Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 26 Μαρτίου 2016

Μοίραζε μίζες ο Μπόμπολας για να πάρει τα έργα. «Έσπασε» και ο Βέργας

Μοίραζε μίζες ο Μπόμπολας για να πάρει τα έργα. «Έσπασε» και ο Βέργας

Χιονοστιβάδα εξελίξεων στα υπό διερεύνηση σκάνδαλα ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ - Παραδόθηκε και ομολόγησε ο Κατρής και «έφερε» τρίτο γύρο συλλήψεων - «Αγγίζουν» τον ιδιοκτήτη της Helector  Λεωνίδα Μπόμπολα- Τρία νέα εντάλματα - 19 μέχρι στιγμής οι εμπλεκόμενοι - Νέα στοιχεία «φωτιά» ενώπιον των ανακριτών που «καίνε» τους υπόπτους - «Μίλησε» και ο Βέργας -  Υπέγραφε μόνος ο Λουρουτζιάτης - «Μέσα» 5 ημέρες η εντεκάδα - Εκτενές ρεπορτάζ από τη Cyprus Times

Νέες καταιγιστικές εξελίξεις έφερε η άφιξη του Αθανάσιου Κατρή, Διευθύνων Σύμβουλου της εταιρείας Helector, που καταζητείτο για τα σκάνδαλα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιη αφού άνοιξε και αυτός το στόμα του και οδήγησε στην αστυνομία σε τρίτο γύρω συλλήψεων.
Ο ύποπτος, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο το μεσημέρι της Παρασκευής με πρόθεση να συνεργαστεί με τις αρχές, επιβεβαίωσε τη μαρτυρία του Γενικού Διευθυντή της εταιρείας Γιάννη Κοκότση καθώς, επίσης, παραδέχθηκε ότι έδινε μίζες σε υπόπτους, εμπλέκοντας στην υπόθεση κι άλλα ηχηρά πρόσωπα.
Τα νέα εντάλματα σύλληψης εκδόθηκαν σε βάρος των:
  • Λεωνίδα Μπόμπολα, Ιδιοκτήτης εταιρείας Helector
  • Προέδρου Ελληνικής εταιρείας Enviroplan S.A
  • Ευτύχιου Μαλληκίδη, πρώην Γενικός Διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων της Πάφου
Η σύλληψη του Κατρή συμπλήρωσε την εντεκάδα των προσώπων που φόρεσαν χειροπέδες και οδηγήθηκαν εκ νέου ενώπιον δικαστηρίου ενώ 12ος ύποπτος είναι ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ο οποίος δε συνελήφθη αφού εκτίει ποινή φυλάκισης.
Ωστόσο μέχρι στιγμής ο αριθμός των εμπλεκομένων ανέρχεται στους 19, μεταξύ των οποίων είναι ο Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Γιάννης Κοκότσης και άλλοι 3 υπάλληλοι που αφέθηκαν ελεύθεροι και πιθανόν να χρησιμοποιηθούν μάρτυρες κατηγορίας.
Τα νέα εντάλματα ακόμη δεν έχουν εκτελεστεί, κάτι που δε πρόκειται να γίνει με τον 19ο Ευτύχιο Μαλληκίδη αφού επίσης εκτίει ποινή φυλάκισης για το ΣΑΠΑ.

Άνοιξε το στόμα του ο «σκληρός» Βέργας
Ανακρινόμενος ο τέως Δήμαρχος Πάφου Σάββας Βέργας ανέφερε μεταξύ άλλων ότι κατά το 2007 ο πρώην Διευθυντής του ΣΑΠΑ Ευτύχιος Μαλληκίδης, σε βάρος του οποίου εκδόθηκε ένταλμα σύλληψης, του είπε ότι σε συνάντηση που είχε με τον πρώην Διευθυντή της Helector Δημήτρη Γιανακόπουλο, του είχε προσφέρει μίζες προκειμένου να υπάρχει καλή συνεργασία μεταξύ τους.
Όπως ισχυρίστηκε ο Βέργας, ο Μαλληκίδης, που εκτίει ποινή φυλάκισης για το ΣΑΠΑ, του πρότεινε να ζητήσουν 5% επί της κάθε πληρωμής και το ποσό να το διαμοιράζονται αυτοί καθώς και άλλοι δυο υπάλληλοι του ΥΠΕΣ εκ των οποίων ο ένας απεβίωσε. 
Η συμφωνία έκλεισε μέσω του πρώην Γενικού Διευθυντή της Helector Δημήτρη Γιανακόπουλου, ύποπτος, ο οποίος περί τα τέλη 2009 τους έδωσε 150.000 ευρώ. Χρήματα τα οποία μοιράστηκαν και ο Βέργας ως «αποδείξεις» πήρε σημειώσεις σε ένα χαρτί που παρέδωσε στους ανακριτές.
Επίσης ο Βέργας παραδέχθηκε ότι έλαβε μίζες ύψους περίπου 150.000 ευρώ από τον Γιανακόπουλο και τις δικαιολόγησαν ως χορηγίες ενώ ανέφερε ότι σε άλλη περίπτωση ο πρώην Γενικός Διευθυντής του έδωσε 165.000 ευρώ τα οποία παρέδωσε στο Μαλληκίδη.
Μετά την αποχώρηση του Γιανακόπουλο από τη θέση του Διευθυντή και όταν ανέλαβε ο Γιάννης Κοκότσης απομακρύνθηκε από το φαγοπότι ο Μαλληκίδης με οδηγίες του νέου Διευθυντή της εταιρείας ο οποίος του ζήτησε να «αναλάβει» ο οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου Δημήτρης Πατσαλίδης, επίσης ύποπτος.
Ο Βέργας έκτοτε έλαβε σε διαφορετικές περιπτώσεις το ποσό το οποίο υπολογίζεται στις 150.000 ευρώ ενώ μίζες συνέχισε να λαμβάνει ο Πατσαλίδης και οι λειτουργοί του ΥΠΕΣ.
 «Έδωσε» Μπόμπολα ο Κατρής
Ο ένας μετά τον άλλο φαίνεται να ομολογεί για το φαγοπότι που στήθηκε πίσω από τα ΧΥΤΑ Πάφου και ΧΥΤΥ Κόσιη όπου οι μίζες «έπεφταν» βροχή και δικαιολογούνταν μέσω εικονικών τιμολογίων και οι πολίτες πλήρωναν τα σπασμένα.
Μετά τις δυνατές μαρτυρίες του πρώην και νυν διευθυντή της εταιρείας Helector, Δημήτρη Γιανακόπουλου και Γιάννη Κοκότση, που «καίνε» τους εμπλεκόμενους άλλη μια μαρτυρία έρχεται να δέσει ακόμη περισσότερο την υπόθεση.
Πρόκειται για τη μαρτυρία του υπόπτου Αθανάσιου Κατρή, Διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, ο οποίος ομολόγησε τα πάντα και οδήγησε τις αρχές σε νέα εντάλματα σύλληψης ενώ η είδηση ότι θα φορέσει χειροπέδες ο γνωστός Έλληνας επιχειρηματίας Λεωνίδας Μπόμπολας έσκασε σαν βόμβα.  
Ανακρινόμενος ο Κατρής παραδέχθηκε ότι εκτελούσε εντολές του ιδιοκτήτη Λεωνίδα Μπόμπολα ενώ αποκάλυψε όλο το παρασκήνιο. 
Όπως ισχυρίστηκε έδωσε μίζες ύψους 100.000 ευρώ στον ύποπτο - πρώην λειτουργό του ΥΠΕΣ, όπως ο ίδιος ζήτησε, και το «αίτημα» του έγινε αποδεχτό από τον Μπόμπολα και σε συνάντηση που είχαν στην Αθήνα παρέλαβε τα χρήματα σε φάκελο.
Μετά τις υπογραφές για τα ΧΥΤΥ Κόσιη με οδηγίες Μπόμπολα δόθηκαν μίζες στο Μαλληκίδη, επίσης όπως ο ίδιος ζήτησε, ενώ δίνονταν μίζες στους λειτουργούς που επέβλεπαν τα έργα προκειμένου να υπογράφουν σύντομα τα έγγραφα τα οποία ήταν απαραίτητα για την πληρωμή της κοινοπραξίας. Σε συναντήσεις που έγιναν στην Αθήνα παραδόθηκαν οι μίζες ύψους 60.000 ευρώ τις οποίες διαμοίρασαν.
Η κατάθεση Γιανακόπουλου
Ανακρινόμενος ο πρώην Γενικός Διευθυντής της εταιρείας Helector παραδέχθηκε ότι σε διάφορες συναντήσεις με τον Σάββα Βέργα και τον Οικονομικό Διευθυντή του Δήμου έδωσε μίζες μέσα σε φακέλους που υπολογίζονται στις 310.000 ευρώ στην παρουσία του Διευθύνων Σύμβουλου της εταιρείας Αθανάσιου Κατρή ενώ σε κάποιες περιπτώσεις διακινητής των μιζών ήταν ο πολιτικός μηχανικός της εταιρείας. 
Επίσης ο Γιανακόπουλος «έκαψε» τον πρώην λειτουργό του ΥΠΕΣ και το γιο του καθώς παραδέχθηκε τις συμφωνίες που έκλεισαν για ιατρικές υπηρεσίες σε ΧΥΤΑ και ΧΥΤΥ έναντι αμοιβής 4,500 ευρώ.  Όπως διαφάνηκε από τις μαρτυρίες των υπαλλήλων ο γιατρός πληρωνόταν χωρίς όμως να εξετάσει οποιοδήποτε ποτέ.
Ο Λουρουτζιάτης υπέγραφε «μόνος»
Από την πλευρά του ο Γενικός Διευθυντής σε νέα του κατάθεση στις αρχές παραδέχθηκε ότι σε συνάντηση που είχε με το Δήμαρχο Λάρνακας στο αεροδρόμιο του παρέδωσε σε φάκελο 5.000 ευρώ. Επίσης παραδέχθηκε ότι έδωσε σε 7 διαφορετικές περιπτώσεις μίζες στους λειτουργούς του ΥΠΕΣ ύψους περίπου 50.000 ευρώ για την υπογραφή των έργων.
Από τις έρευνες διαφάνηκε επίσης ότι ο Δήμαρχος Λάρνακας υπέγραφε «μόνος» τα σχετικά έγγραφα για τα έργα στα ΧΥΤΥ Κόσιη εν αγνοί του Οικονομικού Διευθυντή του Δήμου όπως προβλέπουν οι κανονισμοί. 
Μετά τα «deal» της αστυνομίας ολοταχώς προς Κακουργιοδικείο!
Σύμφωνα με τα όσα ακούστηκαν ενώπιον του Επαρχιακού Δικαστηρίου Πάφου όπου οδηγήθηκαν οι 11 ύποπτοι ο ανακριτής της υπόθεσης δεσμεύτηκε ενώπιον του δικαστή ότι η αστυνομία δεν θα ζητήσει ξανά διατάγματα προσωποκράτησης των εν λόγω προσώπων ανεξαρτήτως εάν δεν θα εκτελεστούν τα εντάλματα σύλληψης σε βάρος των καταζητούμενων .
Οι αρχές εκτιμούν ότι το ανακριτικό έργο βρίσκεται στο τελικό στάδιο και με τις παραδοχές από τα πρόσωπα «κλειδιά» η υπόθεση στοιχειοθετείται ενώπιον δικαστηρίου και ενδεχομένως με την λήξη των διαταγμάτων κράτησης των υπόπτων να καταχωρηθεί η υπόθεση ενώπιον Κακουργιοδικείου.
Ωστόσο στο κατηγορητήριο δεν θα περιλαμβάνονται τα 19 πρόσωπα αφού η αστυνομία σε μια προσπάθεια να «στήσει» την υπόθεση έκλεισε «deal» με τους σημαντικότερους υπόπτους, υπάλληλους της εταιρείας, όπου θα τους μετατρέψει σε μάρτυρες κατηγορίας. Δεδομένοι μάρτυρες θεωρούνται ο Κοκότσης, ο Γιανακόπουλος και οι 3 υπάλληλοι της εταιρείας που συνελήφθησαν αρχικά και παρέδωσαν στην αστυνομία τα εικονικά τιμολόγια.
Μια τακτική της αστυνομίας που ακολούθησε και στην υπόθεση ΣΑΠΑ προκαλώντας διάφορες αντιδράσεις αφού «ξεγλιστρούν» πρόσωπα που επωφελήθηκαν εκατομμύρια ευρώ.
Σε ότι αφορά τους τον ιδιοκτήτη της εταιρείας Helector και τον πρόεδρο της εταιρείας Envipolan Θεωφάνη Λώλο, ο οποίος ήταν επίσης ο σύμβουλος του ΥΠΕΣ για τα έργα ενώ οι εταιρείες των δυο συνεργάζονται, σε περίπτωση που δεν έρθουν στην Κύπρο αυτοβούλως θα εκδοθούν σε βάρος τους ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης.
Όλοι οι ύποπτοι τέθηκαν υπό κράτηση για 5 ημέρες.
ΠΗΓΗ: cyprustimes.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου