Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2019

Δεν τα μαζεύουν έτσι οι αριστεροί τα σκουπίδια.


Στις  εκλογές του 2014 η Ρένα Δούρου κέρδισε τον κ. Σγουρό με το ευφυέστατο σλόγκαν δεν "μαζεύουν έτσι οι αντιμνημονιακοί τα σκουπίδια". Αυτός είναι και ο λόγος που η ορκωμοσία του προηγούμενου περιφερειακού συμβουλίου έγινε  στην Φυλή με υποσχέσεις πως θα μπει τέλος σε στο έγκλημα της χωματερής.
5 χρόνια μετά η απόφαση της Ρένας Δούρου  να γίνει νέα χωματερή στην Φυλή  πληγώνει την δυτ. Αθήνα – Αττική αλλά πληγώνει βαριά  και τον πολιτικό της χώρο τον ΣΥΡΙΖΑ.
Η απόφαση αυτή με τον τρόπο που πάρθηκε (ένα μήνα μετά την ήττα της Ρένας Δούρου στις εκλογές , την 1η Αυγούστου  με την διαδικασία του κατ επείγοντος  και αφού την προηγούμενη μέρα είχαν ξεγελαστεί οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι και οι συνδικαλιστές της ΠΟΕ-ΟΤΑ ) δεν μπορεί να υποστηριχτεί από κανέναν . Ούτε καν από την ίδια την Ρένα Δούρου και τα μέλη της Ε.Ε που την ψήφισαν .
Αυτός είναι και ο λόγος που ενάμιση μήνα μετά  δεν έχει ανοίξει το στόμα του   κανείς από αυτούς που συμμετείχαν στη συνεδρίαση. Ούτε οι άρχοντες των σκουπιδιών στην Φυλή ( Παππούς- Μπουραίμης ) τολμούν να μιλήσουν,  αλλά ούτε και ο  (μέχρι τις εκλογές) λαλίστατος και γνωστός για τα «Φυληκά» του αισθήματα  για την δυτ. Αθήνα Άρης Βρούστης .  Η απόφαση αυτή απλά δεν  είναι «διαχειρίσιμη» και για αυτό προτιμούν να παριστάνουν τους μουγκούς .  

Σε ολόκληρη την ιστορία των σκουπιδιών στην Αττική   πρώτη φορά επιχειρείται  να γίνει  νέα χωματερή με μια απλή απόφαση της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ και μάλιστα με την διαδικασία του κατ επείγοντος.  Αποφάσεις για  νέες χωματερές στην περιοχή είχαμε και στο παρελθόν. Αλλά τότε,  έστω για τα μάτια των ιθαγενών είχαν προηγηθεί συζητήσεις και   αποφάσεις  των δημοτικών  συμβουλίων  των Άνω Λιοσίων το 1991 και της Φυλής το 2004. Τώρα το Δ.Σ της Φυλής ούτε που ρωτήθηκε ..
Αυτή την φορά η απόφαση πάρθηκε χωρίς να ρωτηθεί απολύτως κανείς . Εδώ αξίζει να σημειωθεί  πως  τα μέλη της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ δεν είχαν διαβάσει κάποια  εισήγηση πριν από την συνεδρίαση  και πως η συγκεκριμένη απόφαση αναρτήθηκε στην διαύγεια 27 μέρες αργότερα !
Τώρα όπως είναι πολύ λογικό το κόμμα του ΣΥΡΙΖΑ , οι βουλευτές της δυτ.  Αθήνας και της δυτ. Αττικής αλλά και οι Ο.Μ και οι προσκείμενες δημοτικές κινήσεις έχουν σοβαρό πρόβλημα γιατί και δεν μπορούν να στηρίξουν αυτή την απόφαση,  αλλά δυσκολεύονται  να πάρουν και αποστάσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ που από το 2010 ήταν «καβάλα στο άλογο» σε ότι αφορά την υπόθεση των σκουπιδιών  αφού ήταν το μοναδικό πολιτικό κόμμα που είχε επεξεργασμένο πρόγραμμα για την διαχείριση των απορριμμάτων και οι βουλευτές του κατέθεταν ερωτήσεις για το κλείσιμο του ΧΥΤΑ Φυλής (ανάμεσα σε αυτούς τους βουλευτές ήταν και η ίδια η Ρένα Δούρου ) σήμερα από καβάλα στο άλογο βρίσκεται πίσω από το κάρο.
Πολλοί φίλοι και σύντροφοι μου λένε πως  η στάση των ανθρώπων του κόμματος έχει μια λογική γιατί η Ρένα Δούρου είναι κομματικό στέλεχος  κλπ κλπ.
Όμως κάνουν λάθος. Τα όργανα και τα μέλη των κομμάτων πρέπει να στηρίζουν αποφάσεις συλλογικών οργάνων και όχι προσωπικές αποφάσεις στελεχών που έρχονται σε αντίθεση με τις θέσεις και το πρόγραμμα του κόμματος.  
Για την νέα χωματερή στην Φυλή δεν αποφάσισε κανένα κομματικό όργανο του ΣΥΡΙΖΑ ούτε καν η περιφερειακή παράταξη της Δύναμης Ζωής. Αν είχε συζητηθεί αυτό το θέμα σε οποιοδήποτε όργανο αποκλείεται να είχαν γίνει τέτοιες μεθοδεύσεις και να είχε παρθεί τέτοια απόφαση. Αλλά και γενικότερα αν το κόμμα και η παράταξη είχαν ασχοληθεί με την υπόθεση των σκουπιδιών όλα αυτά τα χρόνια δεν θα είχαν γίνει τόσα λάθη και θα είχε προστατευθεί και η ίδια η Ρένα Δούρου.
Αλλά όλα αυτά για την κοινωνία έχουν μικρή σημασία. Αυτό που απασχολεί τους εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους που ζουν και εργάζονται στην ευρύτερη περιοχή είναι το τι θα γίνει με την χωματερή και τον αν θα συνεχίσει να καταστρέφει την ζωή τους.
Οι  Ο.Μ του ΣΥΡΙΖΑ , οι δημοτικές κινήσεις που συμμετέχουν στελέχη του κόμματος , οι βουλευτές κλπ θα πρέπει κάποια στιγμή να αποφασίσουν αν θα πρέπει να στηρίξουν τα συμφέροντα των ανθρώπων που ζουν στη περιοχή ή να στηρίξουν τις λαθεμένες προσωπικές αποφάσεις κάποιων κομματικών στελεχών που έρχονται σε αντίθεση με τα συμφέροντα των πολλών όπως έλεγε  και το κεντρικό εκλογικό σύνθημα του κόμματος  .
Η γνώμη μου είναι πως οι Ο.Μ και οι δημοτικές κινήσεις που στήριξε  ΣΥΡΙΖΑ στην δυτ. Αθήνα- Αττική πρέπει να δώσουν "από τα κάτω" την  μάχη  για την ανάκληση της 248/19 απόφασης της Ε.Ε του ΕΔΣΝΑ για την νέα χωματερή στην Φυλή .
Η μάχη πρέπει να δοθεί και στα όργανα του κόμματος αλλά κυρίως πρέπει να δοθεί στα δημοτικά συμβούλια και μέσα στα κινήματα . Η απόφαση για νέα χωματερή στην Φυλή θα πρέπει να ανακληθεί ή να μείνει στα χαρτιά και η αριστερά πρέπει να μπει μπροστά σε αυτήν την μάχη.
Μόνο έτσι έχει κάποιες  πιθανότητες  ο ΣΥΡΙΖΑ  να  σώσει την σχεδόν χαμένη  παρτίδα στην υπόθεση των σκουπιδιών .
Η πράσινη σημαία της οικολογίας που είπε ο Αλέξης Τσίπρας με κάτι τέτοιες αποφάσεις και με κάτι αποφάσεις σαν του Σ. Φάμελλου δυο μέρες πριν από τις εκλογές, κινδυνεύει να  μοιάζει με σημαία ευκαιρίας . Αυτό ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να το επιτρέψει .

Θωμάς του Εμμανουήλ Μπιζάς .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου