥ της WATT ΑΕ για περαιτέρω ανακύκλωση κάνει τα πράγματα ακόμα χειρότερα και “αποκαλύπτει” την σκοπιμότητα της απόφασης του Δ.Σ του ΕΔΣΝΑ στις 14.12.2018.
Πέρα όμως και από τις αποφάσεις υπάρχουν πρακτικές και ενέργειες που αφήνουν εκτεθειμένη την ηγεσία του ΕΔΝΣΑ όπως αυτές που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας για μεταφορά υπολειμμάτων από την WAAT AE στο ΕΜΑΚ κλπ.
Η πολυδιαφημισμένη προσπάθεια για μείωση του όγκου των απορριμμάτων μέσω της επεξεργασίας των υπολειμμάτων από το ΕΜΑΚ και την WAAT στο τέλος της ημέρας , απειλεί να εκθέσει άσχημα τον ΕΔΣΝΑ.
Εμείς θα επαναλάβουμε για άλλη μια φορά πως η τελική ΜΠΕ και η απόφαση έγκρισης περιβαλλοντικών όρων του ΚΔΑΥ της WATT είναι απολύτως σαφείς: θα δέχεται 50.000 τόνους/έτος, εκ των οποίων 35.100 τ/έτος ανάμικτα ανακυκλώσιμα υλικά συσκευασίας (μπλε κάδος) και 14.900 τ/έτος ΒΕΑΣ (βιομηχανικά - εμπορικά απόβλητα συσκευασίας).
Η απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ θα καταπέσει. Όμως μέχρι να γίνει αυτό καλά θα κάνει ο ΕΔΣΝΑ είναι να μην προχωρήσει στα επόμενα βήματα μετά την εκτίμηση από τα αποτελέσματα του “πιλοτικού προγράμματος” γιατί εκεί το πράγμα δεν θα μπορεί πλέον να μαζευτεί . 
το δελτίο τύπου του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ΕΔΩ  
Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου