Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 11 Σεπτεμβρίου 2019

Ο πολύ βρώμικος ρόλος των δημάρχων Άνω Λιοσίων και Φυλής.


Η ιστορία της χωματερής της Φυλής προσομοιάζει  με  τον μύθο  της  κόπρου του Αυγεία που καθάρισε ο Ηρακλής .
Ο μύθος της  κόπρου του Αυγεία (στην περίπτωσή μας η χωματερή) συμβόλιζε την διαφθορά και την φαυλοκρατία μια κοινωνίας και ενός σάπιου καθεστώτος εξουσίας που για πολλά χρόνια μαστίζει  ένα τόπο ώστε να δυσοσμεί φρικτά.

Αλλά ας δούμε τώρα την πραγματική ιστορία της χωματερής .
Ο Νίκος Παπαδήμας  στις 14/6/1991 , ο Δημήτρης Μπουραΐμης στις 26/7/2004 και ο Χρήστος Παππούς την 1/8/2019 με τις υπογραφές τους καταδίκασαν τον δήμο Φυλής και την δυτική Αθήνα- Αττική να είναι ο εσαεί σκουπιδότοπος της μισής Ελλάδας.
Βέβαια οι άνθρωποι δεν το έκαναν με το αζημίωτο. Πριν 28 χρόνια στις 11/6/1991 η  ΤΕΔΚΝΑ με το υπ΄αρ. 370/11-6-91 ψήφισμα της με αντικείμενο το πρόβλημα διάθεσης των απορριμμάτων στο Νομό Αττικής κάλεσε τα δημοτικά και τα κοινοτικά συμβούλια της εποχής να πάρουν αποφάσεις αύξησης της εισφοράς τους προς τον ΕΣΔΚΝΑ ίσης με το 1,5 των τακτικών εσόδων τους προκειμένου το ποσό αυτό να διατίθεται κάθε χρόνο για την οικονομική ενίσχυση των ΟΤΑ των περιοχών που οχλούνται από την ύπαρξη της χωματερής .
 Αυτό ήταν !  Με αυτό  το απλό κόλπο (και με τα δικά μας τα λεφτά) ,  οι δήμαρχοι της Αττικής κατάφεραν να "πείσουν" τους τοπικούς άρχοντες του δήμου Άνω Λιοσίων  να δεχτούν τα σκουπίδια της όλης Αττικής.  Παράλληλα σκαρφίστικαν και ένα παραμύθι για τους ιθαγενείς πως η χωματερή θα κλείσει  σε 3,5 χρόνια.
Τότε ήταν σαν να άνοιξε ο ουρανός και να έβρεξε λεφτά στα Άνω Λιόσια.  Φυσικά ο κ. Παπαδήμας, αξιοποιώντας τα λεφτά της εξαγοράς  επανεκλέχθηκε θριαμβευτικά στις επόμενες δημοτικές εκλογές . Η τοπική κοινωνία εκείνα τα χρόνια μιλούσε με θαυμασμό για την καπατσοσύνη του κ. Παπαδήμα που διόριζε χιλιάδες υπαλλήλους στον δήμο και έστηνε κάτι απίθανες δημοτικές επιχειρήσεις που αργότερα χρεοκόπησαν τον δήμο. 
Ακόμα και σήμερα οι δημοτικοί άρχοντες στην Φυλή μιλούν με θαυμασμό για το "έργο" του κ. Παπαδήμα και για τα μεγάλα ποσοστά που έπαιρνε στις εκλογές.
Εννοείται πως η υπόσχεση για τα 3,5 χρόνια ξεχάστηκε αλλά πλέον είχε μπει το νερό στο αυλάκι και η τοπική κοινωνία είχε εκμαυλιστεί για τα καλά,  οπότε η αθέτηση των υποσχέσεων για το κλείσιμο της χωματερής δεν ενοχλούσε κανένα.
Κάπως έτσι πέρασαν 13 χρόνια και η χωματερή των Άνω Λιοσίων γέμισε.
Τότε οι φωστήρες του ΕΔΣΝΑ «έπεισαν»  τον  κ. Μπουραΐμη  (δήμαρχο Φυλής ) να παραχωρήσει έκταση του δήμου Φυλής  για 20 χρόνια  για να γίνει νέα χωματερή δίπλα στην παλιά χωματερή των Λιοσίων , στα διοικητικά όρια του δήμου Φυλής  .
 Φυσικά ο κ. Μπουραίμης που είχε ζηλέψει την δόξα και κυρίως το χρήμα που διαχειρίστηκε ο κ. Παπαδήμας ,  στις 26/7/04 παραχώρησε την έκταση χωρίς καμία αντίρρηση με μια απλή απόφαση του δημ. Συμβουλίου . Πολλές οικογένειες "ντόπιων" εκείνη την εποχή  ήξεραν πως θα τα οικονομήσουν πουλώντας οικόπεδα μέσα στα σκουπίδια σε τιμές Κολωνακίου και φυσικά στήριξαν το ξεπούλημα του κ. Μπουραιμη .
Πέρασαν άλλα 15 χρόνια και γέμισε και η νέα χωματερή και τότε ήρθε η σειρά του  του κ. Παππού να βάλει την υπογραφή του  για να γίνει νέα χωματερή στην Φυλή.
Αυτός ακόμα ποιο αδίστακτος συμφώνησε να γίνει νέα χωματερή χωρίς να ρωτήσει καν το δημοτικό συμβούλιο ! Πήγε στα μουλωχτά μαζί με τον κ. Μπουραίμη  την 1η Αυγούστου το μεσημέρι στα γραφεία του ΕΔΣΝΑ και υπέγραψαν να γίνει και νέα χωματερή μετά από πρόταση της Ρένας Δούρου και με  την σύμφωνη γνώμη του κ. Πατούλη.  
Για χάρη του κ. Παππού η κυβέρνηση της Ν.Δ ψήφισε και τροπολογία με την διαδικασία του κατ επείγοντος προκειμένου να τα κάνει τα αντισταθμιστικά ότι θέλει χωρίς να δίνει λογαριασμό πουθενά!
Μάθετε τώρα τι ποσά εισέπραξαν οι 3 σκουπιδοφύλακες από τα αντισταθμιστικά . Ο Δήμος Άνω Λιοσίων από το 1993 έως το 2001 εισέπραξε ως αντισταθμιστικά 51.150.903.958 δις  δραχμές !!!! και από το 2002 έως σήμερα ο ενιαίος Δήμος Φυλής  πάνω από 630.000.000 ευρώ !
Με αυτά τα λεφτά η Αττική θα μπορούσε να έχει υπερσύγχρονες εγκαταστάσεις διαχείρισης απορριμμάτων και σε τοπικό και σε κεντρικό επίπεδο αλλά  ο ΕΔΣΝΑ προτίμησε να μπουκώνει με λεφτά τους δημοτικούς άρχοντες  και να αφήσει την Αττική χωρίς εγκαταστάσεις . 
Η λύση της Φυλής βόλευε και τους αδίστακτους του ΕΔΣΝΑ κυρίως όμως βόλευε τον εργολάβο που λυμαίνεται τον ΕΔΣΝΑ όλα αυτά τα χρόνια.
Βεβαίως αν δεν ήθελαν οι κυβερνήσεις και οι περιφερειάρχες ,  οι άθλιοι δήμαρχοι  δεν θα μπορούσαν από μόνοι τους να αποφασίσουν να γίνουν εδώ οι χωματερές.
Όμως και αν στα Άνω Λιόσια και στην Φυλή υπήρχαν κανονικοί δήμαρχοι που να προστατεύουν το περιβάλλον και την ζωή των κατοίκων και όχι κάποιοι άθλιοι , είναι βέβαιο πως η χωματερή θα είχε κλείσει.
Καμιά κυβέρνηση δεν θα μπορούσε να επιβάλει με το έτσι θέλω  σε εκατοντάδες χιλιάδες κατοίκους να ζουν δίπλα σε μια χωματερή για 30 χρόνια.
Αυτή είναι η αληθινή ιστορία με τους 3 άθλιους δημάρχους που για τα εκατομμύρια των αντισταθμιστικών   κατέστρεψαν μια εξαιρετική περιοχή και την έκαναν σκουπιδότοπο.
Αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε ποτέ πως οι λαοί έχουν τους ηγέτες που τους αξίζουν. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου