Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 13 Μαρτίου 2016

(εξαιρετική πρωτοβουλία) Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης από τον Δήμο Βύρωνα



“Ο Δήμος Βύρωνα διοργανώνει πρωτάθλημα ανακύκλωσης με τη συμμετοχή των σχολείων της περιοχής με κεντρικό σύνθημα «Συμμετέχω, Προστατεύω, Ανακυκλώνω». Ο διαγωνισμός θα ξεκινήσει την Τρίτη 15 Μαρτίου 2016 και θα ολοκληρωθεί με το τέλος της σχολικής χρονιάς (πριν τις εξετάσεις της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης). Στον διαγωνισμό θα λάβουν μέρος όλες οι εκπαιδευτικές βαθμίδες (Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια) του Δήμου.

Σκοπός αυτής της δράσης είναι η υιοθέτηση φιλικής στάσης απέναντι στο περιβάλλον (ανάπτυξη οικολογικής συνείδησης) στους μαθητές, τους αυριανούς πολίτες αυτής της πόλης. Ο Δήμος Βύρωνα, πρωτοπόρος και σε αυτόν τον τομέα, επιθυμεί την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση και ενεργοποίηση των πολιτών ώστε η υπόθεση «περιβάλλον» να γίνει υπόθεση όλων μας και όχι λίγων. Για αυτό το λόγο, εκτός από το πρωτάθλημα ανακύκλωσης, ο Δήμος Βύρωνα σε συνεργασία με την εκπαιδευτική κοινότητα και τις ομάδες περιβάλλοντος, θα διοργανώσει συζητήσεις και άλλες εκδηλώσεις με θέμα την ανακύκλωση, το περιβάλλον, την ποιότητα ζωής, τη διαχείριση των απορριμμάτων.

Ο κανονισμός της δράσης, περιλαμβάνει τα εξής:
Σε κάθε σχολείο θα τοποθετηθούν τρεις (3) κάδοι, όσα είναι και τα ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, πλαστικό, μέταλλα).
Οι συγκεκριμένοι κάδοι θα είναι ειδικά διαμορφωμένοι για τη διοργάνωση και δε θα είναι οι κάδοι που βλέπουμε στους δρόμους. Θα φέρουν δε, το ειδικό λογότυπο της διοργάνωσης.
Σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων και τους εκπαιδευτικούς, οι κάδοι θα τοποθετηθούν σε χώρο ώστε να υπάρχει εύκολη πρόσβαση από τους μαθητές. Σκοπός μας είναι οι κάδοι να είναι προστατευμένοι από καιρικά φαινόμενα και να μην υπάρχει πρόσβαση από εξωτερικούς παράγοντες.
Ο κάθε κάδος θα περιέχει σακούλες με διαφορετικά χρώματα ανά ανακυκλώσιμο υλικό (χαρτί, πλαστικό, μέταλλα).
Η μονάδα μέτρησης των αποτελεσμάτων θα είναι η σακούλα, δηλαδή ο όγκος της. Η βαθμολογία θα πραγματοποιείται με βάση τον όγκο των υλικών που έχουν συλλεχθεί αφού (ο όγκος) διαιρεθεί με τον αριθμό των μαθητών του κάθε σχολείου. Το αποτέλεσμα της διαίρεσης θα είναι οι πόντοι που θα κερδίζει το σχολείο. Παράδειγμα: 10 σακούλες / 135 μαθητές= 7 πόντοι.
Η κάθε σακούλα ανακύκλωσης θα φέρει σημάδι που θα δείχνει το σημείο πληρότητας.
Οι κάδοι θα παραλαμβάνονται από το σχολείο παρουσία εκπροσώπου του σχολείου και του δήμου και θα υπογράφεται ειδικό έντυπο από τους αρμόδιους (υπεύθυνο ανακύκλωσης που θα ορίζει το κάθε σχολείο).
Μόλις ολοκληρώνεται η διαδικασία (συλλογή υλικών), θα ενημερώνεται και η βαθμολογία.
Σάκοι που δεν θα είναι σωστά γεμισμένοι (π.χ. κούτες που δεν έχουν «σπάσει», ξένα υλικά κ.λπ.), δεν θα λαμβάνονται υπόψη και η προσπάθεια θα επαναλαμβάνεται (δε θα υπάρχει ποινή, ακύρωση δηλαδή της προσπάθειας).
Οι βαθμολογίες του κάθε σχολείου, καθώς και τα γενικά αποτελέσματα του διαγωνισμού θα ανακοινώνονται στην επίσημη ιστοσελίδα του Δήμου (http://www.dimosbyrona.gr/sch-anak/), σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο που θα φέρει το λογότυπο του πρωταθλήματος, καθώς και στα κοινωνικά δίκτυα που συμμετέχει ο Δήμος: μπορείτε να μας βρείτε από την επίσημη ιστοσελίδα και τα αντίστοιχα εικονίδια του Facebook και του Τwitter). Στα κοινωνικά δίκτυα μάλιστα θα υπάρχει πλούσιο φωτογραφικό υλικό, καθώς και η δυνατότητα διαλόγου ανάμεσα στις κοινότητες που θα λάβουν μέρος (μαθητές, γονείς, εκπαιδευτικοί, φορείς του Δήμου κλπ).
Ο/οι νικητής/ές της κάθε αγωνιστικής θα λαμβάνουν βραβεία για τη διάκριση τους στο «Πρωτάθλημα Ανακύκλωσης». Τα βραβεία θα δοθούν στους μαθητές, με τρόπο που να αναδεικνύει το ομαδικό πνεύμα και την συλλογική δουλειά και προσπάθεια, δίνοντας έμφαση στην ευγενή άμιλλα και όχι στον ανταγωνισμό, σε ειδική εκδήλωση που θα διοργανωθεί από τον Δήμο Βύρωνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου