Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 15 Μαρτίου 2017

Με τα κινήματα …



Οι  μεγάλοι κίνδυνοι για τον  ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι ούτε το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης , ούτε η εξάντληση της τετραετίας.
Ο ΣΥΡΙΖΑ με την υπογραφή του μνημονίου έχασε το μισό του κόμμα και την μισή του κοινοβουλευτική ομάδα και όχι απλά επιβίωσε,  αλλά αμέσως μετά βγήκε και πιο ενισχυμένος στις εκλογές γιατί ο κόσμος απλά κατάλαβε τι έγινε.
Ο πραγματικός κίνδυνος για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι να  «χάσει την ψυχή του».
Πολλοί δεν αντιλαμβάνονται πως το κόμμα αυτό στην πραγματικότητα είναι μια σύνθεση ιδεολογικών ρευμάτων της αριστεράς και διάφορων κοινωνικών κινημάτων .

Όταν  ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε πλέον να αποτελεί  απλά  το άθροισμα κάποιων ρευμάτων της αριστεράς που πάλευαν για την κοινοβουλευτική τους επιβίωση και συνδέθηκε ιδεολογικά και πολιτικά με τα κοινωνικά κινήματα που ανέδειξε η οικονομική κρίση , τότε δημιουργήθηκε  εκείνη η τεράστια  δυναμική που τον ανέδειξε πρώτο κόμμα στην Ελληνική κοινωνία και τον οδήγησε στην κυβέρνηση.
Αν ο ΣΥΡΙΖΑ  επιχειρούσε τότε να κάνει μια πολιτική τύπου Μαυρογιαλούρου  λέγοντας ψηφίστε εμάς για να σας λύσουμε όλα τα προβλήματα , είναι βέβαιο πως θα έσπαγε τα μούτρα τους όπως τα έσπασαν και πολλοί άλλοι εκείνη την περίοδο της κρίσης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ ζήτησε από τους πολίτες να γίνουν οι ίδιοι οι φορείς της αλλαγής και να μην εξουσιοδοτήσουν εν λευκώ το κόμμα και την κυβέρνηση.  Οι πολίτες το εκτίμησαν αυτό και έδωσαν και ψήφο και στήριξη σε πολλά επίπεδα.
Σήμερα λοιπόν θα ήταν τραγωδία αν το κόμμα υιοθετούσε διαφορετικές λογικές του τύπου «τώρα εμείς έχουμε την ευθύνη και αφού μας ψήφισε ο λαός κυβερνάμε όπως θέλουμε».
Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι της σταυροπροσκυνήσεως και δεν αποδέχεται τις αλαζονικές  συμπεριφορές κυβερνητικών και αυτοδιοικητικών στελεχών.
Τα κινήματα των πολιτών που ήταν η ζωογόνος δύναμη του ΣΥΡΙΖΑ δεν βλέπουν (και καλά κάνουν και δεν βλέπουν) με καλό μάτι τον «κυβερνητισμό» του κόμματος.  
Δεν μπορεί π.χ οι χωρικές οργανώσεις του ΣΥΡΙΖΑ να μην  έχουν πλέον σχέσεις με κινήματα όπως το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ για την  χωματερή της Φυλής,  ή στις Σκουριές της Χαλκιδικής.
Οι σχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ με τα κινήματα δεν μπορεί να είναι ούτε τύπου ΚΚΕ (συμμετέχω σε ότι ελέγχω) ούτε ουδέτερη και βέβαια δεν μπορεί να είναι   εχθρική.
Αυτή θα είναι μια θανατηφόρα μετάλλαξη για το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ .

Υ.Γ  σε ότι με αφορά,  θα είμαι  πάντα στα κινήματα. Ας πούμε και στον ΣΥΡΙΖΑ των κινημάτων..

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου