Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 27 Μαρτίου 2019

Η κρίση των σκουπιδιών και τα σενάρια που παίζουν .




Ας κάνουμε μια υπόθεση εργασίας . Αμέσως μετά τις εκλογές ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος ανακοινώνει ότι θα γίνουν 2 νέοι ΧΥΤΥ στην Αττική (ένας ανατολικά και ένας δυτικά) συνολικής δυναμικότητας 400.000 τόνων και θα γίνουν και 2 νέες ΜΕΑ (μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων) συνολικής δυναμικότητας 240.000 .

Πόσα χρόνια θα χρειαστούν για να γίνουν αυτά τα νέα έργα; Το πιο αισιόδοξο σενάριο είναι 3 με 4 χρόνια .


Σε 3 με 4 χρόνια λοιπόν αν πάνε όλα καλά θα έχουμε 2 ΧΥΤΥ  που θα μπορούμε να στέλνουμε 400.000 υπολείμματα απορριμμάτων που θα έχουν προέλθει από τις ΜΕΑ που θα έχουμε φτιάξει ως τότε.

Και μέχρι τότε τι κάνουμε; Ο ΧΥΤΑ Φυλής ο οποίος δέχεται 1.800.000 τόνους και όχι 400.000 , άντε να αντέξει ως τον Μάρτιο του 2020.  Το ερώτημα είναι τι θα γίνει όταν γεμίσει ο ΧΥΤΑ την άνοιξη του 2020;

Οι μπούρδες που ακούγαμε όλα αυτά τα χρόνια πως τάχα το 2020 τα σκουπίδια θα έχουν μειωθεί κατά 50% ήταν μόνο για τους αφελείς. 

Τώρα  οι λομπίστες  νομίζουν  πως μετά τις εκλογές θα μπορέσουν να κάνουν  πιο εύκολα  την επέκταση στην Γ Φάση και έτσι θα συνεχιστεί το πάρτι για καμία δεκαριά χρόνια  ακόμα. Αλλά αυτή την φορά λογαριάζουν χωρίς τον ξενοδόχο και  δεν πρόκειται να τους περάσει.

Όμως ακόμα και αν τους περνούσε  (πάντα με την σύμφωνη γνώμη του κατεστημένου στον δήμο Φυλής όπως έγινε το 1991 και το 2004) και πάλι δεν θα προλάβουν να την κάνουν την Γ Φάση με αποτέλεσμα  να μείνουν εκατοντάδες χιλιάδες τόνοι σκουπιδιών στους δρόμους .

Τι μένει λοιπόν; Ίσως μένουν κάποιες «εσωτερικές επεκτάσεις» επάνω στα αποκατεστημένα κύτταρα   που θα δώσουν  λίγους μήνες ζωής στον ΧΥΤΑ  μέχρι να γίνει και η Γ Φάση που θέλει το λόμπι  και το ντόπιο κατεστημένο στην Φυλή.

Προκειμένου να μην υπάρξουν προβλήματα με την δημόσια υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων από τα σκουπίδια στους δρόμους , «θα κάνουν την καρδιά τους πέτρα» και θα επαναλάβουν το ίδιο κόλπο.

Αυτό είναι το πιθανότερο σενάριο για την αποφυγή της κρίσης το 2020. Επεκτάσεις και Γ Φάση υπό την απειλή μιας τεράστιας περιβαλλοντικής – υγειονομικής κρίσης. 

Βέβαια υπάρχουν και κάποιοι ακόμα πιο πονηροί που θα θελήσουν να αξιοποιήσουν την κρίση για να περάσουν τις μονάδες καύσης σύμμεικτων απορριμμάτων που αλλού; Στον ευρύτερο χώρο της ΟΕΔΑ Φυλής.

Οι κακές γλώσσες λένε πως ο Μελετίου θα επαναφέρει το σενάριο για μονάδα καύσης στο καμένο ΚΔΑΥ του Λαζόπουλου και ο Παππούς θα προτείνει άλλη μονάδα καύσης κάπου στην Φυλή. Σημείωση : όλα αυτά φυσικά αν ξαναβγούν δήμαρχοι .

Το ζήτημα είναι τι κάνουμε εμείς . Μπορούμε να τους κάψουμε το σενάριο ;

Και όμως μπορούμε! Αν τα καταφέρουμε να περιφρουρήσουμε την Γ Φάση,  τότε τα χέρια τους δέθηκαν και το σενάριο κάηκε ! θα υποχρεωθούν να αναζητήσουν λύσεις εκτός Φυλής με πληθυσμιακά και χωροταξικά κριτήρια.

Στο χέρι μας είναι να τα καταφέρουμε.



Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου