Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 13 Σεπτεμβρίου 2019

Ερώτηση του ΚΚΕ για την απόπειρα δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στη Φυλή

Στη Βουλή έφερε η κοινοβουλευτική ομάδα του ΚΚΕ το νέο έγκλημα που επιχειρείται σε βάρος των κατοίκων του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας με την απόπειρα δημιουργίας νέου ΧΥΤΑ στην περιοχής της Φυλής. Την Ερώτηση που απευθύνεται προς τους υπουργούς Εσωτερικών και Περιβάλλοντος υπογράφουν οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Γκιόκας, Λιάνα Κανέλλη, Χρήστος Κατσώτης, Διαμάντω Μανωλάκου και Θανάσης Παφίλης.
Παραθέτουμε την Ερώτηση:

«Δίκαιη αγανάκτηση έχει προκαλέσει στους κατοίκους του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας η αποκάλυψη της υπ’ αρ. 248/1.8.19 απόφασης της Εκτελεστικής Επιτροπής (Ε.Ε.) του ΕΔΣΝΑ -αναρτήθηκε στο Διαύγεια την 27.8.19–, με την οποία ξεκίνησε η διαδικασία για την κατασκευή νέου ΧΥΤΑ, του 3ου  κατά σειρά, στην ΟΕΔΑ Φυλής. Με βάση την κατάπτυστη αυτή απόφαση (πάρθηκε στα "μουλωχτά" σε κατεπείγουσα συνεδρίαση της Ε.Ε. του ΕΔΣΝΑ, την 1.8.19) δημοσιεύτηκε ήδη στο οικείο προσάρτημα της Επίσημης Εφημερίδας της Ευρωπαϊκής Ένωσης η προκήρυξη διεθνούς διαγωνισμού για τη μελέτη, κατασκευή και λειτουργία ενός νέου ΧΥΤΑ στην Ολοκληρωμένη Εγκατάσταση Διαχείρισης Αποβλήτων (ΟΕΔΑ) Φυλής ελάχιστης χωρητικότητας 4.000.000 m3 (εκτιμώμενης διάρκειας 2 ετών), με πρόβλεψη διπλασιασμού τους, ώστε η διάρκεια λειτουργίας του νέου ΧΥΤΑ να φτάσει, κατ΄ ελάχιστον, τα 4 χρόνια. Η ''συνολική εκτιμώμενη αξία της σχετικής σύμβασης με τις τροποποιήσεις της'' ορίζεται στη προκήρυξη ίση με ''48.008.843,45 EUR πλέον ΦΠΑ''. Κόστος που θα καλυφθεί από ίδιους πόρους του ΕΔΣΝΑ, δηλαδή απευθείας από το λεηλατημένο εισόδημα των λαϊκών νοικοκυριών μέσω των ανταποδοτικών τελών καθαριότητας.
Μπροστά σε αυτή τη μεθόδευση, δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο το γεγονός της σύμπραξης των 3 αιρετών του ΣΥΡΙΖΑ (με επικεφαλής την κ. Δούρου), της ΝΔ (ο κ. Παππούς, προηγούμενος αλλά και νυν Δήμαρχος Φυλής) και του ΠΑΣΟΚ (ο κ. Μπουραΐμης, πρώην Δήμαρχος Φυλής, ο οποίος στηρίχθηκε από ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες εκλογές), που ομόφωνα υπερψήφισαν την απόφαση - λαιμητόμο για τα λαϊκά στρώματα των δήμων του Θριάσιου και της Δυτ. Αθήνας.
Αξιοσημείωτο είναι και το γεγονός ότι το υπόψη έργο θα ανατεθεί με διαδικασία απευθείας ανάθεσης ή, όπως λέγεται τώρα, με την ''ανταγωνιστική διαδικασία με διαπραγμάτευση'' και με σύντμηση προθεσμιών. Και τούτο με την επίκληση του ''κατεπείγοντος'', που μεθοδικά καλλιέργησε η απερχόμενη διοίκηση της κ. Δούρου στον ΕΔΣΝΑ, με τη συνειδητή απραξία της στην ανάληψη δράσεων και υλοποίηση έργων για την ορθολογική διαχείριση των απορριμμάτων στην Αττική.
Σημειώνεται ότι ο ευρισκόμενος ακόμη σε λειτουργία ''2ος ΧΥΤΑ Δυτικής Αττικής'' εκτιμάται στην πιο πάνω απόφαση ότι, ύστερα από συνεχείς τοπικές επεκτάσεις και επικίνδυνα ''πανωσηκώματα'', έχει υπόλοιπο ζωής ''ενός έτους από σήμερα'', και αυτό ''με βάση τις συμβάσεις που είναι εν ισχύ και αυτές που έχουν ήδη προγραμματιστεί να συναφθούν''. Διατύπωση που προοιωνίζεται νέες έκτακτες όσο και επικίνδυνες παρεμβάσεις και ''πανωσηκώματα'' στο ήδη διαμορφωμένο απορριμματικό ανάγλυφο του υπάρχοντος ΧΥΤΑ, ώστε να εξασφαλιστεί το πιο πάνω περιθώριο του ενός έτους, σε κάθε όμως περίπτωση ανεπαρκές για την έναρξη λειτουργίας του προκηρυχθέντος νέου ΧΥΤΑ. Γεγονός που οι κάτοικοι του δήμου Μαραθώνα και της ευρύτερης περί τον ΧΥΤΑ Γραμματικού περιοχής παίρνουν ήδη υπόψη τους, προκειμένου να αποτρέψουν κάθε ενδεχόμενο αιφνιδιαστικής λειτουργίας του ΧΥΤΑ.
Αλγεινή εντύπωση, σε σχέση με όλα τα παραπάνω, προκαλεί η αποκάλυψη της συμπαιγνίας μεταξύ κυβέρνησης ΝΔ και Δούρου, προφανώς σε γνώση της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ, κατά την οποία με εμβόλιμη διάταξη (άρθρο 13) στο ν/σ ''Ρυθμίσεις του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών και άλλες επείγουσες διατάξεις'' έλυσε τα χέρια της Δημοτικής Αρχής της Φυλής, ώστε να διαχειρίζεται κατά το δοκούν τα δεκάδες εκατομμύρια ευρώ που εισπράττει κάθε χρόνο από τον ΕΔΣΝΑ ως ''αντισταθμιστικό όφελος'' έναντι της λειτουργίας του ΧΥΤΑ, κατά κύριο λόγο. Και το έπραξε αυτό για να ''επιβραβεύσει'' τη συναίνεση των κ. Παππού και Μπουραΐμη στη δημοσίευση της επίδικης απόφασης και της προκήρυξης για τη δημιουργία του νέου ΧΥΤΑ στην ΟΕΔΑ Φυλής.
Με άλλα λόγια, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ καταδικάζουν το λαό που ζει και εργάζεται στο Θριάσιο και στη Δυτική Αθήνα να συνεχίζει, για χρόνια ακόμη, να ζει δίπλα στα σκουπίδια, σαν να μην του έφταναν η φτώχεια και η ανεργία, οι μεγάλες ελλείψεις σε Παιδεία και Υγεία, η απουσία υποδομών για την προστασία της λαϊκής οικογένειας. Γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τα επιστημονικά και στατιστικά στοιχεία που περιγράφουν την τραγική κατάσταση που έχει δημιουργήσει  πάνω από μισό αιώνα τώρα η χωματερή. Δεν τους νοιάζει η υποβάθμιση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής, αδιαφορούν για την ίδια τη ζωή τους. Αυτό που απασχολεί τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου διαχρονικά και τους εκλεκτούς τους σε Περιφέρεια και Δήμους είναι να εξυπηρετήσουν την πολιτική που αντιμετωπίζει τα σκουπίδια ως πεδίο κερδοφορίας μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.
Απέναντι στον παραπάνω εγκληματικό για την υγεία του λαού της περιοχής σχεδιασμό το ΚΚΕ συνεχίζει να στηρίζει έμπρακτα, σταθερά και με συνέπεια τις διεκδικήσεις του μαζικού κινήματος και των φορέων του Θριασίου, της Δυτικής Αθήνας και όλης της Δυτικής Αττικής.
Ύστερα από τα παραπάνω ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ.κ. Υπουργοί:
- Εάν προτίθεται η κυβέρνηση να αποτρέψει το νέο επιχειρούμενο έγκλημα σε βάρος των κατοίκων του Θριάσιου και της Δυτικής Αθήνας ή να συμπράξει σε αυτό δίνοντας το ''καλώς έχειν'' κατά τη διαδικασία έκδοσης των περιβαλλοντικών και άλλων αδειοδοτήσεων του νέου ΧΥΤΑ.
- Εάν αποκλείουν κατηγορηματικά το ενδεχόμενο να αποτελέσει ο ΧΥΤΑ Γραμματικού χώρο υποδοχής έστω και ενός φορτίου σύμμεικτων ή υπολειμματικών απορριμμάτων, σε μια προοπτική να αξιοποιηθούν οι υποδομές και οι οδοί προσπέλασης ως χώροι ψυχαγωγίας, άθλησης και πολιτιστικών δρώμενων για τους κατοίκους της ευρύτερης περιοχής.
- Εάν είναι έτοιμη να ανακοινώσει άμεσα το δικό της σχέδιο για την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων σε εθνικό επίπεδο και για την Αττική ειδικότερα, όπως πρόσφατα επαγγέλλονταν».

ΠΗΓΗ: https://www.902.gr/eidisi/voyli/201076/erotisi-gia-tin-apopeira-dimioyrgias-neoy-hyta-sti-fyli

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου