Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 12 Σεπτεμβρίου 2019

Η ΠΟΕ-ΟΤΑ μπορεί ( και πάλι) να τους σταματήσει!




Από τα τέλη του 2010 η ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε επισημάνει πως το συγκεντρωτικό μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων στην Αττική είναι παρωχημένο και αναποτελεσματικό . Ήταν η περίοδος που ο κ. Γ. Σγουρός προωθούσε το σχέδιο για τις 4 μονάδες επεξεργασίας με ΣΔΙΤ στην Αττική (οι δύο από τις 4 μονάδες προβλεπόταν να γίνουν στην ΟΕΔΑ Φυλής) .
Η  ΠΟΕ-ΟΤΑ είχε τον πιο αποφασιστικό ρόλο στην ακύρωση του διαγωνισμού για τις 4 ΜΕΑ. Κατάφερε με τις μαχητικές της κινητοποιήσεις να «παγώσει» τις διαγωνιστικές διαδικασίες ως το 2014 που ο διαγωνισμός ακυρώθηκε οριστικά μετά την εκλογική ήττα του κ.  Σγουρού και την ανάληψη της προεδρίας του ΕΔΣΝΑ από την Ρένα Δούρου.

 Για την ιστορία το σωματείο των εργαζομένων του ΕΔΣΝΑ εκείνη την περίοδο ήταν υπέρ του σχεδίου Σγουρού για τις 4 ΜΕΑ με ΣΔΙΤ και έπαιζε ξεκάθαρα απεργοσπαστικό ρόλο. Σημείωση: πρόεδρος του σωματείου τότε ήταν ο Γιώργος Ζαχαρόπουλος ο οποίος είχε καταγγελθεί από την ΠΟΕ – ΟΤΑ ως «εφιάλτης του κλάδου» και πως «εξυπηρετεί εργολαβικά συμφέροντα».
Σήμερα οι επισημάνσεις και οι προβλέψεις της ΠΟΕ ΟΤΑ δικαιώνονται απολύτως . Το παρωχημένο συγκεντρωτικό μοντέλο με βάση την Φυλή απέτυχε παταγωδώς και οδήγησε σε κρίση.
Η ΠΟΕ -ΟΤΑ δέκα χρόνια μετά ζητά και πάλι:
          Καμιά επέκταση του Ε.Μ.Α.Κ. και του Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής.
          Να κλείσει άμεσα ο Χ.Υ.Τ.Α. Φυλής. Να αποκατασταθούν ο χώρος και η ευρύτερη περιοχή, να φύγει ο αποτεφρωτήρας και να μετεγκατασταθεί σε ασφαλή θέση, να απαγορευτεί κάθε νέα δραστηριότητα διαχείρισης αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή ή η επέκταση της υφιστάμενης, να προχωρήσει η ολοκληρωμένη επιδημιολογική μελέτη χωρίς άλλες καθυστερήσεις.
          -Να μπει τέρμα στην ιδιωτικοποίηση της λειτουργίας του συνόλου σχεδόν των εγκαταστάσεων του Ε.Δ.Σ.Ν.Α. Να καταργηθεί κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα στον τομέα των απορριμμάτων.
          Όχι στην καύση των απορριμμάτων με την πολυδάπανη μετατροπή τους σε καύσιμη ύλη.
          Όχι στη μετατόπιση των βαρών στις πλάτες των Δημοτών.
          Να διασφαλιστούν απόλυτα όλοι οι εργαζόμενοι, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα. Να τηρούνται και να ενισχυθούν τα μέτρα ασφάλειας. Όχι άλλα εργατικά εγκλήματα σε βάρος των εργαζομένων.
          Να δημοσιοποιηθούν από την (πρώην) Περιφερειάρχη Αττικής κα Ρένα Δούρου και το Δήμαρχο Φυλής κ. Χρήστο Παππού τα ευρήματα των μελετών για την ρυπαντική επιβάρυνση της περιοχής και τις επιπτώσεις σε κατοίκους και εργαζόμενους που εργάζονται ή επισκέπτονται την χωματερή Φυλής.

Η ΠΟΕ -ΟΤΑ τώρα θα πρέπει να παίξει ένα τριπλό ρόλο .
1) Να ηγηθεί ενός κινήματος εργαζομένων που δεν ανήκουν μόνο στους ΟΤΑ αλλά και σε άλλους κλάδους όπως της εκπαίδευσης και της υγείας για να σταματήσει το περιβαλλοντικό έγκλημα στην Φυλή.

2)Να αποτρέψει κάθε απόπειρα  για νέες μονάδες ολοκληρωμένης διαχείρισης (καύσης) και στην Φυλή και σε όλη της Επικράτεια . 

3) Να οργανώσει  η ίδια η ΠΟΕ -ΟΤΑ ένα  μαζικό   κίνημα  εργαζομένων στους ΟΤΑ  για την αποκεντρωμένη διαχείριση των απορριμμάτων με έμφαση στην διαλογή στην πηγή και με δημόσιο χαρακτήρα. Οι υπηρεσίες καθαριότητας των ΟΤΑ (διοικητικό και εργατοτεχνικό προσωπικό ) έχουν τεράστια εμπειρία και μπορούν να σηκώσουν αυτό το βάρος. 

Η νέα χωματερή στην Φυλή , η αύξηση της δυναμικότητας του ΕΜΑΚ και η ανάπτυξη νέων μονάδων ολοκληρωμένης επεξεργασίας απορριμμάτων , είναι το άνοιγμα της πόρτας για την πλήρη ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών καθαριότητας των ΟΤΑ. 

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου