Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Παρασκευή 4 Μαρτίου 2016

Εκτός Ασπροπύργου ο υδράργυρος

Προ
Η διαδικασία επιστροφής των επικίνδυνων φορτίων στη Γερμανία πραγματοποιήθηκε σε δύο δόσεις, με ειδικές νταλίκες.


Μια πολύ θετική είδηση είχε η χθεσινή ημέρα για το πολύπαθο Θριάσιο Πεδίο. Μια περιβαλλοντική βόμβα που υπήρχε στον Ασπρόπυργο απομακρύνθηκε με ασφάλεια. Ο λόγος για τους 98,3 τόνους υδραργύρου, οι οποίοι είχαν μεταφερθεί παράνομα από τη Γερμανία το καλοκαίρι του 2014 και είχαν αποθηκευτεί επίσης παράνομα σε αποθήκη στον Ασπρόπυργο.
Ο κίνδυνος για το περιβάλλον και τη δημόσια υγεία ήταν εξαιρετικά μεγάλος, καθώς ο υδράργυρος είναι ιδιαίτερα τοξικός και σε πολύ μικρές ποσότητες. Η συγκεκριμένη ποσότητα δημιουργούσε περιβαλλοντική απειλή επιπέδου «Σεβέζο». Ο υδράργυρος είχε φτάσει στον Ασπρόπυργο από γερμανική εταιρεία διαχείρισης αποβλήτων, που παρανόμως προωθούσε επικίνδυνα φορτία σε ευρωπαϊκές και τρίτες χώρες. Οι ελληνικές αρχές ανακάλυψαν το τοξικό φορτίο ύστερα από ενημέρωση από τις αντίστοιχες αρχές της Γερμανίας και από τότε τα δοχεία με τον υδράργυρο τέθηκαν υπό αυστηρή φρούρηση, ενώ διεξάγονταν και μετρήσεις για να διαπιστωθεί πιθανή διαρροή.

Χθες, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιστροφής του υδραργύρου στη Γερμανία, η οποία πραγματοποιήθηκε σε δύο δόσεις (η προηγούμενη είχε γίνει περίπου προ 20 ημερών). Τα επικίνδυνα φορτία μεταφέρθηκαν με ειδικές νταλίκες και ύστερα από συνεννόηση με τη Γερμανία.

«Η απόσυρση του υδραργύρου αποτελεί μια μεγάλη περιβαλλοντική νίκη που κάνει από άποψη επικινδυνότητας πιο ασφαλή τη Δυτική Αττική και ειδικότερα το Θριάσιο Πεδίο», τόνισε σε ανακοίνωσή του ο αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Αττικής, Γιάννης Βασιλείου. Στη συνολική διευθέτηση του προβλήματος συνεργάστηκαν η περιφερειακή ενότητα Δυτ. Αττικής και ο Δήμος Ασπροπύργου, ενώ ο κ. Βασιλείου αναφέρεται στη «στήριξη της περιφερειάρχη Αττικής κ. Ρένας Δούρου και τον καθοριστικό αλλά και κεντρικό ρόλο του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Τσιρώνη».
ΠΗΓΗ : ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου