Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 23 Μαρτίου 2016

"Αφεντικά" των απορριμμάτων οι δήμοι του ΤΑΣΟΥ ΠΑΠΑΖΑΧΑΡΙΑ*

Αυτές τις μέρες επιχειρείται από πολλές πλευρές να μπερδευτούν τα πράγματα σχετικά με την πορεία της διαχείρισης των απορριμμάτων στη Περιφέρειά μας, την Περιφέρεια Πελοποννήσου.
Η κυβέρνηση με τον νέο ΕΣΔΑ (Εθνικός Σχεδιασμός Διαχείρισης Αποβλήτων) έχει ξεκαθαρίσει με τον πιο κρυστάλλινο και διαφανή τρόπο, αφού ήδη τις καλές της προθέσεις τις έχει κάνει νόμο, ότι αφεντικά πλέον στη διαχείριση των απορριμμάτων είναι ο κάθε δήμος η συνεργασία περισσότερων δήμων μεταξύ τους.
Μάλιστα, με τροπολογία που ήδη έχει ψηφιστεί από τη Βουλή και η οποία περιλαμβανόταν στο νομοσχέδιο για το παράλληλο πρόγραμμα, αφαιρέθηκε το δικαίωμα υπογραφής για τη διαχείριση των απορριμμάτων από τον περιφερειάρχη και στο εξής αυτό το δικαίωμα θα το έχει το πιο αντιπροσωπευτικό όργανο των δήμων όλης της Περιφέρειας που είναι ο ΦΟΔΣΑ (Φορέας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων).

Έχουν γίνει λοιπόν όλες οι απαραίτητες ενέργειες από τη πλευρά της κυβέρνησης και, όπως προανέφερα, οι δήμαρχοι είναι πλέον απόλυτα ελεύθεροι να κάνουν το δικό τους κουμάντο στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με βάση τον δικό τους σχεδιασμό.
Αυτό το απόλυτο δικαίωμα των δημάρχων, οι ίδιοι οι δήμαρχοι θα πρέπει να το αξιοποιήσουν και να μην το απεμπολήσουν, δικαιώνοντας όλους αυτούς που σε κάθε ευκαιρία τούς χαρακτηρίζουν ανίκανους και άτολμους να βάλουν τάξη σ' αυτό το κοινωνικό πρόβλημα, της διαχείρισης των απορριμμάτων, που στη χώρα μας έχει καταντήσει «μάστιγα».
Όλα λοιπόν εξελίσσονται υπέρ των δημάρχων, αρκεί οι δήμαρχοι να συντάξουν έγκαιρα τα δικά τους σχέδια και, όπως πληροφορούμαστε από δημόσιες δηλώσεις τους, οι δήμαρχοι Σπάρτης και Τρίπολης έχουν ήδη προχωρήσει προς αυτή την κατεύθυνση και όσον αφορά τον δήμαρχο Τρίπολης, στις 23 Μαρτίου, σε δημόσια εκδήλωση, θα παρουσιάσει το δικό του σχέδιο.
Ανάλογες δράσεις πρέπει να επιδείξουν και οι υπόλοιποι Δήμαρχοι της Περιφέρειας και να μην μεμψιμοιρούν, αφού με το βράσιμο της υπόθεσης δεν βγαίνει απολύτως τίποτα.
Το παρήγορο της υπόθεσης είναι, όπως δήλωσαν στην πρόσφατη συνεδρίαση του ΦΟΔΣΑ, ότι οι μεγαλύτεροι πληθυσμιακά δήμαρχοι της Περιφέρειας είναι αποφασισμένοι να προχωρήσουν στη διαχείριση από μόνοι τους και έτσι καταργείται στην πράξη κάθε ελπίδα της ΤΕΡΝΑ να αναλάβει το έργο, αφού δεν θα έχει την ανάλογη ποσότητα απορριμμάτων να διαχειριστεί ώστε να είναι επικερδής η ανάληψη του έργου.
Η ΤΕΡΝΑ, βλέποντας τις κινήσεις αυτές της κυβέρνησης, να προωθεί παντοιοτρόπως τη διαχείριση των απορριμμάτων αποκλειστικά από τους δήμους, προέβη στην κατάθεση «βελτιωμένης» κατά κάποιο τρόπο πρότασης σε σχέση με την πρώτη που είχε καταθέσει και είχε αποδεχθεί η Περιφέρεια Πελοποννήσου, αλλά η «βελτίωση» αυτή, μεταξύ των άλλων, δεν ακουμπά καθόλου το μείζον θέμα, που είναι το μεγάλο κόστος της διαχείρισης, το οποίο τριπλασιάζεται και σε μερικές περιπτώσεις τετραπλασιάζεται, από αυτό που πληρώνουν μέχρι σήμερα οι δημότες.
Το στοιχείο που θα καθορίσει την τύχη της διαχείρισης των απορριμμάτων, όπως όλοι μας καταλαβαίνουμε, από τώρα και στο εξής το κρατάνε οι δήμαρχοι στα χέρια τους και αυτό είναι η αποφασιστικότητά τους.
Η κυβέρνηση, όπως η ίδια ενημέρωσε τους δημάρχους σε πρόσφατη συνάντηση που είχαν, έχει προς το παρόν στα χέρια της τη «βελτιωμένη» πρόταση της ΤΕΡΝΑ, όσο αυτή είναι «βελτιωμένη», και περιμένει σε χρονικό διάστημα έως δύο μήνες να καταθέσουν και οι δήμοι τα δικά τους σχέδια και τότε να παρθούν οι όποιες αποφάσεις, που, όπως όλα δείχνουν, θα είναι υπέρ του δημοσίου συμφέροντος και αυτό εκφράζεται μόνο μέσα από τους δήμους.

* Ο Τάσος Παπαζαχαρίας είναι συντονιστής της Ν.Ε. Αρκαδίας του ΣΥΡΙΖΑ
 http://www.avgi.gr/article/6380515/-afentika-ton-aporrimmaton-oi-dimoi

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου