Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 23 Σεπτεμβρίου 2019

Να βρεθεί ένας Τσακαλώτος να κάνει αυτοκριτική και για τα σκουπίδια.



Χωματερή και δυτική Αθήνα – Αττική
Το ότι η χωματερή της Φυλής δεν είναι τοπικό πρόβλημα το ξέρουν και οι πέτρες. Η μόλυνση της ατμόσφαιρας , των εδαφών και του υδροφόρου ορίζοντα φτάνει σε απόσταση πολλών χιλιομέτρων.
Σύμφωνα με τους επιστήμονες οι έντονες οσμές που φτάνουν στους γύρω δήμους,  μπορούν να προκαλέσουν ανορεξία , χαμηλή κατανάλωση νερού, εξασθένιση της αναπνοής, ναυτία και νοητική αναστάτωση . Μπορούν ακόμα να επηρεάσουν  την ποιότητα ζωής και την εικόνα μιας περιοχής ακόμα και τις  διαπροσωπικές σχέσεις.  Μπορούν επίσης  να  αποθαρρύνουν τις επενδύσεις κεφαλαίων προκαλώντας χαμηλό κοινωνικοοικονομικό επίπεδο και αναχαίτιση της ανάπτυξης.
Η αύξηση του χρόνου έκθεσης σε οσμές προκαλεί μεγαλύτερη όχληση, περισσότερο άγχος, και χαμηλότερη ποιότητα ζωής.

Αν ζούσαμε σε μια κανονική χώρα όλα αυτά τα στοιχεία θα είχαν μετρηθεί και θα είχαν αναλυθεί.
Όμως βρισκόμαστε σε ένα τόπο που ακόμα και οι επίσημες αρχές (υπουργοί και περιφερειάρχες) κουκουλώνουν σκάνδαλα απόκρυψης περιβαλλοντικών πληροφοριών όπως με την περίπτωση του δήμαρχου Φυλής.
Δεν υπάρχει καμιά αμφιβολία λοιπόν πως η χωματερή  της Φυλής επηρεάζει άμεσα την ζωή των ανθρώπων που ζουν στην ευρύτερη περιοχή. (από τον Ασπρόπυργο ως το Χαϊδάρι).
Δεν είναι τυχαίο άλλωστε πως το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής υπάρχει σε όλα τα προγράμματα των δημοτικών παρατάξεων της περιοχής.
Το λογικό και το παράδοξο
Το λογικό θα ήταν η απόφαση της Ρένας Δούρου (μετά τις εκλογές) να γίνει ΝΕΑ χωματερή στην Φυλή,  να προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις στην ευρύτερη περιοχή της Φυλής και της δυτικής Αθήνας.
Όμως μέχρι στιγμής οι αντιδράσεις είναι περιορισμένες. Το ΔΥΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ κινείται ενεργά εδώ και καιρό , το ΚΚΕ και κάποιες συλλογικότητες κυρίως στην Πετρούπολη όπως η ένωση γονέων,  το Μουσαμά στοπ και κάποιες δυνάμεις της εξωκοινοβουλευτικής αριστεράς . Ιδιαίτερης μνείας αξίζει η κινητικότητα της Ο.Μ Πετρούπολης του ΣΥΡΙΖΑ και της δημοτικής παράταξης γιατί ξεχωρίζουν σαν την μύγα μες στο γάλα σε σχέση με τις άλλες Ο.Μ του ΣΥΡΙΖΑ και τις δημοτικές παρατάξεις.
Όμως υπάρχουν δυο  λόγοι εξηγούν  αυτό που συμβαίνει εδώ στα δυτικά.
1.      Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μεγαλύτερη πολιτική δύναμη στην δυτική Αθήνα – Αττική και η ενεργοποίηση ή η αδράνειά του επηρεάζει σημαντικά και την κοινωνική κινητικότητα.
2.      Ο πολύχρονος εκμαυλισμός της τοπικής κοινωνίας στην Φυλή  με τα εκατοντάδες εκατομμύρια .
Το black out του ΣΥΡΙΖΑ
Ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν το πολιτικό κόμμα που είχε πολύ ψηλά στην ατζέντα του το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων και ειδικότερα του ΧΥΤΑ Φυλής.
 Όμως η αλήθεια είναι πως επειδή στην περιφέρεια Αττικής (που από πληθυσμιακή άποψη είναι η μισή Ελλάδα) το στοίχημα  της διαχείρισης των απορριμμάτων χάθηκε με ευθύνη της Ρένας Δούρου , χάθηκε και το προγραμματικό- επικοινωνιακό  πλεονέκτημα που είχε ο  ΣΥΡΙΖΑ .  
Η απόφαση της Ρένας Δούρου λίγες μέρες πριν την λήξη της θητείας της να κάνει νέα χωματερή στην Φυλή , ήταν απλά το κερασάκι που ολοκλήρωσε την τούρτα.
Η απόφαση αυτή προκάλεσε πολιτικό black out στον ΣΥΡΙΖΑ και δυο μήνες τώρα η ηγεσία του κόμματος , οι βουλευτές της περιοχής, οι Ο.Μ και οι δημοτικές παρατάξεις (εξαιρουμένης της Πετρούπολης) είναι σαν να άνοιξε η γη και να τους κατάπιε.
Σημείωση : για λόγους στομαχικών διαταραχών δεν μιλώ καθόλου για την άθλια περίπτωση της Ο.Μ του ΣΥΡΙΖΑ Φυλής.
Χρειάζεται ένας Τσακαλώτος και για τα σκουπίδια.
Κάνοντας την αυτοκριτική του ΣΥΡΙΖΑ για τα ζητήματα της οικολογικής πολιτικής ο Ευκλείδης Τσακαλώτος είπε ξεκάθαρα πως « Ήταν πολιτικό λάθος οι εξορύξεις. Πρέπει κάποτε να το πούμε αυτό».
Γνωρίζω καλά πως η δήλωση του Τσακαλώτου προκάλεσε  ανακούφιση στα μέλη του κόμματος που ασχολούνται με το περιβάλλον αλλά και κάποιον προβληματισμό.
Γιατί δεν έχει βρεθεί ένας Τσακαλώτος (εννοώ ένα πολιτικό στέλεχος του βεληνεκούς του Ευκλείδη)  να μιλήσει για τα πολιτικά λάθη που έγιναν με την διαχείριση των απορριμμάτων; Μήπως είναι a la carte  οι ευαισθησίες των ηγετικών στελεχών ;
Αυτές τις μέρες το θέμα της νέας χωματερής θα συζητηθεί σε πολλά δημοτικά συμβούλια και στο περιφερειακό συμβούλιο.
Το να λένε οι εκλεγμένοι του ΣΥΡΙΖΑ πως δεν έγινε καμιά επέκταση στην Φυλή , θυμίζει αυτούς που πιάνονται επ αυτοφώρω και λένε «αγάπη μου δεν είναι αυτό που νομίζεις».
Μέχρι να γίνει το κόμμα δημοκρατικό και ψηφιακό καλό θα είναι να βγει κανένας Τσακαλώτος να κάνει καμιά σοβαρή δήλωση γιατί αν πάει έτσι ο ΣΥΡΙΖΑ στα δημοτικά και τα περιφερειακά συμβούλια θα είναι δύσκολα τα πράγματα. 

 Θ. Ε.Μ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου