Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 2 Μαρτίου 2016

Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και απλήρωτη δουλειά: Πώς θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος σε Ελλάδα και Ευρώπη



Ημερίδα της Ευρωομάδας GUE/NGL και των Ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ - Σε συνεργασία με το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ
Σάββατο, 5 Μαρτίου, 10.30 π.μ- 17.00 μ.μ.
Σινέ Κεραμεικός,  Κεραμεικού 58 και Μαραθώνος, Αθήνα

Έπειτα από πέντε χρόνια μέτρων απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων στην Ελλάδα, λιγότερο από το 7% των εργαζόμενων καλύπτονται από τις ελάχιστες συλλογικές συμβάσεις που μένουν σε ισχύ. Την ίδια στιγμή, η απασχόληση έχει μειωθεί στο 53%, η ανεργία εκτοξεύθηκε στο 25%, το ακραίο φαινόμενο της απλήρωτης εργασίας πλήττει πάνω από 1,2 εκατομμύρια εργαζόμενους και η κάθε μορφής εργοδοτική παραβατικότητα τείνει να γίνει κανόνας. Ο νεοφιλελεύθερος μύθος ότι η απορρύθμιση θα έφερνε, τάχα, νέες θέσεις εργασίας έχει καταρρεύσει.
Η στρατηγική της απορρύθμισης της εργασίας δεν είναι μόνο ελληνικό πρόβλημα. Σε ολόκληρη την Ε.Ε. καταγράφεται υποχώρηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, ραγδαία εξάπλωση των «ευέλικτων» εργασιακών σχέσεων, αύξηση της επισφάλειας και ταυτόχρονη διατήρηση της ανεργίας σε πρωτοφανή επίπεδα. Στην Ελλάδα τους προσεχείς μήνες κυβέρνηση και θεσμοί θα διαπραγματευτούν ένα νέο πλαίσιο σε κρίσιμα πεδία των εργασιακών σχέσεων, με κορυφαίο αυτό των συλλογικών συμβάσεων. Περίπου ταυτόχρονα, η Κομισιόν θα παρουσιάσει τις προτάσεις της για ένα πλαίσιο «ελάχιστων κοινών εργασιακών κανόνων» στην Ε.Ε. Αυτές οι κρίσιμες διεργασίες δεν μπορούν να γίνουν ερήμην των ελληνικών και ευρωπαϊκών συνδικάτων, των ίδιων των εργαζόμενων, των κοινωνικών εταίρων, των επιστημονικών φορέων, των πολιτικών δυνάμεων, των δημοκρατικά εκλεγμένων θεσμών, όπως το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Οι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, Δημήτρης Παπαδημούλης, Στέλιος Κούλογλου, Κώστας Χρυσόγονος, σε συνεργασία με το τμήμα Εργατικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ ανοίγουν τον διάλογο για την απόκρουση του νεοφιλελεύθερου πραξικοπήματος εις βάρος της εργασίας και την αποκατάσταση του συλλογικού εργατικού δικαίου σε Ελλάδα και Ευρώπη, με την ημερίδα που διοργανώνουν το Σάββατο, 5 Μαρτίου, 10.30 π.μ., στο Σινέ Κεραμεικός στην Αθήνα. Τίτλος της ημερίδας είναι: «Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας και απλήρωτη δουλειά: Πώς θα ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος σε Ελλάδα και Ευρώπη». Η ημερίδα θα «τροφοδοτηθεί» και από τις βασικές εκτιμήσεις και συμπεράσματα αντίστοιχου μίνι-συνεδρίου που έγινε πριν μερικές μέρες στις Βρυξέλλες, από την πολιτική ομάδα τα Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, GUE/NGL.
Η ημερίδα στην Αθήνα θα εξελιχθεί σε τρεις συνεδρίες στις οποίες θα μιλήσουν ως εισηγητές ευρωβουλευτές, εκπρόσωποι συνδικάτων από την Ιταλία, την Ισπανία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Ελλάδα και επιστήμονες- ερευνητές των εργασιακών και των οικονομικών της εργασίας. Σε κάθε συνεδρία, μετά τις εισηγήσεις θα ακολουθούν ερωτήσεις και παρεμβάσεις από το κοινό.
Στην ημερίδα θα υπάρχει διερμηνεία από και προς τα ελληνικά για την παρακολούθηση των παρεμβάσεων των ξένων προσκεκλημένων, ενώ θα μεταδοθεί ζωντανά, μέσω livestreaming, από το left.gr.
Το αναλυτικό πρόγραμμα της ημερίδας έχει ως εξής:

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΗΜΕΡΙΔΑΣ 5/3/2016
10.30 πμ - 11.00 πμ
Άνοιγμα, καλωσόρισμα εκ μέρους Ευρωομάδας, κυβέρνησης και ΣΥΡΙΖΑ- χαιρετισμοί
Δ. Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος Ε.Κ., Ευρωβουλευτής ΣΥΡΙΖΑ
Γ. Κατρούγκαλος, Υπουργός Εργασίας
Σωκράτης Βαρδάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ, συντονιστής ΕΠΕΚΕ Εργασίας

11.00 πμ - 12.30 μμ
Πρώτο Πάνελ
Το ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο και το «νεοφιλελεύθερο πραξικόπημα» των θεσμών εις βάρος της εργασίας
Συντονιστής: Κ. Κούνεβα.
Ομιλητές:
-      Γιάννης Κουζής, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου: «Οι συλλογικές διαπραγματεύσεις στην Ευρώπη σε υποχώρηση- Το “πραξικόπημα” στην Ελλάδα και οι προϋποθέσεις αποκατάστασης».
-      Γκεόργκι Πιρίνσκι, ευρωβουλευτής S&D: «Συλλογικές συμβάσεις και ευρωπαϊκό θεσμικό πλαίσιο».
-      Απόστολος Δεδουσόπουλος, καθηγητής Παντείου Πανεπιστημίου: «Συλλογικές συμβάσεις εναντίον απασχόλησης - Η αποδόμηση ενός νεοφιλελεύθερου μύθου».
-      Γκέρχαρντ Λάντσερστόρφερ- Αυστριακό Συνδικάτο Μεταφορών και Υπηρεσιών VIDA: «Αφύλαχτοι νόμοι: Νόμοι χωρίς υπεράσπιση είναι χωρίς αξία»
Εισηγήσεις 45 λεπτά, ερωτήσεις- παρεμβάσεις 45 λεπτά
Διάλλειμα για καφέ: 12.30μμ-13.00μμ

13.00μμ- 14.30μμ
Δεύτερο πάνελ
Συλλογικές συμβάσεις και εργασιακή απορρύθμιση: Πώς οι δυνάμεις της εργασίας θα ανακτήσουν το χαμένο έδαφος;

Συντονιστής: Κώστας Χρυσόγονος
Ομιλητές:
-      Άρις Καζάκος, καθηγητής Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου: «ΣΣΕ και διαιτησία στην εποχή των Μνημονίων- Εσωτερική υποτίμηση και βία στις εργασιακές σχέσεις. Κοινωνικοί αγώνες: αυτοδύναμη και δικαστική προστασία».
-      Salvatore Marra, CGIL (Ιταλική Συνομοσπονδία Εργασίας): «Πανευρωπαϊκός συνδικαλιστικός συντονισμός- Η ανάγκη, οι δυνατότητες, οι δυσκολίες».
-      Tania Perez, Comisiones Obreras (Εργατικές Επιτροπές Ισπανίας): «Εργασιακή απορρύθμιση, “αποκέντρωση” συμβάσεων και αποδυνάμωση συνδικάτων».
-      Αναστασία Φραντζεσκάκη, Σωματείο υπαλλήλων ΟΛΠ, «Συλλογικές συμβάσεις, ιδιωτικοποιήσεις και “κινεζοποίηση” των εργασιακών σχέσεων».
Εισηγήσεις 45 λεπτά, ερωτήσεις- παρεμβάσεις 45 λεπτά
Διάλειμμα για ελαφρύ γεύμα: 14.30- 15.00

15.00μμ - 16.30μμ

Τρίτο πάνελ
Απλήρωτη – αδήλωτη εργασία: Η "μετενέργεια" της απορρύθμισης των εργασιακών σχέσεων.    
Συντονιστής:  Στέλιος Κούλογλου
Ομιλητές:
-      Απόστολος Καψάλης, πρώην ειδικός γραμματέας ΣΕΠΕ: «Παραβατικότητα στην εργασία- Μια βόμβα στα θεμέλια της κοινωνικής πολιτικής».
-      Σοφία Παπαοικονόμου, νομικός, συνεργάτης Κ. Κούνεβα: «Η απλήρωτη εργασία στην Ελλάδα και τα θεσμικά εργαλεία αντιμετώπισής της».
-      Κώστας Κουμπούνης, Ομοσπονδία Εργατών Μετάλλου Βελγίου (FGTB): «Ο θεσμικός ρόλος των συνδικάτων στην αντιμετώπιση της παραβατικότητας των εργοδοτών». 
-      Χρήστος Γιαμπουράνης, μέλος Δ.Σ. ΕΚΑ: «Ο χάρτης της επισφάλειας, η απλήρωτη εργασία και η σημασία επαναφοράς των ΣΣΕ».
Εισηγήσεις 45 λεπτά, ερωτήσεις- παρεμβάσεις 45 λεπτά

16.30μμ - 17.00μμ
Κλείσιμο- συμπεράσματα:
Νάσος Ηλιόπουλος, μέλος Πολιτικής Γραμματείας  ΣΥΡΙΖΑ
Δημήτρης Παπαδημούλης




                                                                   
  






Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου