Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 19 Σεπτεμβρίου 2019

Η ανηφόρα. ( αφιερωμένο στην φίλη μου την Laure Vermeersch )


 Η Ελληνική Μυθολογία με τον μύθο του Σίσυφου δεν  πραγματεύεται ένα μύθο με αποθαρρυντικό μήνυμα για τον ανθρώπινο κόπο.  Ο μύθος του Σίσυφου δεν συμβολίζει τη ματαιότητα των προσπαθειών ενός  ανθρώπου σε ατομική βάση αλλά συμβολίζει  την συλλογική προσπάθεια των κοινωνιών που αγωνίζονται.

Ο Σίσυφος λοιπόν ήταν ένας «παράλογος ήρωας» που έγινε περισσότερο  γνωστός για το μαρτύριο του να ανεβάζει την πέτρα,  παρά για τα πάθη του.

 Η περιφρόνησή του Σίσυφου για τους θεούς , το μίσος του  για τον θάνατο και το πάθος του για την ζωή,  του στοίχησαν το τρομερό μαρτύριο με την πέτρα. Το έγκλημα του   Σίσυφου ήταν ότι τα   κατάφερε να ξεγελάσει και να  αλυσοδέσει τον θάνατο .

Οι θεοί τον καταδίκασαν να δίνει όλο του το είναι χωρίς ανταμοιβή. Οι θεοί που τον τιμώρησαν,  είχαν σκεφτεί πως η πιο φοβερή τιμωρία είναι να κουράζεσαι χωρίς ελπίδα και χωρίς όφελος.

Ο αγώνας του Σίσυφου ήταν συγκλονιστικός . Έδινε ότι δυνάμεις είχε και δεν είχε,  για να τα καταφέρει να ανεβάσει τον βράχο και λίγο πριν φτάσει στην κορυφή,  έχανε τις δυνάμεις του και έβλεπε τον βράχο να κατηφορίζει στην πεδιάδα που συμβολίζει  τον «χαμηλό κόσμο».

Ήξερε πως θα πρέπει να κατέβει ξανά κάτω,  να ξαναβρεί τον βράχο και να προσπαθήσει και πάλι να τον ανεβάσει.

Ο Σίσυφος συμβολίζει την ανώτερη πίστη που αρνιέται τους θεούς και πεισματικά ανυψώνει τον βράχο. Ο ίδιος κρίνει πως όλα είναι καλά και τίποτα δεν του φαίνεται μάταιο. 

 Ευτυχία δεν είναι μόνο η επίτευξη του στόχου που παλεύουμε με πολλές προσωπικές θυσίες .

Ο αγώνας να ανεβάσεις τον «βράχο στη κορυφή» περιφρονώντας τους «θεούς» αλλά και τους «θεοφοβούμενους  θνητούς» που σε κοιτούν χωρίς να τολμούν να σε βοηθήσουν για να μην έχουν και αυτοί την ίδια μοίρα με εσένα , μπορεί να σου δώσει τεράστια δύναμη και ευτυχία.  

Να σε κάνει  τόσο δυνατό ώστε  να αντέχεις  να φτάνεις κοντά σε αυτό που θες ,  να χάνεις και να ξαναγυρνάς πίσω , αλλά να μην το βάζεις κάτω μέχρι το τέλος της ζωής σου. Μέσα σου θα είσαι σίγουρος πως η ζωή σου  δεν θα είναι μάταιη και κενή και αυτό από μόνο του είναι μια τεράστια υπόθεση. 

Υ.Γ  Σύμφωνα με τον Όμηρο  ο Σίσυφος  ήταν ο πιο ήσυχος και ο συνετότερος μεταξύ των θνητών..  

Η Laure Vermeersch είναι μια Γαλλίδα φίλη μου που προσπαθεί και αυτή να  καταλάβει για ποιον λόγο κάποιοι άνθρωποι που έχει γνωρίσει στην Ελλάδα και ασχολούνται τόσα χρόνια με το έγκλημα της Φυλής , επιμένουν  να κουβαλούν  αυτόν τον βράχο .

 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς . 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου