Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 1 Μαρτίου 2016

Το προσωρινό κέντρο φιλοξενίας προσφύγων στο Ίλιον και ο διακαής πόθος ενός Δημάρχου για κάμερες και δημοσιότητα



Ο δικός του ρόλος, ως Δήμαρχος και εκφραστής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι να κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί μια αξιοπρεπής λύση για την εγκατάσταση των προσφύγων, που θα είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες τους, και όχι να παίρνει σβάρνα τα κανάλια βάλλοντας κατά του υπουργείου και της κυβέρνησης προβάλλοντας θέματα τα οποία δεν υπάρχουν.

Το Υπουργείο Εσωτερικών τις προηγούμενες μέρες έκανε ανοιχτή έκκληση για την αναζήτηση χώρων που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για την δημιουργία προσωρινών κέντρων φιλοξενίας προσφύγων για να μπορέσει να αντιμετωπίσει την προσφυγική κρίση.
Στη κατεύθυνση αυτή εξέτασε διάφορους χώρους στην ευρύτερη περιοχή της δυτικής Αθήνας εξετάζοντας χώρους που στο παρελθόν είχαν χρησιμοποιηθεί για καταυλισμό σεισμοπλήκτων και όχι μόνο.
Στα πλαίσια της εξέτασης χώρων τη Κυριακή το πρωί, ο Γ.Γ. Πληθυσμού & Κοινωνικής Συνοχής, κ. Παπαδόπουλος, επισκέφτηκε τη Δυτική Αθήνα για να εξετάσει τον χώρο του παλαιού σταθμού των σιδηροδρομικών γραμμών Πελοποννήσου στο Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού, ύστερα από πρόταση του επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης στον Δήμο Αγίων Αναργύρων - Καματερού και αμέσως μετά τον χώρο του δημοτικού σταδίου Ιλίου στο πάρκο Τρίτση στο Ίλιον.
Αφού εξετάστηκε ο χώρος του ΟΣΕ και κρίθηκε ακατάλληλος, ο Γ.Γ. συνέχισε την αναζήτηση κινούμενος προς το Πάρκο Τρίτση να εξετάσει τον χώρο που υπήρχε στο παρελθόν καταυλισμός σεισμοπλήκτων στο δημοτικό στάδιο Ιλίου.
Καθώς το Πάρκο Τρίτση βρίσκεται δίπλα στον χώρο του ΟΣΕ και δεδομένου ότι ο Δήμος Αγίων Αναργύρων – Καματερού είχε ήδη εκφράσει την διάθεσή του να υποστηρίξει την συγκεκριμένη δομή, ο κ. Κομματάς συνόδεψε ως εκεί τον Γενικό Γραμματέα, που είχε κλειστεί το ραντεβού με το Δήμαρχο Ιλίου, κ. Ζενέτο.
Ο κ. Κομματάς δεν βρέθηκε εκεί ούτε ως «κομματικό στέλεχος», ούτε ως «απλός πολίτης», αλλά ως αιρετός, επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης σε έναν Δήμο που θα καλούνταν να συνδράμει στην υπό διαμόρφωση δομή φιλοξενίας προσφύγων.
Αφού έγινε αυτοψία στον συγκεκριμένο χώρο και οι απαραίτητες συνεννοήσεις με τον Δήμαρχο Ιλίου, το Υπουργείο απέστειλε αίτημα στο Δήμο Ιλίου για παραχώρηση του βοηθητικού γηπέδου του δημοτικού σταδίου, καθώς ο χώρος ήταν κατάλληλος για την συγκεκριμένη εγκατάσταση (περιφραγμένος, με εγκαταστάσεις υγιεινής - αποδυτήρια κλπ).
Το βράδυ της ίδιας ημέρας καλέστηκε έκτακτο δημοτικό συμβούλιο στο Δήμο Ιλίου και νωρίτερα από αυτό, διαπαραταξιακή επιτροπή με όλους τους επικεφαλής των δημοτικών παρατάξεων, έτσι ώστε να ενημερωθούν όλοι για τις εξελίξεις.
Στην διαπαραταξιακή, μετά από εκτενή ενημέρωση για το θέμα, ο κ. Ζενέτος εξέφρασε την άρνησή του να παραχωρηθεί το βοηθητικό γήπεδο καθώς το γήπεδο θα χρησιμοποιούνταν από τις ακαδημίες των συλλόγων του Δήμου, κάτι με το οποίο συμφώνησε και η αντιπολίτευση.
Αντ’ αυτού πρότεινε τον περιβάλλοντα χώρο, ένας χώρος που εκ πρώτης όψεως φαινόταν κατάλληλος, ενώ στο δημοτικό συμβούλιο που ακολούθησε ο κ. Παπαδόπουλος σεβόμενος την άρνηση της Δημοτικής Αρχής για το βοηθητικό γήπεδο, αποδέχθηκε την αντιπρότασή του κ. Ζενέτου για τον περιβάλλοντα χώρο.
Η πρόταση αυτή υπερψηφίστηκε κατά πλειοψηφία, καθώς πέσαν οι μάσκες για την δημοτική παράταξη της ΝΔ, η οποία αφού πρώτα τοποθετήθηκε με χυδαία μισαλλόδοξο λόγο και ακροδεξιά ρητορική, απείχε της ψηφοφορίας, με τον έναν εκ των δημοτικών της συμβούλων της να καταψηφίζει.
Την Δευτέρα το πρωί, δεδομένης της κρισιμότητας της κατάστασης και της δυνατότητας που έχει ο στρατός να ξεπερνά διάφορα γραφειοκρατικά κολλήματα, απέστειλε κλιμάκιά του και χωματουργικά μηχανήματα και ξεκίνησε αμέσως την διαμόρφωση του χώρου.
Όταν όμως κατέφθασαν στο χώρο οι αρμόδιες υπηρεσίες του υπουργείου (μηχανικοί) για να κάνουν την απαραίτητη αυτοψία και  να κρίνουν την καταλληλόλητα του χώρου, έκριναν πως ο χώρος δεν είναι κατάλληλος και εισηγήθηκαν να σταματήσει η διαμόρφωσή του.
Αυτή είναι η πραγματικότητα για το τι συνέβη και διακόπηκαν οι εργασίες της δημιουργίας προσωρινού κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Ίλιον και καλό είναι ο Δήμαρχος Ιλίου να μην χρησιμοποιεί το θέμα για την προσωπική του προβολή.
Κατανοούμε απόλυτα το γεγονός πως ο πολιτικός χώρος από τον οποίο προέρχεται και εκφράζει (ΠΑΣΟΚ) βρίσκεται υπό διάλυση και πως ο ίδιος θεωρεί ότι δεν αντιπολιτεύεται ικανά την ελληνική κυβέρνηση, αλλά πρέπει να καταλάβει πως δεν είναι δικός του ρόλος να το κάνει.
Ο δικός του ρόλος, ως Δήμαρχος και εκφραστής της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, είναι να κάνει ότι μπορεί για να βρεθεί μια αξιοπρεπής λύση για την εγκατάσταση των προσφύγων, που θα είναι ικανή να καλύψει τις ανάγκες τους, και όχι να παίρνει σβάρνα τα κανάλια βάλλοντας κατά του υπουργείου και της κυβέρνησης προβάλλοντας θέματα τα οποία δεν υπάρχουν.
Τέλος κι επειδή οι εποχές είναι κρίσιμες, ελπίζουμε πως όταν τελικά βρεθεί κατάλληλος χώρος για το κέντρο φιλοξενίας – όπου κι αν αυτός βρεθεί – ο Δήμαρχος Ιλίου θα σταθεί με ειλικρίνεια αρωγός και συμπαραστάτης σ’ αυτή τη προσπάθεια και δε θα φροντίσει μονάχα για την αυτοπροβολή του.
* Ο Κώστας Κάβουρας είναι οικονομολόγος, δημοτικός σύμβουλος Ιλίου και επικεφαλής της δημοτικής κίνησης «Αλληλέγγυα Πόλη».
- See more at: http://left.gr/news/prosorino-kentro-filoxenias-prosfygon-sto-ilion-kai-o-diakais-pothos-enos-dimarhoy-gia-kameres#sthash.0goTySXj.dpuf

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου