Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου 2019

Άθλια συμπαιγνία κυβέρνησης - Περιφέρειας θέτει σε κίνδυνο τη Δυτική Αττική

Στο χάρτη αποτυπώνεται ο νέος χώρος όπου θα γίνει η χωματερή

Οι αποκαλύψεις του «Ριζοσπάστη» τη βδομάδα που πέρασε έφεραν στο φως όλο το σχέδιο που καταδικάζει τους κατοίκους της περιοχής και τα παιδιά τους να ζουν δίπλα στο θάνατο και την υποβάθμιση
Τα άθλια και επικίνδυνα παιχνίδια της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, σε βάρος της ζωής των κατοίκων της Δυτικής Αττικής και του περιβάλλοντος του Λεκανοπεδίου, αποκάλυψε τη βδομάδα που πέρασε ο «Ριζοσπάστης», σε κάθε τους λεπτομέρεια.
Η νέα χωματερή - βόμβα που έχει αποφασίσει να κατασκευάσει στη Φυλή η διοίκηση του Ενιαίου Διαβαθμιδικού Συνδέσμου Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), πρόεδρος του οποίου είναι ο εκάστοτε περιφερειάρχης Αττικής, φτιάχνεται για να δεχτεί 4 εκατομμύρια κυβικά μέτρα σκουπιδιών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να παρατείνεται η λειτουργία της χωματερής για τα επόμενα τουλάχιστον 3,5 χρόνια.
Αυτό που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι πως αυτή η χωματερή θα είναι σε μία εντελώς νέα θέση! Πρόκειται για έναν νέο χώρο στη θέση Σκαλιστήρι, που βρίσκεται πιο κοντά στον οικιστικό ιστό των Ανω Λιοσίων και συγκεκριμένα στο συγκρότημα εργατικών κατοικιών «Γεννηματά 2». Αυτό αποτυπώνεται και στο χάρτη που δημοσιεύουμε στη σελίδα. Μπορεί λοιπόν να «βαφτίζουν» αυτήν την απόφαση ως «επέκταση της χωματερής», ωστόσο αποκαλύπτεται πως η πραγματικότητα είναι διαφορετική.
Αυτή η απόφαση έρχεται μόλις τέσσερις μέρες πριν από τη λήξη της θητείας της Ρένας Δούρου, κάτι που από μόνο του παραπέμπει σε παρασκηνιακή συμφωνία με τον διάδοχό της, Γιώργο Πατούλη. Δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ συμφώνησαν όχι μόνο στη διατήρηση της χωματερής στη Φυλή, αλλά και στη δημιουργία και νέας, που βαφτίζουν «επέκταση» της σημερινής.

Την Τρίτη 27 Αυγούστουδημοσιεύτηκε στην Επίσημη Εφημερίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης η προκήρυξη της σύμβασης για έργο συνολικού ύψους 48 εκατομμυρίων ευρώ, με τον παραπλανητικό τίτλο: «Μελέτη - κατασκευή έργων, για την Α' φάση αποκατάστασης της ΟΕΔΑ (Οργανωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Απορριμμάτων) Δυτικής Αττικής και μεταβατικής διαχείρισης αποβλήτων». Ο χώρος στον οποίο θα γίνει αυτό, όπως ακριβώς προσδιορίζεται, είναι: «ΟΕΔΑ που βρίσκεται στη θέση Σκαλιστήρι του δήμου Φυλής».
Εκεί δηλαδή που εδώ και δεκαετίες κυβερνήσεις και περιφερειακές και δημοτικές αρχές έχουν καταδικάσει δεκάδες χιλιάδες εργατικές - λαϊκές οικογένειες να ζουν «αγκαλιά» με τα σκουπίδια και τον καρκίνο, αποφασίζουν τώρα όχι απλά την επέκταση της λειτουργίας της χωματερής, αλλά τη δημιουργία μιας νέας χωματερής που θα λειτουργεί για πολλά χρόνια ακόμα!
Δεν βάζουν μπουρλότο μόνο στο Θριάσιο και τη Δυτική Αττική, αλλά συμπαρασύρουν και άλλες περιοχές του Λεκανοπεδίου, αφού, επικαλούμενοι τα προβλήματα στη διαχείριση απορριμμάτων, θα προχωρήσουν και άλλους σχεδιασμούς για νέους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων, όπως για παράδειγμα στο Γραμματικό.
Τα βήματα της μεθόδευσης
Είναι προφανές ότι ο σχεδιασμός τους προβλέπει η Δυτική Αθήνα και το Θριάσιο να βιώνουν ακόμα μεγαλύτερη επιβάρυνση, με επέκταση της χωματερής, με εργοστάσια επεξεργασίας απορριμμάτων, με παραγωγή καύσιμων αποβλήτων κυρίως για τσιμεντοβιομηχανίες. Πρόκειται για μια περιοχή όπου συγκεντρώνονται βιομηχανίες, δεκάδες μονάδες διαχείρισης επικίνδυνων και μη αποβλήτων, οικιστικές ζώνες και ήδη αντιμετωπίζει δραματική επιβάρυνση.

Ταυτόχρονα, ανοίγει ο δρόμος και για νέες χωματερές, σε άλλα μέρη της Δυτικής Αθήνας, με την ενεργοποίηση του νόμου που δίνει ακόμα και τα ανενεργά λατομεία στη διαχείριση των απορριμμάτων, παράλληλα με την επικείμενη λειτουργία του ΧΥΤΑ Γραμματικού. Στον τομέα διαχείρισης των απορριμμάτων προβλέπεται ένας τρελός χορός εκατομμυρίων για τους επιχειρηματικούς ομίλους, για τους περιβόητους επενδυτές, που θα θησαυρίσουν.
Αλλωστε, θυμίζουμε ότι, σύμφωνα με πληροφορίες, σε «εμπιστευτικό έγγραφο» της διοίκησης της Περιφέρειας προς τον νέο περιφερειάρχη, Γ. Πατούλη, γινόταν αναφορά και στις λεγόμενες «Μεσοπρόθεσμες λύσεις», που χαρακτηρίζονται στο έγγραφο και «οριστικές», που δεν είναι άλλες, σύμφωνα με το αντιλαϊκό Περιφερειακό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων (ΠΕΣΔΑ), από:
-- Τους χώρους που κρίθηκαν προ 16ετίας καταρχήν «κατάλληλοι» με σχετική διάταξη νόμου (άρθ. 33, Ν. 3164/2003)
-- Ανενεργά λατομεία.
Και στις δύο πιο πάνω περιπτώσεις περιλαμβάνονται το πρώην λατομείο «Μουσαμά» στη «Ζώνη Α' Απολύτου Προστασίας του Ορους Αιγάλεω» και το πρώην λατομείο «Κυριακού», ήδη αποκατεστημένο κατά μεγάλο μέρος του.
Αυτά για τα οποία, δηλαδή, προεκλογικά ο Γιάννης Πρωτούληςαποκάλυπτε σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ και για τα οποία τότε η Ρένα Δούρου αναρωτιόταν τάχα «τι είναι αυτό;». Τέτοια υποκρισία και τέτοια ψέματα...
Και τα λατομεία
Πριν στεγνώσει το μελάνι των πρώτων αποκαλύψεων του «Ριζοσπάστη» ήρθαν δύο ακόμα στοιχεία που αποκάλυψαν όλο το ψηφιδωτό σε ένα απίθανο αλισβερίσι ανάμεσα σε κυβέρνηση, παρατάξεις ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ και δήμο Φυλής.
Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 30 Αυγούστου, στη συνεδρίαση του ΕΔΣΝΑ αναμενόταν να επικυρωθεί η προκήρυξη του διαγωνισμού για την κατασκευή της νέας χωματερής στη Φυλή. Ομως, στην ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης περιλαμβάνεται και θέμα για την «αποκατάσταση λατομικών χώρων», διαδικασία που συνδέεται με την αξιοποίηση ανενεργών λατομείων ως χωματερών! Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με εισήγηση του ΕΔΣΝΑ, πρόκειται για τα εξής έξι ανενεργά λατομεία: «Μουσαμά» στην Πετρούπολη, «Μελετάνι» στη Μάνδρα«Κυριακού» στο ΚορωπίΤΙΤΑΝ στη Μάνδρα, Σταμέλου στα Μέγαρα και Μαυρινόρα («Ιντερμπετόν»). Αλλωστε, οι όροι του διαγωνισμού για τη νέα χωματερή, ως «ενδιάμεση λύση» ταφής απορριμμάτων, δίνουν το «ελεύθερο» στην ανάδοχο εταιρεία να αξιοποιήσει κι άλλους χώρους πέρα από την έκταση που της διατίθεται στη θέση Σκαλιστήρι στη Φυλή.
Και δεν είναι μόνο αυτό. Την Τετάρτη 28 Αυγούστου η κυβέρνηση έβαλε σε άσχετο νομοσχέδιο διάταξη που αφορά τα ανταποδοτικά οφέλη από τη λειτουργία της χωματερής για το δήμο Φυλής, με την οποία καταργεί και τα τελευταία προσχήματα σχετικά με τη διαχείριση, από την εκάστοτε δημοτική αρχή της Φυλής, των δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ το χρόνο, που εισπράττει ως «αντισταθμιστικό όφελος» (τη μερίδα του λέοντος από τα συνολικά 39.470.000 ευρώ) για τη λειτουργία των εγκαταστάσεων της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στη Φυλή.
Τόσο φαίνεται πως αποφάσισαν οι δημοτικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι των αστικών κομμάτων στο ΔΣ του ΕΔΣΝΑ, ότι αξίζει η ζωή των θυμάτων, της χωματερής κυρίως, και η δραματική υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των υπόλοιπων κατοίκων των Ανω Λιοσίων και της ευρύτερης περιοχής του Θριάσιου και της Δυτ. Αθήνας, μαζί και των εργαζομένων σε αυτή.
Συγκεκριμένα, με τη διάταξη (άρθρο 13 στο νομοσχέδιο) ορίζεται, σύμφωνα με την Αιτιολογική Εκθεση, ότι τα πιο πάνω «αντισταθμιστικά» ποσά «δύνανται να διατίθενται από τους δήμους για την κάλυψη οποιασδήποτε δαπάνης...», με την υποκριτική παραίνεση «...κατά προτεραιότητα όμως σχετιζόμενης με την περιβαλλοντική αντιστάθμιση από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων».
Θα ρωτήσει, και δικαιολογημένα, κανείς: Και ποιο είναι το γραμμάτιο που εξοφλεί με αυτήν τη διάταξη η κυβέρνηση της ΝΔ προς τη δημοτική αρχή της Φυλής; Μα δεν είναι άλλο από τη λήψη της ομόφωνης απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής του ΕΔΣΝΑ για τη δημιουργία και του 3ου «ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής» μέσα στην ΟΕΔΑ Φυλής.

ΠΗΓΗ: https://www.rizospastis.gr/page.do?publDate=31/8/2019&id=17641&pageNo=9

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου