Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 3 Μαρτίου 2017

Η Ελλάδα ανήκει στις 18 πιο ευάλωτες χώρες απέναντι στην κλιματική αλλαγή


«Η χώρα μας ανήκει στις 18 πλέον ευάλωτες χώρες του πλανήτη στην κλιματική αλλαγή», ανέφερε η κα αναπληρώτρια καθηγήτρια Διεθνών Θεσμών του ΕΚΠΑ Εμμανουέλα Δούση, κατά την παρουσίαση του βιβλίου της «Κλιματική Αλλαγή».

Όπως είπε η Εμμανουέλα Δούση, λείπει η στοχευμένη ενημέρωση για τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής από τον Δημόσιο διάλογο, ενώ όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, «το πρόβλημα νομίζουμε ότι είναι μακριά αλλά είναι ήδη μπροστά μας».
Όπως είπε η συγγραφέας του βιβλίου, «η κλιματική αλλαγή απαιτεί γενναίες πολιτικές αποφάσεις, με αλλαγές στην ενέργεια, την οικονομία, αλλά και την καθημερινή μας ζωή», προτείνοντας μάλιστα την επιτακτική ανάγκη για τον «περιορισμό των ορυκτών καυσίμων, την επένδυση στις ΑΠΕ, αλλά και την αλλαγή του τρόπου παραγωγής και κατανάλωσης».
Κατά την παρουσίαση του βιβλίου «Κλιματική Αλλαγή» των εκδόσεων Παπαδόπουλος ο Σταύρος Δήμας, ο επί εξαετία Επίτροπος Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής της Ε.Ε., και αρχιτέκτονας της στρατηγικής της ΕΕ για την πολιτική 20-20-20, χαρακτήρισε την κλιματική αλλαγή ως ένα από τα μεγαλύτερα ζητήματα ασφάλειας που αντιμετωπίζει ο κόσμος.
Εξέφρασε επίσης την ελπίδα ότι οι ΗΠΑ δε θα λάβουν αρνητική θέση σε σχέση με την κλιματική αλλαγή. Παρ’ όλα αυτά, ανέφερε, ότι η πρόθεση του Τραμπ να ενισχύσει τον προϋπολογισμό για την ασφάλεια με περισσότερα από 50 δισεκατομμύρια ευρώ, θα τον οδηγήσει στην περικοπή κονδυλίων για τις πολιτικές σε σχέση με την προστασία του περιβάλλοντος.
Όπως ανέφερε ο Σταύρος Δήμας, «τόσο η οικονομία όσο και οι πολιτείες κινούνται προκειμένου να μην εγκαταλειφθεί καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής», ενώ δεν παρέλειψε να αναφέρει παραλειπόμενα από την Σύνοδο της Κοπεγχάγης.
«Πάλι ο κόσμος γυρίζει ανάποδα», ανέφερε ο πρώην υφυπουργός Εξωτερικών, περιβαλλοντολόγος Σπύρος Κουβέλης, σε σχέση με τις δηλώσεις του προέδρου των ΗΠΑ για αποχώρηση της χώρας από τη συμφωνία των Παρισίων, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο "ξύπνημα" της Κίνας.
Όπως είπε ο Σπύρος Κουβέλης, «εκεί που πιέζει η οικονομία, η πολιτική οφείλει να ακολουθήσει», προσθέτοντας ότι «η ΕΕ μπορεί να περνάει δύσκολα, αλλά θα παίξει πολύ σημαντικό ρόλο στις προσεχείς εξελίξεις, ενώ η Γαλλία ανεξάρτητα θα συνεχίσει να παίζει κυρίαρχο ρόλο».
Ως ένα εξαιρετικά χρήσιμο εγχειρίδιο για την κατανόηση του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής χαρακτήρισε το βιβλίο η συντονίστρια της εκδήλωσης και έγκριτη περιβαλλοντική συντάκτρια Κατερίνα Χριστοφιλίδου.

https://www.blogger.com/blogger.g?blogID=2299485209018165639#editor/target=post;postID=2991359085910379627

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου