Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 12 Μαρτίου 2017

Οι αγώνες των κινημάτων δεν ποινικοποιούνται: Το τμ. Οικολογίας του ΣΥΡΙΖΑ για τις Σκουριές και την δίκη των κατοίκων

«Καλούμε την κυβέρνηση να προβεί στην άμεση και οριστική διακοπή της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές - Να παύσει η δίωξη εκατοντάδων μελών του κινήματος»
Η πανελλαδική ολομέλεια του Τμήματος Οικολογίας, Περιβάλλοντος και Χωρικού σχεδιασμού της ΚΕ ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνεδρίαση της το Σάββατο 11-3-2017  κατέληξε μετά από συζήτηση στο παρακάτω ομόφωνο ψήφισμα:
«Το κίνημα ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική  και ενάντια στην «επένδυση» της EldoraldoGold / Ελληνικός Χρυσός ΑΕ στις Σκουριές αποτελεί έναν εμβληματικό αγώνα για όλους όσους υπερασπίζονται το περιβάλλον, την υγεία, τον οικολογικό μετασχηματισμό της παραγωγής και κατανάλωσης, την δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη.

Σήμερα, δύο χρόνια μετά την ανάληψη της διακυβέρνησης της χώρας από τον ΣΥΡΙΖΑ ερχόμαστε να επαναδιατυπώσουμε την αμετακίνητη θέση μας υπέρ του κινήματος ενάντια στην εξόρυξη χρυσού στην Χαλκιδική και υπέρ της αναγκαίας κοινωνικής, οικονομικής και περιβαλλοντικής ανασυγκρότησης της περιοχής με άξονα τον σεβασμό στο φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον.
Στην πολιτική της δίκαιης και βιώσιμης ανάπτυξης οι εξορύξεις με όποιο κόστος δεν είναι αποδεκτές.  Το μοντέλο των εξορύξεων, ως μοντέλο ανάπτυξης, για την ανάκαμψη της οικονομίας έχει αποδειχθεί σε τόσα μέρη του κόσμου μη  αποτελεσματικό. Οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ακραίας λιτότητας που αντιμετωπίζουν την εκμετάλλευση των φυσικών πόρων ως τρόπο εξαγωγής πλεονασμάτων έχουν δημιουργήσει μόνο περιβαλλοντικά, οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα. Οι ίδιες πολιτικές που προκάλεσαν την τεράστια ανεργία και τη ραγδαία πτώση των εισοδημάτων δεν μπορούν να δώσουν λύση στα περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα που επέφεραν.
Η αλλαγή στην διακυβέρνηση της χώρας τον Γενάρη 2015 καθώς και η αλλαγή στην ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας συνέβαλαν στο να έρθουν στο φως επαρκή στοιχεία ώστε να σταματήσει η καταστροφή της Β.Α. Χαλκιδικής. Τα πρόσφατα πορίσματα αποδεικνύουν το ανεφάρμοστο της μεθόδου flashsmelting (ακαριαία τήξη για ανάκτηση χρυσού από μείγμα συμπυκνωμάτων χαλκού και συμπυκνωμάτων αρσενοπυρίτη χωρίς κυάνωση), που αποτελεί ραχοκοκαλιά του επενδυτικού σχεδίου της εταιρείας και στόχο της σύμβασης. Έλεγχοι των επιθεωρητών περιβάλλοντος αναδεικνύουν σωρεία παραβάσεων, αποδίδονται υψηλότατα πρόστιμα, αναφορές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν καταλήγουν λόγω των νέων δεδομένων. Πρόσφατα. το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο επαναβεβαίωσε σε δεύτερο βαθμό ότι η «Ελληνικός Χρυσός», η εταιρεία που εκμεταλλεύεται τα μεταλλεία της Κασσάνδρας στη Χαλκιδική, οφείλει να επιστρέψει στο ελληνικό Δημόσιο 15,3 εκατ. ευρώ, που έλαβε ως παράνομη επιδότηση.
Το έγκλημα που έχει συντελεστεί όλα αυτά τα χρόνια στην Β.Α. Χαλκιδική πρέπει να ανακοπεί τώρα. Έχουμε ξεπεράσει προ πολλού την ανάγκη για την επιστημονική τεκμηρίωση της καταστροφής. Από δω και πέρα η κυβέρνηση οφείλει να υπερασπίσει το δημόσιο συμφέρον και να σταματήσει την εξόρυξη στις Σκουριές.
Την Δευτέρα 13 Μαρτίου 2017 αρχίζουν οι δίκες των κατοίκων που υπερασπίστηκαν το περιβάλλον, την υγεία τους, τον τόπο τους. Στην πραγματικότητα όμως δικάζονται γιατί τόλμησαν να αντιταχθούν στη μεταλλευτική δραστηριότητα και στα κερδοσκοπικά σχέδια των εταιρειών και των τότε κυβερνήσεων για τον τόπο και το μέλλον τους.
Οι αγώνες των κινημάτων δεν ποινικοποιούνται.
Καλούμε την κυβέρνηση να προβεί στην άμεση και οριστική διακοπή της επέκτασης της μεταλλευτικής δραστηριότητας στις Σκουριές.
Να παύσει η δίωξη εκατοντάδων μελών του κινήματος.»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου