Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 9 Αυγούστου 2019

Όλη η αλήθεια για την χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής.


Υπάρχει «συντονισμένη προσπάθεια κινδυνολογίας και καταστροφολογίας» στις θέσεις που αναπαρήγαγαν κάποια συνδικαλιστικά όργανα και μερίδα των ΜΜΕ, «για την χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής … νομίζω ότι από πίσω κρύβονται σκοπιμότητες”
                                                                                                                                  Ρένα Δούρου


Επειδή γίνεται μεγάλη συζήτηση για την χωρητικότητα του ΧΥΤΑ Φυλής και ακούγονται διάφοροι προσβλητικοί χαρακτηρισμοί για «συντονισμένη προσπάθεια κινδυνολογίας και καταστροφολογίας» από άγνωστους συντονιστές , ας δούμε πως έχουν τα πράγματα .
Για να λέμε όλη την αλήθεια ο ΧΥΤΑ Φυλής αντιμετώπιζε πρόβλημα χωρητικότητας πριν τον Μάιο του 2014 δηλαδή πριν αναλάβει τα καθήκοντά της η Ρένα Δούρου.
Όταν ανέλαβε η κ. Δουρου,  υπήρχε μόνο το τελευταίο κύτταρο της Β Φάσης το οποίο όπως είναι φυσιολογικό γέμιζε με ταχύτατους ρυθμούς. Σημείωση : προσωπικά είχα αναρτήσει πολλές φορές εικόνες και video που έδειχναν  τους ρυθμούς με τους οποίους γέμιζε το κύτταρο και ζητούσα να παρθούν μέτρα  και να γίνουν   κάποιοι  νέοι ΧΥΤ με φαστ τρακ διαδικασίες. ΕΔΩ
Υπήρχαν ορισμένες περιπτώσεις που θα μπορούσαν να γίνουν εγκαταστάσεις τελικής διάθεσης σε χώρους που είχαν εγκριθεί με τον Ν.316403  χωρίς να περιμένουμε την ψήφιση του νέου ΠΕΣΔΑ . πχ Μαρκόπουλο.
Όμως το 2015 όταν ξεκίνησε η διαβούλευση για το νέο ΠΕΣΔΑ ο κ. Σταύρος Ιατρού ο οποίος εκείνη την εποχή παρουσιάζονταν ως  εντεταλμένος σύμβουλος για την αναθεώρηση του ΠΕΣΔΑ , δεν συμφωνούσε πως θα πρέπει να βιαστούμε για  να κάνουμε τις νέες εγκαταστάσεις και έριξε στο τραπέζι την ιδέα των ανενεργών λατομείων – μεταλλείων. Έχουμε έλεγε 154 χώρους  στην Αττική και δεν θα έχουμε κανένα πρόβλημα να βρούμε το που θα κάνουμε τους νέους ΧΥΤΥ.
Τελικά ο κ Ιατρού  «έπεισε» με τα ακλόνητα επιχειρήματά του και από το 2015 φτάσαμε στις αρχές του 2018 χωρίς να κάνουμε τίποτα παρά μόνο να συζητάμε την μεγάλη ιδέα του κ. Ιατρού με τα 154 Λατομεία. Σημείωση : Τα 154 λατομεία έγιναν τελικά 5 με  τα 4 από αυτά να είναι στην δυτική Αττική.
Το 2017 όταν η κατάσταση στον ΧΥΤΑ άρχιζε να ζορίζει πολύ έσκασε η ιδέα να γίνει ένα νέο κύτταρο στον χώρο που προβλέπονταν να κατασκευαστούν τα 2 εργοστάσια του κ. Σγουρού δηλαδή στα κύτταρα Β3 και Β6 . αριθ.απόφ. 38ης/11-09-2017.
Έλεγε τότε ο ΕΔΣΝΑ:  «Με δεδομένες τις απρόβλεπτες καθυστερήσεις που προέκυψαν από την αλλαγή του  ΠΕΣΔΑ Αττικής, ο οποίος έπρεπε να προσαρμοστεί στο νέο ΕΣΔΑ που ψηφίστηκε το  Δεκέμβριο του 2015, και την μείωση της χωρητικότητας λόγω σταθεροποίησης των  καθιζήσεων της Α ́ Φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής (ενεργό κύτταρο), αλλά και το γεγονός ότι δεν  μειώθηκε όπως αναμενόταν ο όγκος των απορριμμάτων που διατίθενται στον ΧΥΤΑ, δεν  υπάρχουν πλέον χρονικά περιθώρια για εναλλακτικές λύσεις και εκτιμάται ότι για λόγους  Δημόσιας Υγείας και λόγω των απρόβλεπτων καταστάσεων είναι αναγκαίο να αυξηθεί η  χωρητικότητα της Β ́ Φάσης του ΧΥΤΑ Φυλής του κυττάρου των 43 στεμμάτων από την  δυναμικότητα των 600.000-800.000 τόνων απορριμμάτων με ΝΕΟ ΕΡΓΟ δυναμικότητας  2.500.000 τόνων η 3.550.000 μ3 με μέθοδο «βαθιάς εκσκαφής», εξασφαλίζοντας σημαντικό επιπλέον χρόνο ζωής (περί τους 24 μήνες) στον ΧΥΤΑ Φυλής και στο κύτταρο Β3-Β6 , ο οποίος αναμένεται να πληρωθεί περί τα τέλη του 2019, ικανό χρονικό διάστημα  για να έχουν υλοποιηθεί σειρά από τα νέα έργα ΠΕΣΔΑ Αττικής.
Επισημαίνεται ότι ο ΧΥΤΑ  Φυλής είναι ο μοναδικός άδειοδοτημένος χώρος υποδοχής απορριμμάτων, αφού ο  προϋφιστάμενος ΠΕΣΔΑ δεν υλοποιήθηκε ως προς το σκέλος αυτό, και συνεπώς, μέχρι  την ολοκλήρωση των έργων που προβλέπονται στον νέο ΠΕΣΔΑ, η διάθεση των  απορριμμάτων εντός αυτού αποτελεί μονόδρομο». 
Φωνάζαμε τότε εμείς οι γραφικές Κασσάνδρες του ΔΥΤΙΚΟΥ ΜΕΤΩΠΟΥ ότι αυτά είναι ημίμετρα και ανοησίες αλλά δεν μας άκουγε κανείς.
Έτσι φτάσαμε τον Ιούνιο του 2018 όπου υπήρξε το πρόβλημα με την καθίζηση και το ρήγμα που παρατηρήθηκαν μετά την έντονη βροχόπτωση και  η Ε.Ε υποχρεώθηκε να πάρει και νέα απόφαση για επέκταση αυτή την φορά στην αποκατεστημένη Α Φάση . (το λεγόμενο πανωσήκωμα).

Σύμφωνα με τον ΕΔΣΝΑ :  «Ο χώρος αυτός έχει όγκο περί τους 1.500.000 κ.μ., εξασφαλίζοντας με τις παρούσες συνθήκες χρόνο ζωής περί τους οχτώ (8) μήνες. Τουτέστιν, ο ΧΥΤΑ Φυλής εκτιμάται ότι θα πληρωθεί εντός του 1ου τριμήνου του 2020».
Πάλι φωνάζαμε εμείς οι γραφικοί πως ο χώρος αυτός θα γεμίσει πριν το τέλος του 2019 και πάλι δεν μας άκουγε κανείς.
Έτσι φτάσαμε την 1η Αυγούστου του 2019 και η Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ αποφάσισε να γίνουν πάλι νέα έργα και νέο πανωσήκωμα πάνω στο πανωσήκωμα του 2018 για να χωρέσουν άλλα 700.000 κ.μ σκουπίδια.
Την ίδια ημέρα 1η Αυγούστου αποφασίστηκε από την Ε.Ε να ερευνηθεί η δυνατότητα να γίνουν νέα έργα εντός της ΟΕΔΑ Φυλής για να χωρέσουν άλλα 4 .000.000 κ.μ σκουπιδιών και να αντέξει ο ΧΥΤΑ ως και 3,5 χρόνια ακόμα προκειμένου  να μπορέσει ο κ. Πατούλης να εφαρμόσει άνετα και χωρίς πίεση χρόνου το δικό του σχέδιο .
Από το 2017 λοιπόν μέχρι σήμερα έχουν υλοποιηθεί  2 μεγάλες επεκτάσεις για να χωρέσουν 5.000.000 κμ . Αν δεν είχαν γίνει αυτές οι επεκτάσεις ο ΧΥΤΑ θα είχε γεμίσει ήδη από το 2017..
Κατά τα άλλα μας κοροϊδεύουν  κιόλα πως  λέγοντας  πως εμείς λέγαμε  ότι  «σε ένα εξάμηνο η Αττική θα γινόταν Νάπολη και τα σκουπίδια θα έκαναν παρέλαση στους δρόμους. Από τότε, έχουν περάσει δέκα εξάμηνα. Δεν ήρθε η καταστροφή».
Αν δεν είχαν γίνει οι τεράστιες επεκτάσεις του ΧΥΤΑ Φυλής,  στην  Αττική θα είχε προκληθεί  πολύ χειρότερη κατάσταση από την Νάπολη γιατί η Νάπολη έχει λιγότερο από ένα εκατομμύριο κατοίκους και όχι 5 εκατομμύρια (συν  τα εκατομμύρια των  τουριστών) .

Θωμ'ας του Εμμανουήλ Μπιζάς


 







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου