Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017

Δεν φτάνει η διάγνωση χρειάζεται και η σωστή θεραπεία . (σχόλιο για τις επιστολές της Ρένας Δούρου και του κ. Πατούλη)



Σε επιστολή που απέστειλε προς όλους τους Δημάρχους της Αττικής, η Περιφερειάρχης Ρένα Δούρου  υπογραμμίζει ότι βασικός στόχος του νέου ΠΕΣΔΑ είναι να μπει τέλος στο πλήρως αποτυχημένο μοντέλο του μοναδικού χώρου διάθεσης μέσα από ανοικτές διαδικασίες κοινωνικής διαβούλευσης, τονίζοντας ότι «η βάση του νέου περιφερειακού σχεδίου δεν είναι πλέον ο χώρος διάθεσης στη Φυλή αλλά η αποκεντρωμένη διαχείριση, με δημόσιο χαρακτήρα και με διαλογή στην πηγή, ανακύκλωση, κ.α.».
Ότι το συγκεντρωτικό μοντέλο που στηρίζεται στην χωματερή της Φυλής είναι πλήρως αποτυχημένο είναι πλέον κοινή παραδοχή . Το θέμα είναι το πως θα αλλάξει το συγκεντρωτικό μοντέλο και το πώς θα κλείσει η Φυλή.

Η κ.  Δούρου λέει ότι κρίσιμος και κομβικός  είναι ο ρόλος των δήμων σε αυτή την διαδικασία, καθώς όπως αναφέρει «από απλοί συλλέκτες και μεταφορείς απορριμμάτων οι δήμοι αναλαμβάνουν ευθύνες σχεδιασμού δημοτικών δικτύων και υποδομών για τοπική διαχείριση».
Βεβαίως. Για να αλλάξει το μοντέλο της συγκεντρωτικής διαχείρισης πρέπει να αλλάξει και ο ρόλος των δήμων όμως αυτή η σωστή παραδοχή,  είναι λάθος  να συσχετίζεται με την υπόθεση του κλεισίματος της χωματερής της Φυλής .
Η χωματερή της Φυλής θα πρέπει να κλείσει ως στα τέλη του 2018 επειδή θα έχει γεμίσει και το τελευταίο κύτταρο ,  ανεξάρτητα από το αν θα έχει αλλάξει μέχρι τότε ο ρόλος των  δήμων και από το αν θα έχουμε προγράμματα διαλογής στην πηγή .
Όσο ο  ΕΔΣΝΑ   καθυστέρει να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την λειτουργία των νέων ΧΥΤΑ, τόσο πιο κοντά βρισκόμαστε στον κίνδυνο της κρίσης των σκουπιδιών και στο ενδεχόμενο και νέων  «επεκτάσεων» στην Φυλή.
Στην απάντηση του κ. Πατούλη προς την Ρένα Δούρου  επισημαίνεται πως «Ο ΧΥΤΑ Φυλής δεν θα σταματήσει τη λειτουργία του επειδή θα φτιαχτούν 10-15 Πράσινα Σημεία και 6-7 μονάδες διαχείρισης οργανικού κλάσματος και πρασίνων, ούτε επειδή θα μοιραστούν 200.000 κάδοι οικιακής κομποστοποίησης. Ούτε αν αντί για ένα μπλε κάδο, βάλουμε 4 κάδους διαφορετικών χρωμάτων».
Ο κ. Πατούλης εκτιμά πως  «θα χρειαστούν τουλάχιστον 8-15 έτη συστηματικών προσπαθειών, επικοινωνίας και καθημερινής προσπάθειας για να εκτρέψουν 30-40% των παραγόμενων στερεών αποβλήτων».
Καταλήγει λοιπόν στην άποψη πως « Όσοι είτε σκόπιμα, είτε από άγνοια, καλλιεργούν την άποψη ότι με τις παραπάνω δράσεις δρομολογείται το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής οδηγούν τουλάχιστον μισό εκατομμύριο κατοίκους σε μόνιμη ομηρία, το ΧΥΤΑ Φυλής σε διαρκείς επεκτάσεις και όλα τα συνδεόμενα και διαπλεκόμενα συμφέροντα σε συστηματική αναπαραγωγή».
Τι λύση δίνει όμως ο κ. Πατούλης; Ούτε αυτός λέει πως η Φυλή θα πρέπει να κλείσει μόλις γεμίσει και το τελευταίο κύτταρο. Αντίθετα λέει πως οι επεκτάσεις του ΧΥΤΑ θα είναι περίπου υποχρεωτικές γιατί δεν υπάρχουν έτοιμες υποδομές.
Λέει λοιπόν πως «Απαιτούνται μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων που θα υποδεχθούν το μεγάλο όγκο των απορριμμάτων και θα δώσουν τον απαιτούμενο χρόνο στην κοινωνία να αλλάξει συμπεριφορές και να υιοθετήσει την επαναχρησιμοποίηση, την ανακύκλωση και την ανάκτηση υλικών ως κανόνες και όχι ως εξαιρέσεις».
Την λύση λοιπόν θα την δώσουν οι μονάδες επεξεργασίας !  Τα σκουπιδοεργοστάσια θα επεξεργάζονται τον μεγάλο όγκο των σκουπιδιών για να δοθεί χρόνος στους πολίτες ..
Ας ξεπεράσουμε το γεγονός πως  εμείς διαφωνούμε με αυτήν την προσέγγιση και ας ξεπεράσουμε και το ότι  αυτή θα είναι η χαρά των σκουπιδοεργολάβων.
Το ερώτημα είναι : Μέχρι να γίνουν τα εργοστάσια που λέει ο κ. Πατούλης τι θα γίνει με την Φυλή; θα πρέπει να κλείσει η να επεκταθεί; Ο κ. Πατούλης  σκόπιμα δεν απαντά σε αυτό το ζήτημα,  γιατί είναι βέβαιο πως οι φίλοι του οι σκουπιδοεργολάβοι και οι τοπικοί άρχοντες στην Φυλή θέλουν την επέκταση και αυτό τους βολεύει όλους.
Εμείς κρατάμε την σωστή περιγραφή της εγκατάστασης στην επιστολή του κ. Πατούλη που λέει: «Από το 1965 μέχρι σήμερα, πάνω από 50 εκατομμύρια τόνοι σκουπιδιών θάβονται, στην αρχή με ανεξέλεγκτο τρόπο  και στη συνέχεια με υγειονομική ταφή στο ίδιο μέρος!  Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι πάνω από μισό εκατομμύριο άνθρωποι που κατοικούν στη Φυλή, την Πετρούπολη, τον Ασπρόπυργο, το Καματερό, τα Άνω Λιόσια, αλλά και το Ίλιον, το Χαϊδάρι και το Περιστέρι (και αναφέρονται μόνο οι πολύ κοντινοί δήμοι) επιβαρύνονται από τις περιβαλλοντικές, οικονομικές αλλά και ενδεχομένως υγειονομικές επιπτώσεις (προβλήματα αναπνευστικού, χρόνια έκθεση σε ρύπους, μη μετρήσιμες αλλά σίγουρα υπαρκτές επιπτώσεις) της αρχικά ανεξέλεγκτης και στην πορεία ελεγχόμενης διάθεσης στερεών αποβλήτων».

Υ.Γ διαβάζοντας  τις  επιστολές αναρωτιέμαι αν θα γινόταν ποτέ τόση κουβέντα για την Φυλή αν δεν υπήρχαν τα κινήματα όπως το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ και η ΠΡΩΣΥΝΑΤ που έδωσαν και συνεχίζουν να δίνουν  το αγώνα για το κλείσιμο της χωματερής.
Αν δεν υπήρχαν κάτι γραφικοί σαν την αφεντιά μου να γράφουν και να ξαναγράφουν για την Φυλή , να πιέζουν και να τσακώνονται ακόμα και με φίλους και συντρόφους..
Αν είχαμε διαλέξει και εμείς τον δρόμο της αφωνίας και της  στήριξης των «κεντρικών επιλογών» ποιος θα μιλούσε σήμερα για την Φυλή;  

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου